Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patrian jättihanke Yhdysvaltoihin kaatui – piti olla läpimurto

Havoc 8x8 -vaunusta piti tulla läpimurto Yhdysvaltoihin

Kotimaa
 
pekka sakki lehtikuva
Patrian suunnittelema AMV-vaunua on mahdollista käyttää erilaisten asejärjestelmien alustana.
Patrian suunnittelema AMV-vaunua on mahdollista käyttää erilaisten asejärjestelmien alustana. Kuva: pekka sakki lehtikuva

Suomalaisen puolustustarvikeyhtiö Patrian kunnianhimoisin asevientihanke on tullut tiensä päähän Yhdysvalloissa.

Patrian ja asejätti Lockheed Martinin yhteistyönä rakentama Havoc 8x8 -ajoneuvo ei osallistu enää tarjouskilpailuun, jossa etsitään uutta panssaroitua taistelu- ja kuljetusvaunua Yhdysvaltain merijalkaväelle.

Toteutuessaan kyseessä olisi ollut miljardihankinta. Se olisi ollut myös Patrian läpimurto Yhdysvaltain markkinoille.

Fakta

Havoc 8x8 on AMV:n kehitysversio

 Havoc 8x8 (suom. Hävitys) on rakennettu Patrian suunnitteleman AMV-vaunun päälle (Armoured Modular Vehicle, panssaroitu modulaarinen ajoneuvo). Lockheed Martin vastasi sen muista järjestelmätoimituksista.

 Patrian AMV-vaunuja on myyty Suomen lisäksi puoleen tusinaan maahan. Tärkeimmät ovat Puola, Kroatia, Ruotsi ja Etelä-Afrikka. Suomessa vaunuja on sijoitettu Porin prikaatiin.

 Puolalaiset ovat käyttäneet vaunuja taisteluolosuhteissa Afganistanissa.

 Vaunusta on olemassa erilaisia malleja, kuten panssaroitu miehistönkuljetusvaunu, jalkaväen taisteluajoneuvo ja kranaatinheitinajoneuvo.

"Katsotaan, mutta todennäköisesti emme tule siinä hankkeessa olemaan mukana", vahvistaa liiketoimintajohtaja Mika Kari Patriasta.

"Nämä ovat isoja hankkeita ja vaativat valtavasti resursseja. Täytyy miettiä, mitkä hankkeet voidaan viedä loppuun asti."

Luovuttaminen näkyy myös siinä, että Lockheed Martinin internetsivuilta on poistettu Havocia koskevaa materiaalia, kuten kuvia.

Havocin rakentamisessa Patrian yhteistyökumppanina toiminut Lockheed Martin on Suomen puolustusvoimien hovihankkija ja yksi maailman suurimpia asevalmistajia.

Suomi on ostanut yhtiöltä huippumoderneja aseita ja asejärjestelmiä sadoilla miljoonilla euroilla viime vuosina.

Joukossa on ollut muun muassa Jassm-risteilyohjuksia ja 85 miljoonaa euroa maksava Dragon Shield -tiedustelujärjestelmä, joka on asennettu Puolustusvoimien uuteen Casa-signaalitiedustelukoneeseen.

Havocin taustalla on Yhdysvaltain merijalkaväen tarve ostaa uusia maihinnousuihin kykeneviä kuljetus- ja taisteluajoneuvoja. Patria ja Lockheed Martin tekivät vuonna 2007 yhteistyösopimuksen tarjouskilpailuun sopivan vaunun kehittämisestä.

Lockheed Martin oli tarjouskilpailussa päätoimittaja, joka vastasi myös järjestelmäasennuksista. Havoc perustuu kuitenkin Patrian suunnitteleman AMV-vaunun alustalle.

Monien vaiheiden jälkeen Yhdysvaltain merijalkaväki valitsi kolme vuotta sitten Havocin yhdeksi niistä neljästä vaunutyypistä, jotka saivat 3,5 miljoonaa dollaria ajoneuvon kehittämiseen ja testaamiseen.

"Kakkossijalle jääminenhän on kaikkein kalleinta", Kari sanoo.

"Se voi tulla kalliiksi, kun viedään hanke läpi testeissä ja toimitetaan prototyyppejä ja sitten todetaan, että melkein pärjättiin."

Kari muistuttaa, että kilpailu on kovaa ja asekaupat ovat jopa vuosikymmeniä kestäviä hankkeita.

"Meillä on tällä hetkellä käynnissä erilaisia myynti- ja markkinointihankkeita enemmän kuin koskaan."

Patria yrittää myydä AMV-vaunujaan myös kumppaneidensa kautta. Tällaisia hankkeita on käynnissä Puolassa ja Kroatiassa, jotka ovat ostaneet AMV-vaunuja aiemmin.

Puolassa kootut vaunut kulkevat nimellä Rosomak (suom. Ahma). Viime viikolla Puola tiedotti, että se on tehnyt esisopimuksen 30 Rosomakin myymisestä Slovakialle. Suunnitelmissa on myydä vaunuja myös Euroopan ulkopuolelle.

"Strategiaamme kuuluu se, että kun aikanaan on tehty teknologiasiirto Puolaan, niin pyrimme saamaan aikaan kauppaa myös kolmansien maiden kanssa. Eli puolalaiset voivat niitä valmistaa ja viedä esimerkiksi Slovakiaan", Kari kertoo.

Puolalaisten kauppa vaatii vientiluvan myös Suomesta, sillä Rosomakit ovat kuitenkin pitkälti Patrian AMV-vaunuja.

Patria toimittaa Puolan mahdollisesti ulkomaille viemiin vaunuihin peruskomponenttipaketin, joka sisältää muun muassa rungon, jousituksen, alustarakenteen, kojelaudan ja sähköjärjestelmän osia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat