Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusista sotalaivoista paljastui puutteita

Koko 250 miljoonan euron alusluokka joutuu korjattavaksi

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Italiassa vasta valmistettu miinantorjunta-alus Purunpää joutuu heti remonttiin. Laiva on kuvattu Pansion laivastoasemalla.
Italiassa vasta valmistettu miinantorjunta-alus Purunpää joutuu heti remonttiin. Laiva on kuvattu Pansion laivastoasemalla. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Merivoimien uusissa Katanpää-luokan miinantorjunta-aluksissa on ilmennyt teknisiä ongelmia, joiden vuoksi niihin pitää tehdä muutoksia.

Merivoimat salaa, millaisista korjauksista on kysymys.

Fakta

Monipuolisesti varustettuja miinanetsijöitä

 Suomi on tilannut Katanpää-luokan aluksia kolme kappaletta.

 Pituus 52,45 metriä.

 Syväys 3,15 metriä.

 Uppouma 680 tonnia.

 Huippunopeus 13 solmua.

 Miehistöä 38 henkeä.

 Tykki 40 millimetriä.

 Alukset on varustettu useilla erilaisilla vedenalaisilla kulkuneuvoilla ja roboteilla sekä kaikuluotaimilla.

"Merivoimat ei lähde yksilöimään tässä vaiheessa modifikaatioita, vaan annamme työrauhan päätoimittajalle asiassa, johon liittyy myös sopimuksen mukainen liikesalaisuuspykälä ja tietysti aluksen operatiivisten yksityiskohtien paljastaminen", kertoo 4. miinantorjuntalaivueen komentaja Kristian Isberg sähköpostitse.

Ilmeisesti havaitut puutteet eivät liity aluksien taistelujärjestelmään, sillä Isberg kehuu sen osoittautuneen erittäin monipuoliseksi ja suorituskykyiseksi.

Alusluokka on kuitenkin niin uusi, ettei se ole vielä ehtinyt edes operatiiviseen käyttöön.

Suomi tilasi kolme huippumodernia miinantorjunta-alusta italialaiselta Intermarine-yhtiöltä viime vuosikymmenellä. Intermarinella on runsaasti kokemusta vastaavanlaisten alusten rakentamisesta.

Kaupan kokonaisarvo oli 250 miljoonaa euroa. Se sisälsi alusten lisäksi varaosia, koulutusta ja miinasodankäynnin tietokeskuksen.

Ensimmäisen valmistuneen laivan mukaan alukset nimettiin Katanpää-luokaksi. Luokan alusten toimitukset ovat olleet vuosia myöhässä.

Kaksi alusta, Katanpää ja Purunpää, ovat jo Suomessa, mutta kolmas Vahterpää on yhä valmistajan telakalla Italiassa. Vahterpään kastamisesta tulee marraskuussa kuluneeksi jo neljä vuotta.

"Katanpää ja Purunpää ovat käyneet läpi mittavan testausohjelman Suomessa luovutuksen jälkeen. Testit ovat olleet sopimuksen mukaisia ja liittyvät omaan toimintaympäristöömme. Näissä testeissä on ilmennyt laivateknisiä asioita, joita sopimuksen mukaisesti modifioidaan toimivammaksi", Isberg kertoo.

"Tekniset asiat ratkaistaan rakentamisen yhteydessä ensin kolmannelle alukselle Italiassa ja testataan satama- ja merikokeissa. Tämä ottaa aikansa ja on viivästyttänyt Vahterpään aikataulua."

Jos Vahterpäähän tehdyt muutokset osoittautuvat toimiviksi, niin vastaavat muutokset tehdään Suomessa myös kahteen muuhun alukseen. Korjaukset tehdään talvella purjehduskauden ulkopuolella.

Vahterpään merikokeet alkavat Välimerellä syksyllä. Rakentajan arvion mukaan se luovutetaan Suomen merivoimille joskus ensi vuoden aikana. Merivoimien tämänhetkisen aikataulun mukaan kaikki kolme alusta olisivat täydessä operatiivisessa iskussa 2019.

"Siihen mennessä ne ovat käyneet läpi Naton rauhankumppanuusmaille räätälöidyn evaluointiprosessin", Isberg kertoo.

Katanpää-luokalla on ollut huonoa onnea alusta alkaen. Alukset rakentanut Sarzanan telakka jäi tulvan alle kaksi kertaa vuonna 2009.

Purunpäähän on myös pitänyt vaihtaa saksalaisvalmisteinen pääkone konevian vuoksi. Vaihto meni takuun piikkiin.

Miinantorjunta-alukset ovat Merivoimissa uusi alustyyppi.

Ne ovat erittäin vaativia rakentaa, koska laivojen pitää kestää räjähdyspaine eivätkä ne saisi aiheuttaa herätteitä merimiinoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat