Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuulu viipurilaispuisto on lähellä tuhoutumista

Monrepos'n puistoa ei ole remontoitu käytännössä lainkaan sen jälkeen, kun Pro Monrepos -yhdistys vetäytyi turhautuneena kunnostamisesta 2011

Kotimaa
 
Rappiolle joutunut Monrepos´n puisto odottaa remonttia
Rappiolle joutunut Monrepos´n puisto odottaa remonttia
Monrepos´n kartano puistoineen Viipurissa odottaa kipeästi remonttia. Etenkin kartanon pää- ja kirjastorakennus ovat tuhoutumisen partaalla. Puistossa 1980-luvulla puutarhurina työskennellyt biologi, historian ystävä ja matkaopas Mihail Kostolomov tuntee puiston ja siihen liittyvät tarinat kuin omat taskunsa. Puistossa on jonkin verran kulttuuritapahtumia. Petroskoissa musiikkia opiskeleva viulisti Jevgenija Lubjantseva harjoitteli kartanon salissa Tšaikovskia Viipurissa järjestettävään kamarimusiikin Ilta Monrepos´ssa -konserttiin.

Seinästä tuijottavat irronneen laudoituksen alta paljastuneet lahonneet hirret. Ikkunat on peitetty laudoilla, huoneiden katoissa on kosteuden aiheuttamia läikkiä ja komea pujokasvusto rehottaa seinustalla. Piha henkii silkkaa rappiota.

Tarvitaan kuitenkin vain ripaus mielikuvitusta, jotta ymmärtäisi, että nämä rakennukset ympäröivine puistoineen ovat kerran olleet lumoavan kauniita.

Viipurin Monrepos'n kartanon päärakennus ja kirjasto 1780-luvulta ovat lähellä tuhoutumista. "Näiden rakennusten kunnostamisella on todella kiire. Aika alkaa loppua", sanoo tällä viikolla puistossa vieraillut Pro Monrepos -yhdistyksen puheenjohtaja Satu Stirkkinen.

Mitään remonttia rakennuksille ei ole tehty, eikä sellainen ole pian alkamassakaan. Muutenkin puiston kunnostus on ollut täysin retuperällä sen jälkeen, kun Pro Monrepos vetäytyi sieltä 2011.

Remonttia ei ole vauhdittanut edes Maailmanpankin 2011 kunnostamiseen myöntämät yli 30 miljoonaa euroa. Rahoituksen takarajaa on jo siirretty kahdella vuodella kesään 2017, kun asia ei edennyt.

Juha Metso
Pahoin vaurioituneen kirjastorakennuksen seinistä paistavat lahoavat hirret.
Pahoin vaurioituneen kirjastorakennuksen seinistä paistavat lahoavat hirret.

Puiston varajohtaja Jevgeni Trufanov vakuuttaa töiden alkavan. "Projekti on edennyt. Puiston kunnostussuunnitelma on Moskovassa hyväksyttävänä, loppukesästä on kilpailutus ja työt alkavat mahdollisesti lokakuussa."

Trufanov tosin sanoo, että työsuunnitelma sisältää vain maisemointia kuten puiston rantojen siivousta ja ruoppausta, ei kartanorakennusten korjaamista.

"Minusta on järkyttävää, jos he aloittavat kunnostuksen maisemoinnista. Rakennukset ovat ne, jotka ovat suurimmassa vaarassa. Olen tosi huolestunut tilanteesta. Näyttää todella synkältä", sanoo Stirkkinen.

Hänen jututtamansa paikalliset pelkäävät, että rakennusten annetaan yksinkertaisesti tuhoutua, jotta tilalle voi rakentaa kokonaan uusia.

Vyborgskie Vedomosti -lehden toimittaja Andrei Kolomoiski taas esitti arvion, että Maailmanpankin, Venäjän federaation ja aluehallinnon Monrepos'lle tai muille kohteille myöntämiä remonttirahoja valuu vääriin taskuihin.

Viipurissa syntynyt biologi Mihail Kostolomov työskenteli 1980-luvun alussa Monrepos'n puutarhurina.
Viipurissa syntynyt biologi Mihail Kostolomov työskenteli 1980-luvun alussa Monrepos'n puutarhurina.

Vuonna 1990 perustettu Pro Monrepos kunnosti puistoa talkoilla sekä suomalaistahojen ja esimerkiksi Pohjoismaiden ministerineuvoston varoin.

Suomalaisten vuonna 1999 uudelleen rakentama kreikkalaistyylinen Neptunuksen rantatemppeli tuhoutui kesällä 2011 rajussa tuhopoltossa, joka vei myös vieressä olleen 350-vuotiaan männyn. Turhautuneena Pro Monrepos vetäytyi Monrepos'sta.

Yhdistys oli ehtinyt rakentaa uudestaan muun muassa puiston kuuluisia kaarisiltoja, mutta nekin ovat Mihail Kostolomovin mukaan alituisten tuhotöiden kohteena.

Kostolomov on Viipurissa syntynyt biologi, kaupungin historian asiantuntija ja matkaopas, joka työskenteli Monrepos'n puutarhurina 1980-luvun alussa.

Suomalaiset rakensivat uudelleen kuuluisan kaarisillan.
Suomalaiset rakensivat uudelleen kuuluisan kaarisillan.

Stirkkisen mukaan ilmapiiri suomalaisten ja venäläisten välillä on nykyisin jännittyneempi kuin ennen, vaikka ruohonjuuritasolla yhteistyö sujuu hyvin. Kostolomov arvelee surullisena, että suomalaiset eivät ole enää Monrepos'hon tervetulleita.

"Kansalaistoiminta tavallisten kansalaisten ja yhdistysten kesken on käytännössä mahdotonta, jos mukana eivät ole vallanpitäjät. Yksikin avustuseuro ulkomailta riittää nykyisen lain mukaan tekemään järjestöstä ulkomaisen agentin", hän sanoo.

Outi Salovaara HS
Viipuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat