Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satoja merimetson pesiä tuhottiin Luvialla

Pesinnän häiritseminen on luonnonsuojelurikos

Kotimaa
 
Merimetso.
Merimetso.

Luvian saaristossa Satakunnassa on tuhottu satoja merimetson pesintöjä, kertoo lintujärjestö Bird Life Suomi.

Luontoharrastajat totesivat viime viikonloppuna, että yksityisellä linnustonsuojelualueella oleva pesimäluoto on autioitunut. Vielä juhannuksena luodolta laskettiin 394 pesää, mutta viikonloppuna munista ja poikasista ei löytynyt jälkeäkään.

Tuhotut pesinnät kuuluivat Suomen kolmanneksi suurimpaan merimetsoyhdyskuntaan: kolmella luodolla pesi tänä vuonna lähes 1 800 merimetsoparia.

Hävityksen kohteeksi joutuneella luodolla pesinnät olivat poikkeuksellisen myöhäisiä. Sen sijaan yhdyskunnan kahdella muulla luodolla merimetsojen pesinnät onnistuivat.

Hävitys ei Bird Life Suomen mukaan rajoittunut vain merimetsoihin, vaan luoto oli tyhjentynyt myös muista siellä pesineistä linnuista.

Merimetso on rauhoitettu EU:n direktiivillä ja luonnonsuojelulailla. Pesinnän häiritseminen on luonnonsuojelurikos, ja merimetson tappamisesta voidaan tuomita sakkoihin ja lisäksi maksamaan valtiolle linnun korvausarvo.

Yhden merimetson pesän korvausarvoksi on määritelty 235 euroa, joten Luvian tapauksessa korvaussumma voi nousta yli 90 000 euron.

Suomen pesimälinnustoon merimetso palasi kymmenien vuosien tauon jälkeen vuonna 1996, jolloin varmistui pesintä Tammisaaren saaristossa.

Kanta kasvoi voimakkaasti 1990-luvun lopulla, mutta kasvu on tasaantunut 2000-luvun kuluessa.

Viime kesänä merimetsoja pesi Suomessa 20 250 paria. Yhdyskuntia havaittiin laskennoissa kaikkiaan 44 itäiseltä Suomenlahdelta Merenkurkkuun. Vahvin kanta on Suomenlahdella ja Selkämerellä.

Vuosittain käy ilmi myös merimetsoon kohdistuvaa vainoa, jossa pesiä ja munia on tuhottu ja lintuja on karkotettu pesimäluodoilta. Nyt havaittu tuho on Bird Life Suomen mukaan suurin Suomessa neljään vuoteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat