Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roseeviini lisäsi suosiotaan kesäkuussa

Alkon kokonaismyynti laski, viinaa meni entiseen tahtiin

Kotimaa
 
Aapo Huhta HS
Helsingin keskustassa joensuulainen Kari Ylöstalo hörppi tyytyväisenä keskioluttaan ravintola Oosterin ulkoterassilla. Mies kertoo, ettei sää vaikuta hänen alkoholinkäyttöönsä.
Helsingin keskustassa joensuulainen Kari Ylöstalo hörppi tyytyväisenä keskioluttaan ravintola Oosterin ulkoterassilla. Mies kertoo, ettei sää vaikuta hänen alkoholinkäyttöönsä. Kuva: Aapo Huhta HS

Roseeviini ja kuohuviini maistuivat suomalaisille kesäkuussa huomattavasti paremmin kuin vuosi sitten, ilmenee Alkon kesäkuun myyntitilastosta.

Kesäkuussa roseeviiniä kannettiin valtion viinakaupoista 158 000 litraa eli 5,2 prosenttia vuodentakaista enemmän. Kuohuviineissä ja samppanjoissa myynti oli 539 000 litraa ja kasvu 8,4 prosenttia.

Artikkeliin liittyvät

Kesä on etenkin roseeviinien sesonkia, ja parina viime vuonna myynti on kasvanut lähes viiden prosentin vuosivauhtia.

"Suomessa seuraillaan kansainvälistä trendiä. Kuohuviinien ja samppanjan myynti vuonna 2000 oli 1,96 miljoonaa litraa ja 2014 jo 4,9 miljoonaa litraa", sanoo Alkon palvelujohtaja Kari Pennanen.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Britanniassa roseeviini on jo vakiinnuttanut asemansa.

Väkevien myynti ei suuremmin heilahtanut. Kirkkaiden menekki pysyi 1,3 miljoonassa litrassa (–0,1 prosenttia), ja muiden väkevien myynti kasvoi prosentilla 653 000 litraan.

Oluiden myynti pysyi viime vuoden tasolla, lonkeroiden ja siiderien laski. Kesäkuussa olutta myytiin 779 000 (–0,0 prosenttia), lonkeroita 644 000 (–6,0) ja siidereitä 75 000 (–10,3) litraa.

"Siidereiden myynnin lasku voi johtua siitä, että siideriostajat ostavat siiderin sijasta kuohuviiniä", Pennanen sanoo.

Vaikka lager on ylivoimaisesti suosituin olutlaatu, pilsnerin, alen, vehnäoluen sekä stoutien ja portereiden suosio kasvaa. Esimerkiksi erilaisia aleja myytiin kesäkuussa 67 000 litraa, joka on peräti 28,2 prosenttia viimevuotista enemmän.

"Asiakkaat ovat valmiita kokeilemaan erilaisia oluttyyppejä. Varsinkin ale-oluiden kulutus on osa vahvaa oluttrendiä, joka on jatkunut jo pidempään. Näin ollen myös muut tummemmat oluet, kuten stoutit ja porterit ovat nousseet myös kuluttajien mielenkiinnon kohteiksi. Myös kotimaisten pienpanimoiden tummien oluiden valikoima on laajentunut."

Suurimmissa tuoteryhmissä eli punaviineissä ja valkoviineissä kesäkuun myynti notkahti hieman. Punaviiniä myytiin 2,1 miljoonaa (–0,7) ja valkoviiniä 2,2 miljoonaa (–1,9) litraa.

Alkoholittomien juomien myynti yli kaksinkertaistui 37 000 litraan.

Alko myi kesäkuussa juotavaa yhteensä 8,8 miljoonaa litraa. Myynti laski 0,8 prosenttia viime vuodesta. Tuolloin kesäkuun myynti pieneni peräti 6,4 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna.

"[Tämän vuoden kesäkuussa] myynnin laskuun vaikuttavat heikko taloustilanne, kylmät säät ja alkoholin matkustajatuonti. Venäläisturistien puuttuminen heijastuu Kaakkois- ja Itä-Suomen myymälöissä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat