Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset katsovat elokuvia ja tv-sarjoja ahkerasti netistä

Pohjoismaiden osuus Euroopan suoratoistomarkkinoista on yli neljänneksen

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Olli-Pekka Komonen käyttää sarjojen ja elokuvien katseluun yhdysvaltalaista Netflix-palvelua.
Olli-Pekka Komonen käyttää sarjojen ja elokuvien katseluun yhdysvaltalaista Netflix-palvelua. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomalaiset käyttävät erittäin paljon videoiden suoratoistopalveluja. Euroopan komissiolle tehdyn raportin mukaan Pohjoismaat ovat Britannian jälkeen Euroopan edelläkävijöitä maksullisten videosuoratoistopalveluiden käytössä.

Vuonna 2013 kuluttajat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa käyttivät palveluihin 148 miljoonaa euroa. Pohjoismaiden osuus koko Euroopan markkinoista oli 28,4 prosenttia.

Videoiden suoratoistopalvelujen käyttö lähti nopeaan kasvuun juuri vuonna 2013. Pohjoismaissa markkina kasvoi vuodesta 2012 jopa 267 prosenttia.

Pohjoismaiden luvut perustuvat osittain siihen, että tarjolla on ollut kauemmin erilaisia maksullisia videopalveluita, kuten Netflix ja HBO Nordic. Molemmat avasivat palvelunsa Pohjoismaissa loppuvuodesta 2012.

Euroopan komissiolle tehdyn raportin mukaan Netflixillä oli Suomessa vuosi sitten 370 000 tilaajaa. Vuonna 2020 tilaajia ennustetaan olevan jopa 856 000.

Teknologiayhtiö Samsungin kuluttajakyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista on käyttänyt elokuvien, tv-ohjelmien ja videoiden suoratoistopalveluita. Luku sisältää sekä ilmaisten että maksullisten palveluiden käytön. Kyselyn mukaan 23 prosenttia suomalaisista maksaa suoratoistopalveluista. Vielä viime vuonna luku oli 11 prosenttia.

Viestintäviraston haastattelututkimuksen mukaan 61 prosenttia suomalaisista käyttää kotimaisia suoratoistopalveluita, kuten Yle Areenaa, Katsomoa ja Ruutua. Kaikkia voi katsoa ilmaiseksi, mutta Katsomolla ja Ruudulla on myös maksulliset palvelunsa, joiden tarjonta on ilmaista versiota laajempi.

Ahkerimmin näitä palveluita käyttävät 18–24-vuotiaat, melkein 80 prosenttia ikäluokasta.

Maksullisia tilausvideopalveluita käyttää Viestintäviraston mukaan joka neljäs suomalainen. Luku on siis yhtenevä Samsungin tekemän tutkimuksen kanssa. 18–24-vuotiaista näitä palveluja käyttää puolet.

Muita videopalveluita käyttää 52 prosenttia suomalaisista. Erikseen näistä palveluista on nostettu esiin Youtube: vaikka kyseessä on videopalvelu, se on jo jonkin aikaa ollut Suomen suosituin kanava myös musiikinkuunteluun.

Youtubea ja vastaavia palveluita käyttää 25–34-vuotiaista lähes 80 prosenttia ja 18–24-vuotiaista liki 70 prosenttia.

Eri videopalveluita käytetään usein. 18–34-vuotiaista niitä käytti päivittäin melkein 40 prosenttia vastaajista. Useita kertoja viikossa palveluja käytti heistä noin 70 prosenttia.

 

Lähteet: Telecommunication Markets in the Nordic and Baltic Countries -tutkimus, European Audiovisual Observatoryn selvitys on demand -palvelujen markkinoista, Samsungin Techonomic Index 2015 -kuluttajatutkimus
 
Ruutu-palvelu on osa Sanoma-konsernia, joka julkaisee Helsingin Sanomia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat