Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaisilla poimijoilla on edessään karu alku

Marjanpoimijoita saapuu Suomeen jo viikonloppuna, mutta heille ei ole tiedossa kerättävää pariin viikkoon

Kotimaa
 
Benjamin Suomela HS
Thaimaalaiset Au-Rai Sangka (vas.) ja Suriya Chokbandid poimivat heinäkuussa 2014 marjoja Lapissa.
Thaimaalaiset Au-Rai Sangka (vas.) ja Suriya Chokbandid poimivat heinäkuussa 2014 marjoja Lapissa. Kuva: Benjamin Suomela HS

Mustikan satokausi on myöhässä alkukesän viileiden sääjaksojen takia. Suuret marja-alan yritykset kertovat kuitenkin, että ulkomaiset marjanpoimijat saapuvat Suomeen samaan aikaan kuin edellisinä kesinä.

Poimijat saavat palkkaa kerätyistä marjakiloista, joten satokauden viivästyminen tarkoittaa sinnittelyä pienillä tuloilla.

Fakta

Poimijoita on tänä vuonna ennätysmäärä

 Suomeen odotetaan tänä vuonna ennätysmäärää thaimaalaisia metsämarjanpoimijoita. Viisumeja myönnetään 3 500 poimijalle. Viime vuonna heitä oli parisataa vähemmän.

 Lähipäivinä saapuvat poimijat eivät todennäköisesti pääse vielä keruutöihin, sillä mustikan satokausi on noin kaksi viikkoa myöhässä. Puolukan kypsymistä pitää odotella elokuun loppupuolelle saakka.

 Valtaosa Suomen ulkomaisista metsämarjanpoimijoista tulee Thaimaasta.

 Marjanpoimijat työskentelevät Suomessa syys–lokakuun vaihteeseen saakka.

 Metsämarjanpoimijoiden oikeuksia suojaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa aiesopimus työllistämisen pelisäännöistä. Kaksikymmentä marjayritystä solmi sopimuksen työ- ja elinkeinoministeriön kanssa vuoden 2014 joulukuussa.

Marja-alan yritykset Kainuun tuote ja Korvatunturin marja ovat kutsuneet Thaimaasta Suomeen kuusisataa marjanpoimijaa. Viikonloppuna Lappiin saapuu ensimmäinen noin sadan marjanpoimijan joukko.

"Saapumisaika on suurin piirtein sama kuin viime kesänä, mutta satokausi Lapissa on noin kaksi viikkoa myöhässä viime vuoteen verrattuna", kertoo yritysten emoyhtiön Marja Bothnia Berriesin toimitusjohtaja Tommi Gustafsson.

"Poimijat joutuvat varaamaan lentoliput jo vuoden alussa. Ei meillä eikä heillä ole vielä silloin käsitystä siitä, milloin satokausi on valmis", Gustafsson sanoo.

Luonnontuotealan toimialajärjestön Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo, että Etelä-Suomessa on paljon suuria mustikanraakileita mutta kuluu ainakin pari viikkoa ennen kuin ensimmäisiä mustikoita päästään poimimaan.

"Pohjoisessa mustikan satokautta saadaan odotella elokuun alkuun", Moisio sanoo.

Luonnonmarjojen jalostukseen erikoistuneelle Kiantama Oy:lle saapuu viisisataa thaimaalaista, joista ensimmäiset kaksisataa tulevat Suomeen ensi viikon puolivälissä. Toimitusjohtaja Vernu Vasunta arvioi, että poimijat joutuvat odottelemaan mustikan kypsymistä pahimmillaan noin viikon.

Vasunnan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiantaman Suomeen kutsumat poimijat eivät pääse aloittamaan työtään heti. Poimijat viettävät joutopäivät majapaikoissaan Etelä-Suomessa.

"Kun poimijat saapuvat, heillä menee normaalisti vähintään pari päivää poiminnan valmisteluun ja autojen hakuun. Jos joudutaan odottamaan useampi päivä, se aika käytetään marjapaikkojen etsimiseen. Sitten kun poiminta alkaa, ei tarvitse käyttää aikaa siihen", Vasunta sanoo.

"He ovat tulossa marjanpoimintaan turistiviisumilla. Muihin töihin tarvitaan työlupa, joten emme voi laittaa heitä metsänraivaustöihinkään."

Vasunnan mukaan heinäkuun säällä on nyt suuri vaikutus siihen, milloin poimijat pääsevät aloittamaan työt.

"Jos yö- ja päivälämpötilat pysyvät korkeina, sadon kypsyminen kirii kiinni sen, mitä kesäkuussa jäätiin jälkeen. Loput kolmesataa poimijaamme saapuvat heinäkuun loppupuolella, ja he pääsevät kyllä heti hommiin."

Simo Moision mukaan mustikkasadosta on tulossa runsas mutta pitkät sadejaksot voivat vaikuttaa marjojen laatuun.

"Puhutaan niin sanotuista savituolimustikoista. Marjan alapinnalle jää vesinokare, joka alkaa ruskistuttaa mustikan pintaa. Silloin makukin kärsii."

OIKAISU 12.7.2015: Jutussa kirjoitetaan, että huonolaatuisia mustikoita kutsutaan savituolimustikoiksi. Niitä kutsutaan savipuolimustikoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat