Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamies kutsui asiakasta "ketkuksi"

Oikeusasiamies muistuttaa virkamiehiä oikeaoppisesta kielenkäytöstä

Kotimaa
 
Juhani niiranen hs
Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen puuttui kansanomaisuuteen.
Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen puuttui kansanomaisuuteen. Kuva: Juhani niiranen hs

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen muistuttaa virkamiehiä asiallisesta kielenkäytöstä myös virkamiesten sisäisessä viestittelyssä. Hän antaa moitteita Pirkanmaan oikeusaputoimistolle, koska edunvalvonnasta vastanneet virkamiehet olivat kirjanneet muistiinpanoihinsa kansanomaisia luonnehdintoja asiakkaista.

Luonnehdinnat sisältyivät listaan, jossa päämiehet oli aakkostettu sukunimen mukaan. Yli 60 hengen lista sisälsi tarpeellisia tietoja muun muassa päämiesten raha-asioista, ja suurimmaksi osaksi merkinnät olivat oikeusasiamiehen mukaan asiallisia ja neutraaleja.

Edunvalvojat olivat kuitenkin kirjanneet listaan myös omia arvioitaan asiakkaiden ominaisuuksista. Luonnehdinnat vaihtelivat positiivisesta hyvinkin negatiiviseen: "hyväntahtoinen mutta saattaa kiivastua leppyäkseen nopeasti", "ihastuttava ekonomitäti", "fiksu päämies, vaikka muistaakseni DI", "symppis", "muuten ok heppu", "selvänä erittäin asiallinen, päissään hankala jähnääjä", "fyysisesti iso mies ja henkisesti pieni poika", "osaa olla hankala ja tarpeen vaatiessa tosi hankala", "jollakin lailla ketku kaveri", "ei sylkäise lasiin", "aika harmiton tätsykkä", "reppana" ja "rankasti ylipainoa".

Myös terveydentilasta saattoi olla mainintoja, joiden tarkoitus jäi oikeusasiamies Jääskeläisen mukaan epäselväksi. Tietyt terveydentilaa koskevat tiedot voivat toki olla tarpeellisia, vaikka edunvalvojan tehtävä koskisi vain taloudellisten asioiden hoitamista, Jääskeläinen toteaa.

Henkilötietolain mukaan käsiteltävien tietojen on oltava virheettömiä.

"Virheettömyysvaatimuksen näkökulmasta pidän tällaisia subjektiiviseen käsitykseen perustuvia luonnehdintoja jossain määrin ongelmallisina", Jääskeläinen arvioi.

Lista itsessään on Jääskeläisen mukaan hyväksyttävä, sillä sen tarkoituksena on välittää tietoa eteenpäin, kun päämiehen edunvalvonta siirtyy uudelle edunvalvojalle. Oikeusaputoimistojen edunvalvontayksiköt ovat kuitenkin viranomaisia, joten niitä koskevat hyvän hallinnon vaatimukset.

"Mielestäni hyvään hallintoon kuuluva asiallisen kielenkäytön vaatimus koskee myös yleisen edunvalvojan ja päämiehen välistä kanssakäymistä ja edunvalvojan päämiehensä asioissa laatimia asiakirjoja", Jääskeläinen toteaa.

Edunvalvontaan kuuluu olennaisesti päämiehen ihmisarvon kunnioittaminen ja keskinäinen luottamus, Jääskeläinen muistuttaa.

"Päämiehestä ei saa käyttää loukkaavia, väheksyviä tai asenteellisia sanontoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat