Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset lähettivät tuhansittain punkkinäytteitä

Punkkitutkimuksen suosio yllätti tutkijat, joille on sadellut näytteitä

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
vesa-matti väärä
Tutkimus selvittää punkkien levinneisyyttä Suomessa.
Tutkimus selvittää punkkien levinneisyyttä Suomessa.

Turun yliopiston tutkijaryhmä selvittää kesän ja alkusyksyn aikana punkin ja erityisesti taigapunkin levinneisyyttä Suomessa.

Perjantaihin mennessä tutkijat olivat saaneet kansalaisilta yhteensä 4 823 kirjettä, jotka sisältävät näytteitä punkeista.

Onko määrä ollut yllätys, projektitutkija Eero Vesterinen?
"Kyllä. Odotimme paljon pienempiä vastausmääriä. Tämä paisuu kuin pullataikina eikä loppua näy. Vastaavissa tutkimuksissa vastausprosentit eivät ole olleet huiman suuria. Aiemmin laitoksella kerättiin yleisöltä havaintoja käärmeistä. Niitä tuli silloin joitakin satoja."

Miksi erityisesti punkit kiinnostavat suurta yleisöä?
"Yksi selittävä tekijä on se, että punkkien määrä on lisääntynyt hirveän paljon. Kannat ovat moninkertaiset vuosituhannen vaihteeseen nähden. Myös yleinen tietous punkista on lisääntynyt medioiden kautta. Ihmiset tietävät, että se on ehkä vaarallisin eläinlaji, mikä Suomesta löytyy."

Onko kyse punkkihysteriasta?

"Ei. Vastauskirjeistä tulee enemmän esille tiedonjano ja halu osallistua. Olemme luvanneet, että annamme tietoa meille lähetetyistä punkeista eli siitä, mitä tauteja ne kantavat. Tämä on ollut ihmisille iso porkkana. Eli tieto siitä, millaisia tauteja punkit kantavat juuri oman kylän tai kunnan alueella."

Miten tietonne punkkien leviämisestä on päivittynyt?
"Vielä ei ole saatavilla uusinta tietoa, mutta kesäkuussa oli selvillä, että punkin levinneisyysalue ulottuu kevyesti aina Kainuuseen ja jopa eteläiseen Lappiin saakka. Pohjois-Suomesta on tullut viestejä, että punkkeja ei ole aiemmin ollut, mutta nyt niitä näkee usein.

Taigapunkkia on tavattu Pohjanmaan rannikolla, Hämeessä ja Itä-Suomessa. Myös se on tullut esille, että punkeilla on selviä keskittymäalueita suurien vesistöjen rannoilla Keski-Suomessa. Esimerkiksi Päijänne ja Saimaa ovat oleellisia."  

Voisiko kyse olla siitä, että havaintoja tulee kesällä tyypillisiltä mökkipaikkakunnilta?
"Tämä todennäköisesti selittää asiaa. Kun ihmiset ovat lomalla, heillä on myös aikaa katsoa enemmän ympärilleen. Sieltä saadaan havaintoja, missä ihmisetkin ovat. Erämaista havaintoja taas ei juuri tule."

Milloin saadaan seuraava päivitys punkkien levinneisyydestä?
"Heinä-elokuun vaihteessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat