Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reseptit voi pian käydä uusimassa internetissä

Kanta-potilastietojärjestelmään kuuluu kohta koko Suomi

Kotimaa
 

Reseptit voi jo tämän vuoden puolella uusia netissä Kelan ylläpitämällä Omakanta-verkkopalvelulla. Se on osa Kansallista terveysarkistoa eli Kantaa, joka kerää suomalaisten lääkereseptit ja potilasasiakirjat yhteen.

Tarkoitus on, että lääkärit ja hoitajat pääsevät organisaatiosta riippumatta näkemään kirjaukset edellisistä toimenpiteistä. Näin voidaan välttää päällekkäisiä toimenpiteitä ja edistää hoidon jatkuvuutta.

Kanta-palvelujen yksikön kehittämispäällikkö Pia Järvinen-Hiekkanen Kelasta kertoo, että kaikki julkisen terveydenhuollon toimijat ovat jo siirtyneet käyttämään kansallista arkistoa ja valtaosa yksityisistäkin käyttää jo sähköistä reseptiä. Potilastietojen siirtäminen yksityisten yritysten tietokannoista arkistoon on hitaampaa.

"Erilaisia potilastietojärjestelmiä on ollut julkisella puolella seitsemän ja yksityisellä vielä enemmän, joten on mennyt aikaa ennen kuin järjestelmät saadaan yhteistestattua ja arvioitua."

Sähköistymisen merkittävin uudistus on potilaan oma käyttöliittymä, jolla jokainen pystyy itse vaivattomasti katsomaan hoitotietojaan. Nyt saatavilla olevista tiedoista osan on aiemmin voinut saada nähtäväksi vain erikseen kysymällä.

Mobiilivarmenteen tai pankkitunnusten takaa löytää omat reseptinsä, ja pian voi täyttää myös hoitotahdon tai elinluovutuslomakkeen.

Omakannassa voi myös rajata hoitotietojensa liikkuvuutta. Internetissä voi määrittää osan käynneistä tai palveluntarjoajista sellaisiksi, että niitä eivät näe kuin organisaatiot, joissa potilas on asioinut. Järvinen-Hiekkasen mukaan rajauksia ei kuitenkaan suositella, sillä ne voivat vaikeuttaa ammattilaisten työtä.

"Jos lääkärillä ei ole kokonaistietoa potilaasta, voi hoitopäätöksessä jäädä jotakin merkittävää huomioimatta."

Sähköiseen Omakantaan ei välttämättä tarvitse itse sekaantua ollenkaan. Sähköisen reseptin käyttöön riittää apteekeissa pelkkä ajo-, henkilö- tai Kela-kortti. Potilastiedot taas voi pyytää terveydenhuollosta paperisina, aivan kuten aikaisemminkin.

Hankkeen aloittaneen sosiaali- ja terveysministeriön mielestä on tärkeää, että kansalaiset pääsevät tietoihinsa entistä helpommin, Järvinen-Hiekkanen kertoo.

"Nykypäivänä on ihan luonnollista, että pääsee näkemään omat terveystietonsa, kun kaikki muukin tieto on julkista ja saatavilla. Tämä helpottaa myös huomattavasti sekä ammattilaisten työtä että tavallisten suomalaisten arkea."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat