Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp:lle tarjottiin verkkovakoilua

Tietomurrosta levinneitä tietoja ei krp:stä vahvisteta

Kotimaa
 

Suuri eurooppalainen verkkovakoiluratkaisujen tarjoaja joutui tietomurron kohteeksi maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hacking team -niminen italialaisyritys tarjoaa valtiollisille toimijoille, kuten poliisille ja tiedustelupalveluille työkaluja ja pakettiratkaisuja tietoliikenteen valvontaan. HS:n saamien tietojen mukaan myös keskusrikospoliisi (krp) on käynyt neuvotteluja työkalujen hankkimisesta välikäden kautta.

HS tutustui tietomurron aineistoon, josta käy ilmi, että neuvotteluja on käynyt Nice-niminen tiedonhallintayritys. Nicella on talousrikoksien torjuntaan erikoistunut yksikkö.

Fakta

Yritys myy työkaluja valvontaan

 Hacking team on italialainen yritys.

 Myy helppokäyttöiseksi mainostamaansa hyökkäysteknologiaa poliisi- ja tiedusteluviranomaisille.

 Teknologialla voidaan esimerkiksi kuunnella puheluita, tallentaa näppäimistön käyttö reaaliaikaisesti, paikantaa mobiilikäyttäjä ja lukea kaikki mitä kohde tekee älypuhelimella.

 Yrityksen asiakkaita ovat esimerkiksi Sudan, Azerbaidzan, Venäjä, Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia.

 Työkalut ovat kalliita: tietovuodon mukaan Hacking Team lähetti esimerkiksi Sudanin tiedustelupalvelulle kesällä 2012 480 000 euron laskun.

HS:n lukemissa sähköposteissa Nicen edustaja ottaa yhteyttä Hacking teamiin ja kertoo, että heitä on kohdannut uusi mahdollisuus Suomessa.

"Asiakas on NBI (National Bureau of Investigation eli keskusrikospoliisi)", Nicen edustaja kirjoittaa.

Nicen edustaja haluaa keskustella lisenssistä kymmenelle "agentille", mutta tarjoaa mahdollisuutta myös ehdottaa sitä viidelle toimijalle.

Agentti voi tässä yhteydessä tarkoittaa myös yksittäiseen toimintoon valjastettua lisenssiä, mutta myös käyttäjää. Joka tapauksessa ohjelmistojen hinta riippuu tyypillisesti lisenssien määrästä.

Useat eurooppalaiset poliisiviranomaiset käyttävät tyypillisesti enemmän kuin yhden palveluntarjoajan tuotteita, sillä näin pienenee riski siitä, että valvontatyökalut paljastuisivat.

Nicen ja Hacking teamin edustajat ovat keskustelleet tarjouksen tekemisestä krp:lle.

"Kyllä, saatte vihreän valon", Hacking teamin edustajan tammikuussa 2013 Nicen edustajalle lähettämässä sähköpostissa lukee.

HS kertoi joulukuussa 2012, että Suomen poliisi on saamassa vuoden 2014 alusta tietyin ehdoin lainmukaisen oikeuden asentaa vakoiluohjelmia epäiltyjen koneille.

Krp:n kyberrikostorjuntayksikön johtaja Timo Piiroinen ei halua ottaa kantaa, minkä palveluntarjoajan verkkovalvontatyökaluja krp käyttää. Asia on arka, mutta poliisilla on siihen pakkokeinolain mukainen oikeus.

"Hacking Teamin työkaluja ei Suomessa ole käytössä", Piiroinen sanoo HS:lle tiistaina.

Sähköpostien aitoutta Piiroinen ei halua kommentoida. Hacking team kuitenkin kehotti asiakkaitaan jo maanantaina lopettamaan tuotteidensa käytön tietomurron seurauksena, eikä yritys itse ole kiistänyt joutuneensa murron kohteeksi.

Hacking teamin mainetta on pidetty kyseenalaisena jo vuosia, sillä sen asiakkaiksi on tiedetty esimerkiksi Etiopian hallinto, joka on käyttänyt Hacking teamin tuotteita paikallisten toimittajien työn seuraamiseen.

Muita yhtiön asiakkaita ovat olleet ainakin Saudi-Arabia, Nigeria, ja Egypti. Hacking team on kiistänyt myyneensä valvontatyökalujaan maihin, joiden ihmisoikeustilanne on kyseenalainen.

Verkkovalvonta herättää jatkuvasti laajaa kansainvälistä keskustelua, sillä siinä puututaan uusin, teknisin menetelmin valvottavan yksityisyyteen. Toiminta vastaa poliisin harjoittamaa telekuuntelua, jota voidaan laillisuusvalvonnan puuttuessa käyttää väärin.

Sen vuoksi esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja -järjestö on kutsunut Hacking teamia "internetin viholliseksi", sillä yhtiölle kelpaa raha sen tuotteiden käyttötarkoituksesta riippumatta.

Hacking teamin edustaja kehotti Twitterissä suhtautumaan vuodettuihin tietoihin varauksella. Yrityksestä julkaistiin yhteensä jopa 400 gigatavua tietoa, joista osa näyttäisi olevan hyvin vahingollisia yhtiön jo valmiiksi kyseenalaiselle maineelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat