Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakkeri teki yli 50 000 tietomurtoa

17-vuotias sai ehdollisen tuomion. Nuorukaisella on jo uusia rikosepäilyjä poliisitutkinnassa.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat on uutisoinut nuoren espoolaispojan rikosepäilyistä viime vuosina.
Helsingin Sanomat on uutisoinut nuoren espoolaispojan rikosepäilyistä viime vuosina.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 17-vuotiaan pojan muun muassa 50 700 törkeästä tietomurrosta kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Nuori hakkeri murtautui tuomion mukaan 50 700 palvelimelle yli sadassa eri maassa, ohjasi yhdysvaltalaisen huippuyliopiston Massachusetts Institute of Technologyn eli MIT:n verkkoliikenteen Harvardin yliopiston palvelimelle sijoitetulle pilasivustolle sekä kaappasi MIT:n yliopiston 15 000 käyttäjän sähköpostiliikenteen noin tunnin ajalta.

Lisäksi hänet tuomittiin tekemästään palvelunestohyökkäyksestä sekä tunkeutumisesta MongoHQ-nimisen yrityksen palvelimelle.

Nuorukainen oli rikosten aikaan vuosina 2012–2013 vasta 15–16-vuotias.

Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikön Timo Piiroisen mukaan teinipojan tapaus on yksi laajimmista tietoverkkorikosvyyhdeistä, joista on annettu tuomio Suomessa.

"Tämäntyyppiselle rikollisuudelle on sinänsä tyypillistä, että rikokset kohdistuvat suureen määrään ihmisiä. Tämä on selkeästi yksi vakavimmista tuomioon johtaneista tapauksista", Piiroinen sanoo.

Käräjätuomion mukaan poika syyllistyi kymmenientuhansien törkeiden tietomurtojen lisäksi tietoliikenteen häirintään, törkeään petokseen, törkeään viestintäsalaisuuden loukkaukseen ja tietomurtoon.

Poika sai tuomion myös rahanpesusta ja kahdesta törkeästä maksuvälinepetoksesta. Hän oli tuomion mukaan luovuttanut eteenpäin huomattavan määrän luottokorttitietoja ja käyttänyt verkkokaupoissa toisten henkilöiden luottokorttitietoja.

Käräjäoikeus määräsi pojan menettämään valtiolle rikoksen tekovälineenä käyttämänsä tietokone sekä 6 558 euroa, jotka olivat rahanpesurikoksen kohteena. Rikosten uhrit eivät ole esittäneet korvausvaatimuksia.

Oikeus määräsi pojan myös valvontaan.

Käräjäoikeus otti rangaistusta määrätessään huomioon pojan nuoren iän rikosten tekoaikaan sekä sen, että hän oli ollut esitutkinnan aikana vangittuna noin kuukauden.

Tuomioistuimen mukaan rikoksista olisi seurannut lähes neljän vuoden vankeustuomio, jos tekijä olisi ollut täysi-ikäinen.

Tuomittua poikaa epäillään muistakin tietoverkkorikoksista. Poliisin mukaan hänen teoistaan on parhaillaan käynnissä useita rikostutkintoja.

Nuorukainen esiintyi viime joulukuussa brittiläisellä Sky News -televisiokanavalla hakkeriryhmä Lizard Squadin edustajana sen jälkeen, kun ryhmä ilmoitti olevansa vastuussa mittavasta palvelunestohyökkäyksestä Sonyn ja Microsoftin peliverkkoihin.

Poika kiisti osallistuneensa hyökkäykseen myöhemmin joulukuussa HS:n haastattelussa. Hän kertoi olleensa hakkeripiireissä jossain määrin aktiivinen 4–5 vuotta eli ainakin 13-vuotiaasta lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat