Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministeri Grahn-Laasonen vaalii pakkoruotsia

Sanni Grahn-Laasonen haluaa selvittää kielikokeilun laillisuuden

Kotimaa
 
Sanni Grahn-Laasonen Studio Kulmapöydän haastattelussa: Oppimista työpaikoille
Sanni Grahn-Laasonen Studio Kulmapöydän haastattelussa: Oppimista työpaikoille
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili HSTV:n Studio Kulmanpöydän haastattelussa perjantaina.

Kaikille pakollisen ruotsin kielen ehdoton asema peruskoulussa tuskin järkkyy tämänkään hallituksen aikana, vaikka mukana ei nyt ole pakkoruotsin kiivain kannattaja Rkp.

Uusi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) suhtautuu varsin pidättyväisesti alueelliseen kielikokeiluun, jossa toisen kotimaisen kielen voisi korvata muulla kielellä.

Artikkeliin liittyvät

Pakollinen ruotsi alkaa nyt peruskoulun 7. luokalla ja jo edellisen hallituksen päätöksen mukaan vastedes 6. luokalla.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostaman uuden hallituksen ohjelmaan kielikokeilu kuitenkin kirjattiin.

Ohjelma lupaa lisätä ja monipuolistaa kielten opiskelua.

Se tehdään niin, että "käynnistetään alueellinen kokeilu siitä, että aloitetaan vieraan kielen opiskelu jo ensimmäisellä luokalla ja mahdollistetaan alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamisesta eduskunnan hyväksymän ponnen mukaisesti".

Samaan lauseeseen on siis ujutettu kaksi eri asiaa, joista ensimmäisestä Grahn-Laasonen puhuu paljon lämpimämmin kuin toisesta: "Kannattaisi hyödyntää lasten herkkyyskausia ja aikaistaa kielten opetusta jopa varhaiskasvatukseen."

Nytkin ensimmäinen vieras kieli on mahdollista aloittaa jo koulun ensimmäisellä tai viimeistään kolmannella luokalla.

Opetusministerin mukaan aikainen aloitus on vielä liian harvojen herkkua ja koskee lähinnä Uuttamaata. Sen takia hän haluaa laajentaa sitä muualle maahan niin, ettei se olisi asuinpaikasta tai vanhempien aktiivisuudesta kiinni.

Kuntia voitaisiin myös erillisrahoituksen turvin kannustaa tarjoamaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi muuta kuin englantia.

Hallitusohjelman mainitsema toinen alueellinen kokeilu koskisi toista kotimaista kieltä. Sen taustalla on keväällä eduskunnan äänin 93–89 hyväksymä lausuma, jonka mukaan hallituksen tulisi selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoimaan laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.

Laura Mendelin HS
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan ministeriön ja korkeakoulujen tulosneuvotteluissa pohditaan, tuleeko kesälukukautta varten oma määraha. Ministerin mukaan ympärivuotiseen opiskeluun tulee olla mahdolisuudet, koska kesätöitä ei aina löydy.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan ministeriön ja korkeakoulujen tulosneuvotteluissa pohditaan, tuleeko kesälukukautta varten oma määraha. Ministerin mukaan ympärivuotiseen opiskeluun tulee olla mahdolisuudet, koska kesätöitä ei aina löydy.

Grahn-Laasosen mukaan hallitus selvittää kokeilun mahdollisuudet esimerkiksi perustuslain näkökulmasta. Jos edellytykset täyttyvät, kokeilu tulee, ministeri lupaa.

"Oma ajatukseni kuitenkin on, ettei kokeilu saisi johtaa siihen, että se sulkisi pois mahdollisuudet myöhemmin hakeutua valtion virkoihin", Grahn-Laasonen linjaa ja muistuttaa, että kyseessä on periaatteellinen asia toisen kotimaisen kielen asemasta ja virkojen kelpoisuusehdoista.

Kelpoisuusvaatimusten päivitys julkisella sektorilla on kirjattu yleisemminkin hallitusohjelmaan. Päämäärä on nopeuttaa nuorten siirtymistä töihin esimerkiksi niin, että kandidaatin tutkinto riittäisi yhä useammalla maisterintutkinnon sijaan.

Kaikkiaan hallitusohjelman tavoitteet vaikuttavatkin ristiriitaisilta, kun huomioon otetaan koulutukseen kohdistuvat noin 600 miljoona euron säästöt ja toisaalta toiveet nostaa osaamisen ja koulutuksen tasoa.

Niin keskusta, perussuomalaiset kuin kokoomuskin lupasivat ennen vaaleja, ettei koulutusmenoista leikata, vaan toisin kävi.

Grahn-Laasosen mukaan kukaan ei toivonut leikkauksia opetukseen. Toisaalta hän painottaa, että koulutus kaipaa uudistamista riippumatta taloudesta.

Ministerin puheissa toistuvat digitalisaatio, opetuksen vieminen työpaikoille ja työelämäyhteistyö, yksilölliset oppimispolut ja räätälöidyt ratkaisut.

Ammattikouluihin kohdistuvat noin 200 miljoonan euron leikkaukset hoituvat ministerin mukaan osin hallintoa karsimalla, mutta myös "seinistä säästämällä" eli toimipaikkojakin joudutaan todennäköisesti sulkemaan.

Korkeakouluilta Grahn-Laasonen odottaa omia ehdotuksia päällekkäisyyksien purkamiseksi ja työnjaon selkeyttämiseksi.

Korkeakoulujen määräkin voisi ministerin mielestä vähentyä nykyisestä 40:stä, mutta vain vapaaehtoisuuden kautta.

Grahn-Laasonen ei kuitenkaan ole valmis luopumaan duaalimallista eli yhdistämään yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, koska niillä on omat vahvat tehtävänsä: "Lakien yhdistämistä ei tämä hallitus esitä."

Mitään ei ministerin mukaan kuitenkaan kannata hakata kiveen, mutta tässä vaiheessa hän kannustaa korkeakouluja yhteistyöhön esimerkiksi kielten opetuksessa ja tilojen käytössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat