Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkan sopivuus askarruttaa nuoria

Kirjallinen työsopimus kannattaa aina tehdä, kerrotaan Kesäduunari-infosta

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Matias Kivipuro on heinäkuun töissä Kallion kirjastossa. Hyllyttäminen käy melkein fyysisestä työstä, koska siinä pitää kyykistellä.
Matias Kivipuro on heinäkuun töissä Kallion kirjastossa. Hyllyttäminen käy melkein fyysisestä työstä, koska siinä pitää kyykistellä. Kuva: Katarina Sällylä HS

16-vuotias Matias Kivipuro, 16, tekee kesällä siistiä sisätyötä Kallion kirjastossa.

"Olin iloisesti yllättynyt siitä, että pääsin mukaan kunnon työntekijäksi. Olen ollut tetissä [työelämään tutustumisessa], mutta se on ollut vähän pelleilyä", hän sanoo.

Fakta

Kesäduunari-info palvelee nuoria

 SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisessä Kesäduunari-infopuhelimessa päivystävä lakimies neuvoo kesätyöntekijöiden kysymyksissä.

 Puhelinpalveluun voi soittaa nimettömänä.

 Palvelun puhelinnumero on 0800 179 279 ja internetosoite kesaduunari.fi.

 Puhelinpalvelu on auki ma–pe kello 9–15 elokuun loppuun asti.

Säät vaikuttavat työhön vain siten, että kuumalla kirjastossa on tukalaa. Kesätyö on Kivipuron ensimmäinen.

Palkansaajien keskusjärjestöjen Kesäduunari-infopuhelimessa on tänä vuonna kyselty muun muassa sitä, voiko työnantaja perua työvuoron esimerkiksi huonon sään takia.

Oikea vastaus tähän on "ei". Työvuorolistaa ei voi muuttaa ilman työntekijän suostumusta, kun se on kerran ilmoitettu. Töistä työnantaja voi vapauttaa, mutta palkka on maksettava.

Useimmiten infosta kysytään palkka-asioita. "Yleensä sitä, onko näin matala palkka ok", sanoo Kesäduunari-infon neuvoja Rina Knape SAK:lta.

Helsingin Merisatamassa Helsingin jäätelötehtaan kioskilla satelee, mutta kauppa näyttää silti käyvän kohtalaisesti. Aino Suomalainen, 21, on ensimmäistä kesää töissä jäätelökioskilla.

"Tämä on stressitöntä. Asiakaspalvelua on kiva tehdä."

Suomalainen on tyytyväinen työssään. Hänellä ei ole ollut ikinä ongelmia työnantajien kanssa eikä tarvetta soittaa Kesäduunari-infoon.

Moni kyselee infopuhelimesta kuitenkin myös työsuhteen lopettamisperusteita. Knape kertoo, että joskus työnantaja on yrittänyt lopettaa määräaikaisen työsuhteen ennen määräajan päättymistä ilman perusteita.

"On ollut niinkin päin, että työntekijä itse haluaisi lopettaa määräaikaisen työsuhteen. Heitä olen neuvonut, että se ei itse asiassa onnistu. Määräaikaisuus sitoo molempia osapuolia", Knape sanoo.

Paljon kysytään neuvoja myös tilanteissa, joissa työsopimus on tehty suullisesti mutta vähän ennen työsuhteen oletettua alkamista työnantaja onkin ilmoittanut, ettei töitä ole. Yleensä näissä tapauksissa työnantajana on pieni yritys, Knape kertoo.

Kirjallinen työsopimus on aina syytä tehdä, vaikka periaatteessa suullinen on yhtä sitova.

Katarina Sällylä HS
Aino Suomalainen on kesän töissä Helsingin jäätelötehtaan kioskeilla. Kioski on lämmitetty ja ilmastoitu, joten siellä viihtyy joka säällä.
Aino Suomalainen on kesän töissä Helsingin jäätelötehtaan kioskeilla. Kioski on lämmitetty ja ilmastoitu, joten siellä viihtyy joka säällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat