Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antiikki innosti ihmisiä jonoksi asti

Antiikinharrastajia kiinnostaa nyt tavara, joka on alkuperäisessä kunnossa

Kotimaa
 
Ota nämä asiat huomioon kun ostat vanhaa tavaraa
Ota nämä asiat huomioon kun ostat vanhaa tavaraa
30 vuotta antiikkiliikettä pyörittänyt Tomi Kääriäinen kertoo vinkit antiikkitavaran ostamiseen ja myymiseen. Toimittaja: Anni Heikkilä. Kuvaus: Jukka Gröndahl. Editointi: Esa Syväkuru.

Idyllinen miljöö ja innostus antiikkiin houkuttelivat kymmenittäin ihmisiä Fiskarsin vanhan veitsitehtaan eteen avajaispäivänä jo ennen aamukymmentä. Kun portit viimein avattiin, lipui innokkaita antiikin ystäviä sisään tasaisena virtana.

Fiskarsin antiikkipäivät käynnistyivät torstaina jo 25. kerran. Sunnuntaihin kestävä tapahtuma on kasvanut vuodesta toiseen. Se näkyy kävijöiden lisäksi näytteilleasettajien määrässä.

Fakta

Muista nämä ennen kuin ostat

 Perehdy asiaan ja hanki hintatuntemusta.

 Jos olet epävarma, kysy neuvoa asiaan perehtyneiltä kauppiailta. He osaavat kertoa, onko esine harvinainen, ja voivat antaa hinta-arvion.

 Pyydä arvokkaan kaupan yhteydessä kuitti, johon merkitään tarkat tiedot ostotapahtumasta. Silloin ostaminen on varmalla pohjalla.

 Muista, että hinta määrittyy pitkälti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Saman tuotteen hinta voi siis vaihdella eri paikoissa.

 

Ohjeet: antiikkikauppias Tomi Kääriäinen

Helsingissä antiikkiliikettä yli 30 vuotta pitänyt Tomi Kääriäinen muistelee tapahtuman keränneen ensimmäisenä vuonna parikymmentä näytteilleasettajaa. Tänä vuonna heitä on yli 70.

"Suosion takana ovat tapahtuman pitkät perinteet, vakiintunut asema ja monipuolinen tarjonta", Kääriäinen arvioi.

Hän on erikoistunut jugendtyylisiin esineisiin. Myynnissä on muun muassa tuoleja, valaisimia sekä mustepulloteline ja kynttilänjalkapari 110 vuoden takaisesta Saksasta. Kynttilänjalat ovat Kääriäisen mukaan "jugendia puhtaimmillaan", ja hinta on sen mukainen: 1 300 euroa.

Veitsihallissa on kuhina, kun kävijät kiertävät myyntipisteeltä toiselle löytöjä etsien. Näytteillä on paljon huonekaluja, sisustustavaraa, astioita ja tauluja, joista osa on antiikkia, osa designia.

Keravalainen Mika Perkiökangas kierteli myyntipisteillä kummipoikansa Akseli Tukiaisen ja Fruu-koiran kanssa.

"Pikkuneidille löytyi lasten kylpyamme 1920–1930-luvulta. Se pelkää mennä suihkuun", Perkiökangas kertoo ja katsoo sylissä lepäävää koiraa. Itselleen hän on löytänyt 1800-luvulta peräisin olevan naisten revolverin.

Helsinkiläinen Leena Tiitu ihasteli tyttärensä Maria Tiitun kanssa alpakkaisia astioita. Leena Tiitu kertoo antiikkipäivien olevan joka kesän kohokohta.

Aamupäivään mennessä kaksikon mukaan oli tarttunut "köyhän miehen hopeasta" tehty kulho sekä muutamat ottimet. Maria Tiitu kertoo etsivänsä vielä vanhan ajan klipsikorvakoruja ja Leena Tiitu kynttilänjalkoja.

"Vanhoilla tavaroilla on oma tarinansa, ja ne elävät usein ihmistä kauemmin. Tuntuu mukavalta ajatella, että voi itse olla yksi linkki niiden historiassa", Leena Tiitu kertoo.

Vaikka moni näytteilleasettaja on ollut mukana alkuajoista, joukossa on myös ensikertalaisia. Yksi heistä on Kokkolassa antiikkiliikettä pitävä Heidi Helen.

"Tuttavakauppias rohkaisi tulemaan, joten paketoitiin kauppa Hiaceen ja ajettiin tänne."

Helenin myyntipisteellä on tarjolla kaikenlaista sisustustavaraa rähjääntyneestä viulukotelosta vanhoihin venäläisiin rekisterikilpiin. Helenin mukaan erityisen suosittuja ovat olleet vanhoista kirjoista irrotetut kasvikuvat.

Kääriäinen kertoo, että koko ajan voimistuva trendi antiikin saralla on vanhan ja modernin yhdistäminen. Etenkin alkuperäiskuntoisen tavaran arvostus ja suosio ovat hänen mukaansa kasvaneet keräilijöiden keskuudessa.

"Alkuperäiskuntoisen tavaran osalta hinnat ovat selvästi yli muiden."

Avajaispäivän kenties kaukaisimmat kävijät olivat tulleet paikalle Japanista saakka. Naomi ja Junya Kitagawa kertovat huomanneensa tapahtuman ilmoituksen netissä ja päättäneensä poiketa antiikkipäivillä osana viikon mittaista Suomen-matkaa.

Pari etsi messuilta suomalaista designia ja iloitsi löytämästään keraamisesta lintuveistoksesta.

Anni Heikkilä HS
Fiskars

Jukka Gröndahl HS
Helsinkiläinen Leena Tiitu oli tullut Fiskarsin antiikkipäiville tyttärensä kanssa. Hän osti tapahtumasta muun muassa erilaisia ottimia.
Helsinkiläinen Leena Tiitu oli tullut Fiskarsin antiikkipäiville tyttärensä kanssa. Hän osti tapahtumasta muun muassa erilaisia ottimia.
Jukka Gröndahl HS
Kokkolalaisen Heidi Helenin myyntipöydässä oli tarjolla esimerkiksi vanhoja venäläisiä rekisterikilpiä.
Kokkolalaisen Heidi Helenin myyntipöydässä oli tarjolla esimerkiksi vanhoja venäläisiä rekisterikilpiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat