Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus käsitteli Jari Aarnion vapauttamista

Aarnio haluaa pois epätavallisen pitkästä tutkintavankeudesta

Kotimaa
 
Jari Aarnion kantelussa Helsingin hovioikeuteen listataan rikokset, joista hän on parhaillaan vangittuna.
Jari Aarnion kantelussa Helsingin hovioikeuteen listataan rikokset, joista hän on parhaillaan vangittuna.

"Olen ollut vuoden ja kahdeksan kuukautta yksin. Se on ihmiselle kuin ihmiselle kova paikka."

Näin vetosi Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio Helsingin hovioikeuteen, kun hän vaati vapautusta poikkeuksellisen pitkästä tutkintavankeudesta.

Aarnio on ollut vangittuna siitä lähtien, kun hänet otettiin kiinni 12. marraskuuta 2013. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi pari viikkoa sitten Aarnion vaatimuksen päästä vapaalle.

Aarnio kanteli päätöksestä hovioikeuteen. Vapauttamisvaatimusta käsiteltiin keskiviikkona, ja päätös annetaan tällä viikolla.

Aarnio on syytteessä muun muassa törkeistä huumerikoksista ja törkeistä virka-aseman väärinkäytöistä. Hänen epäillään olleen niin sanottu Pasilan mies, joka järjesteli Suomeen noin tuhat kiloa hasista.

Aarnio katsoo, että hänen vangittuna pitämisensä on kohtuutonta. Hän ei mielestään pysty valmistautumaan vankilassa kunnolla puolustukseensa.

"Kun puhutaan Suomen rikoshistorian pitkäkestoisimmasta ja vaikeimmasta tutkinnasta, puolustautumiseen täytyisi olla mahdollisuudet."

Käräjäoikeus hylkäsi Aarnion vapauttamisvaatimuksen, koska oikeuden mukaan Aarnio saattaisi alkaa sotkea tutkintaa.

Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan sotkemisvaaraa ei enää ole. Hän muistutti, ettei Aarniolla ole mitään velvollisuutta suostua kuultavaksi oikeudessa. Sen, ettei Aarnio ei ole halunnut selvittää asioita esitutkinnassa, ei siten pitäisi vaikuttaa vangitsemiseen.

Syyttäjien mielestä Aarniolla on asemansa ja henkilösuhteidensa vuoksi poikkeuksellisen konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa todistajiin ja todisteisiin.

"Sotkemisvaaran olemassaolo näin vahvana vielä tässä vaiheessa prosessia on monessa kohdin puolustuksen oma valinta."

Syyttäjien mukaan Aarnio on jo pyrkinyt sotkemaan hasistynnyrijutun tutkintaa eri tavoin. Hän on jopa syytteessä siitä, että hän olisi yrittänyt lavastaa syyttömän miehen Pasilan mieheksi, joka järjesteli salakuljetuksia.

Aarnion epäillään myös rakennuttaneen Trevoc-yhtiössä "anonymisaattorin", jonka tavoitteena oli sotkea tynnyrijutun teletunnistetietoja.

Lisäksi Aarniolla oli lukuisia muita hankkeita todisteiden sotkemiseksi myös aiemman virkarikostutkinnan yhteydessä, syyttäjät totesivat. Niitä on paljastunut muun muassa viestittelystä.

Syyttäjät huomauttivat, että eräät muut kuultavat ovat alkaneet muuttaa oikeudessa kertomuksiaan vastaamaan Aarnion väitteitä. Esimerkiksi kaksi syytteessä olevaa Aarnion alaista on syyttäjien mielestä pyrkinyt myötäilemään esimiestään.

Lupauksista huolimatta Aarniolta ei ole saatu selvitystä rahankäytöstä, syyttäjät sanoivat. Verottajan laskelmien mukaan Aarnio on viime vuosina käyttänyt yli puoli miljoonaa euroa rahaa, jonka alkuperää hän ei ole pystynyt selittämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat