Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tosi-tv-linnuilla" alkavat pian lentoharjoitukset

Sääksikamerasta voi seurata poikasten lähtöä maailmalle

Kotimaa
 
Turun Ammattikorkeakoulu
Seilin sääksiemolla on kaksi poikasta.
Seilin sääksiemolla on kaksi poikasta. Kuva: Turun Ammattikorkeakoulu

Sääksien nettikamerapesiltä Hattulasta ja Seilistä voi seurata lähipäivien aikana linnunpoikasten lentoharjoituksia. Hattulan sääksipesällä kuoriutui toukokuun lopulla kolme poikasta, ja Seilin sääksipesän poikaset ovat hieman niitä nuorempia.

Hattulan poikaset lähtevät lentoon todennäköisesti heinäkuun 25. päivän tietämillä. Seilissä lentäminen alkaa hieman myöhemmin, todennäköisesti elokuun alussa. Sitä ennen lentämistä on kuitenkin harjoiteltava pesässä.

"Lähipäivien aikana pesällä alkaa viuhtominen eli poikaset heiluttavat siipiään, jotta siipien lihakset vahvistuvat lentämistä varten. Myöhemmin poikaset harjoittelevat lentämistä niin, että ne hyppäävät pesän päällä ilmaan", kertoo Sääksisäätiön toiminnanjohtaja Juhani Koivu.

Hattulassa sääksipoikasten elämän alkutaival on sujunut hyvin, sillä ruokaa on ollut tarjolla riittävästi.

"Kalaa on tullut hyvin, ja sitä on riittänyt myös poikueen nuorimmalle. Jos sapuskaa ei ole riittävästi, nuorin poikanen jää vähimmälle huomiolle ja saattaa jopa kuolla. Hattulan kamerapesän poikue on kuitenkin erittäin elinvoimaisen oloinen", Koivu sanoo.

Sääkset saavat usein vain kaksi poikasta. Toisinaan pesässä on kolme poikasta, mutta nelospoikuetta ei Suomessa ole tiettävästi koskaan syntynyt sääksille.

Hattulassa emosääksi ei ole enää pesällä. Emolintu on kuitenkin jatkuvasti lähistöllä niin, että sillä on näköyhteys pesään. Siten se valvoo poikastensa turvallisuutta ja puolustaa pesää tarvittaessa.

Sääksipoikasilla on monta uhkaa ennen kuin ne ovat lentokykyisiä.

"Koko ajan on riski, että kanahaukka saalistaa poikasen. Myös merikotka saalistaa sääksen poikasia, ja öisin niitä uhkaa huuhkaja."

Seilin sääksikamerasta voi seurata poikasten lisäksi emolintua. Se valvoo pesällä joko siksi, että poikaset eivät ole vielä riittävän suuria jäämään yksin, tai siksi, että lähistöllä ei ole riittävän korkeaa puuta, josta emo pystyisi valvomaan pesää.

Seilin saaren sääksikamera löytyy täältä ja Hattulan sääksikamera puolestaan täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat