Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroedustajat erimielisiä vapaakauppasopimuksesta

Henna Virkkunen kiittelee TTIP:tä, Heidi Hautala kauhistelee

Kotimaa
 
Henna Virkkunen
Henna Virkkunen

Suomalaisista europarlamentaarikoista osa kiittelee ja osa kauhistelee TTIP-äänestystulosta, johon europarlamentti päätyi keskiviikkona.

Kiistelty mietintö Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välisestä vapaakauppasopimuksesta TTIP:stä tuli hyväksytyksi enemmistön äänin 436–241. Tyhjää äänesti 32.

Kyseessä on parlamentin evästys komissiolle ja myös Yhdysvaltojen ja EU:n välisille neuvotteluille, joita on käyty jo pitkään. Ensi viikolla alkaa jo kymmenes neuvottelukierros.

Sopimuksen tavoitteena on purkaa kauppaa rajoittavia esteitä.

Mutkia matkaan ovat tuoneet esimerkiksi investointisuojaan, julkisiin hankintoihin, ympäristöön ja työntekijöiden oikeuksiin liittyvät asiat.

Euroopan parlamentin piti linjata TTIP-neuvottelujen ehtoja ja komissaari Cecilia Malmströmin valtuuksia jo kesäkuussa, mutta asia siirtyi erimielisyyksien takia.

"Investointisuoja on ollut kivi kengässä, ja on hyvä, että siitäkin sopu nyt syntyi, sillä se nousi jo liiankin suureen rooliin", arvioi europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) HS:lle.

Virkkunen puoltaa sopimusta, koska se toisi hänen mukaansa suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille lisää vientimahdollisuuksia Yhdysvaltoihin.

Sopimuksen on arvioitu kasvattavan EU-maiden kauppaa yli 120 miljardia euroa vuodessa.

"Jos sopimusta ei saada aikaan, jotkut muut, kuten kiinalaiset, määräävät pian maailmankaupan standardit eli menettelytavat."

Toista mieltä ovat Heidi Hautala (vihr) ja Merja Kyllönen (vas). Hautalan mukaan ongelmat säilyivät ennallaan.

"Sehän oli ihan mahalasku. Parlamentti ei lähtenyt haastamaan komissiota eli sulkemaan pois yksityistä välimiesmenettelyä", Hautala sanoo. Hän pitää uutta versiota vain hieman paranneltuna.

Hautala korostaa myös kansallisen lainsäädännön, kansallisten parlamenttien ja nykyisen oikeusjärjestelmän merkitystä.

Kompromissiesitys uudeksi sijoittajien ja valtioiden väliseksi riitojenratkaisumalliksi sai lopulta taakseen 447 edustajaa. Vastaan äänesti 229.

Suomalaisista europarlamentaarikoista enemmistö äänesti puolesta, mutta Hautala ja Kyllönen äänestivät vastaan. Tyhjää äänesti Paavo Väyrynen (kesk).

Kyllösen mukaan TTIP tarkoittaa sopimista yritysten ehdoilla. Hänkään ei pidä Schultzin johdolla tehtyjä muutoksia investointisuojaan varsinaisena parannuksena.

Kyllönen arvioi Twitterissä, että parlamentin enemmistö on valmis myymään sielunsakin amerikkalaisille.

Heidi Hautala
Heidi Hautala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat