Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä kriisi, siellä Antti Rantakokko – sama kaupunginjohtaja luovi Kauhajoen kouluampumiset ja Salon it-romahduksen

Kauhajoella oli koulutragedia, Jalasjärvellä meni sähköt, Salossa it-työpaikat

Kotimaa
 
Kaupunginjohtajana Kauhajoen kauhujen ja Salon kriisin keskellä
Kaupunginjohtajana Kauhajoen kauhujen ja Salon kriisin keskellä
Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko on ollut kaupunginjohtajana kahden suuren suomalaiskriisin keskellä: Kauhajoella kouluampumisten aikaan ja Salossa kännykkäteollisuuden alasajon vuosina. Toimittaja: Pekka Mykkänen, kuvaus ja leikkaus: Sami Kilpiö.

Antti Rantakokko katsoi puhujapöntöstä valtuustosalissa istunutta seminaariväkeä ja kysyi kuulijoilta: "Sovitaanko, että pidetään kahvitauko?"

Se ei ollut varsinaisesti kysymys. Kello oli 11 aamulla 23. syyskuuta 2008. Kaupunginjohtaja Rantakokolle oli tuotu viesti, jonka mukaan kauhajokelaisessa oppilaitoksessa on sattunut ampumavälikohtaus.

Kohta hän saisi puhelimessa lisätietoja ja iltaan mennessä hän tietäisi tuskallisen tarkasti, mitä oli tapahtunut. Nuorimies oli ampunut kymmenen ihmistä ja itsensä. Uhrien joukossa oli Rantakokon tyttären lapsuudestaan asti tuntema ystävä ja Rantakokon hyvin tuntema opettaja.

"Veljeni on kirurgi. Hän lähetti päivän aikana tekstiviestin, jossa luki, että muista pysyä rauhallisena."

sami kilpiö
Antti Rantakokko on nyt Salon kaupunginjohtaja. Hän johti Kauhajokea kouluampumisen aikaan.
Antti Rantakokko on nyt Salon kaupunginjohtaja. Hän johti Kauhajokea kouluampumisen aikaan.

Pitää pysyä rauhallisena. Pitää saada muut rauhoittumaan. Pitää rauhoittaa tilanne.

Näitä kolmea Kauhajoen opetusta 63-vuotias Rantakokko on taas tällä viikolla muistellut. Hän on tätä nykyä Salon kaupunginjohtaja. Keskiviikkona hänelle kerrottiin, että Microsoft aikoo lakkauttaa Salon maineikkaan tuotekehitysyksikön ja yli tuhatta ihmistä uhkaavat potkut.

Jälleen kerran Rantakokko oli valtakunnallisissa uutisissa, ja jälleen kerran uutiset olivat synkkiä. Vaikka Salossa kukaan ei menettänyt henkeään, historiallinen matkapuhelinsaaga tuli päätökseen, ja Salon ylle nousi entistä synkempi kriisikaupungin pilvi.

Useissa kunnissa ja kaupungeissa johtajana toiminut Rantakokko on joutunut oppimaan elämään huonon onnen kanssa. Sillä ei päässyt iltauutisiin, mutta marraskuussa 2001 eteläpohjalaisella Jalasjärvellä oli kriisi: myrskyjen aiheuttama yli kahden vuorokauden sähkökatko.

Ja kukapas olisi ollut Jalasjärven kunnanjohtaja ellei Rantakokko?

Rantakokko oli käynyt maanpuolustuskurssin ja arvelee, että sen kokemuksen pohjalta hän keksi toimintamallinsa sähkökatkoskriisiin. Illan pimeydessä kunnanisät kokoontuivat perustamaan "poikkeusolojen johtoryhmän", joka alkoi haalia puolustusvoimista ja kaupoista aggregaatteja.

Maataloudesta elävässä kunnassa lehmien utareet pursuivat maitoa ja ne piti saada lypsettyä. Kriisiryhmän hälyttämät sähkömiehet alkoivat kiertää aggregaattien kanssa navettoja, ja toisaalla evakuoitiin syrjässä asuvia vanhuksia keskustaan.

"Silloin oppi, että kriisit on otettava tosissaan ja niihin pitää valmistautua. Kenellä on vastuu, kuka tekee työt, kuka hoitaa viestinnän."

tea karvinen
Antti Rantakokko ja peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) koulutragedian muistotilaisuudessa Kauhajoen kirkossa 2008.
Antti Rantakokko ja peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) koulutragedian muistotilaisuudessa Kauhajoen kirkossa 2008.

Rivikuntalaisen näkökulmasta asiat voivat näyttää siltä, kuin päättäjät eivät tekisi mitään. Rantakokkoa on vuosien varrella haukuttu milloin mistäkin, niin tälläkin viikolla Salossa.

"Kaupunki ei ole saanut mitään aikaiseksi vuosiin", arvosteli nimimerkki Tuloksia odotetaan perjantain Salon Seudun Sanomien tekstari-palstalla.

Kuka

Antti Rantakokko

 Syntynyt kesäkuussa 1952 Muoniossa. Isä kyläkauppias ja keskustalainen kuntapoliitikko. Myös Rantakokko on keskustalainen, vaikkei ole "puoluemiehiä".

 Toiminut Suomusjärven kunnanjohtajana 1982–1985, Sallan kunnanjohtajana 1985–1989, Jalasjärven kunnanjohtajana 1989–2005, Kauhajoen kaupunginjohtajana 2005–2008 ja Salon kaupunginjohtajana vuodesta 2009 alkaen.

 Naimisissa, kolme lasta. Hänen neljäs lapsensa on edesmennyt.

Rantakokko suhtautuu kritiikkiin tyynesti.

"Ainahan kritiikissä on jokin itu. Kannattaa tutkia, mikä siellä on taustalla."

Salolaisten mieliä painaa kaupungin huono taloustilanne. Kolme vuotta sitten Salon keräämät yhteisöverotulot olivat miltei 60 miljoonaa, mutta tänä vuonna kassaan tulee ehkä yhdeksän miljoonaa.

Tullessaan Saloon vuoden 2009 alussa Rantakokko otti johdettavakseen rikkaan ja menestyvän kaupungin, vaikka merkkejä huonommasta oli jo ilmassa. "Se oli kohtalon ivaa, että kun olin ollut kolme viikkoa töissä, Nokialla alkoivat ensimmäiset yt:t. Missä minä olen, siellä on kriisi."

Kun tieto Microsoftin lakkautuspäätöksestä tuli keskiviikkona Rantakokolle, hän kokosi saman tien kuuden hengen kriisiryhmän hoitamaan tilannetta. Osa ihmisistä tuli kesälomiltaan.

He alkoivat toteuttaa toiminta- ja viestintästrategiaa, jota oli sorvattu viime viikot, kun Rantakokko ja muut olivat tuijottaneet Microsoftin puhelimien markkinaosuuden "kuolemankäyrää". Kun ei kauppa käy, ei insinööreille ole töitä.

Hän kertoo olleensa tällä viikolla yhteyksissä seuraaviin tahoihin uuden työttömyyskriisin tiimoilta: työ- ja elinkeinoministeriö, Microsoft, ely-keskus, ministeri Olli Rehn, te-toimisto, Maakuntaliitto, Yrityssalo, pääministerin kanslia, Oulun kaupunki. . .

Rantakokon mukaan kriisin keskellä on helppo saada yhteyksiä valtakunnan ykköspäättäjiin. Ensi viikolla Saloon tulee pääministeri Juha Sipilä ja kaksi muutakin ministeriä.

Mutta kaikkeen ei voi kaupunginjohtaja eikä edes hallitus vaikuttaa. Joskus tulee myrsky, joskus nuorimies aseineen koululle ja joskus kaupungin ja maan kohtalo on kiinni seitsemän miljardin kuluttajan käyttäytymisestä.

"Ei tulevaisuutta voi ennustaa, eikä pidäkään voida", Rantakokko sanoo.

Pekka Mykkänen HS
Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat