Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monien lintujen pesinnät myöhässä viileän kesän takia

Urbaanit lajit sietävät parhaiten erilaisia sää- ja ravinto-oloja

Kotimaa
 
Jaakko Julkunen
Kirjosieppojen pesiä on tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna.
Kirjosieppojen pesiä on tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna. Kuva: Jaakko Julkunen

Tavallista viileämmät kevät ja alkukesä ovat myöhästyttäneet monien lintujen pesintöjä, kerrotaan lintujärjestö Birdlife Suomesta.

Kyse on järjestön tiedottajan Jan Södersvedin mukaan jopa parista viikosta. Erityisen poikkeuksellisesta vuodesta ei silti voida vielä puhua, hän sanoo.

Fakta

Siepoilla menee heikosti, pöllöillä hyvin

Näitä lintuja on tänä vuonna pesinyt Suomessa tavallista vähemmän:

 Luhtakerttunen

 Viitakerttunen

 Punavarpunen

 Harmaasieppo

 Kirjosieppo 

 

Näillä linnuilla pesintä on sujunut hyvin:

 Tiaiset

 Hiiripöllö

 Suopöllö  

 

Lähde: Birdlife Suomi

"Vaikuttaa siltä, että pesinnät eivät tänä vuonna epäonnistu, mutta tiettyjä lajeja pesii tänä kesänä vähemmän ja myöhemmin."

Pesinnän onnistuminen riippuu ennen kaikkea ravinnosta. Linnut pyrkivätkin pesimään siihen aikaan, kun ravintotilanne on mahdollisimman hyvä. Viileiden ilmojen takia ravintoa on kuitenkin ollut niukasti tarjolla, mikä on osaltaan johtanut pesintöjen myöhästymiseen.

Muuttolintujen tapauksessa pesinnän ajankohtaan ja onnistumiseen vaikuttavat myös talvehtimisen ja muuton aikaiset olot.

Viime kesä oli Södersvedin mukaan nykyistäkin kurjempi. Pesinnät eivät silloin olleet yhtä paljon myöhässä, mutta kesäkuun sateiden ja kylmyyden takia monen lajin pesintä epäonnistui kokonaan.

"Odotettavissa on, että kannat ovat näiden lintujen osalta myös tänä vuonna tavallista pienemmät. Esimerkiksi kirjosieppojen pesiä on nyt viime vuotta vähemmän."

Södersvedin mukaan kirjosiepot ovat vähentyneet jo muutamana vuotena peräkkäin, mikä on aiheuttanut pienen notkahduksen lintukantaan.

Tavallista vähemmän pesiä ovat tehneet tänä vuonna myös ainakin punavarpuset ja harmaasiepot, sillä niitä saapui loppukevään aikana tavallista vähemmän.

Sen sijaan esimerkiksi hiiri- ja suopöllöjä on nyt pohjoisessa tavallista enemmän. Syynä ilmiöön on pöllöjen ravinnoksi käyttämien myyrien runsaus Pohjois-Suomessa.

Kannan vähenemisestä tai runsastumisesta voidaan puhua Södersvedin mukaan vasta useiden sukupolvien jälkeen, sillä kantojen vuosittainen vaihtelu voi olla suurta.

Yksi huono vuosi ei vielä hetkauta kantaa suuntaan tai toiseen, mutta jos pesintä on heikkoa monena vuotena peräkkäin, vaikutukset alkavat näkyä koko kannassa. Esimerkiksi pöllöt voivat jättää pesinnän väliin kokonaan, jos ravintotilanne on tarpeeksi heikko.

"Parhaiten ravinnon ja säiden vaihtelua kestävät vakaassa ympäristössä elävät urbaanit lintulajit, kuten varikset, harakat, varpuset ja pulut, jotka ovat sopeutuneet elämään ihmisen naapurina."

kimmo taskinen HS
Suopöllöjä on nyt pohjoisessa enemmän kuin tavallisesti.
Suopöllöjä on nyt pohjoisessa enemmän kuin tavallisesti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat