Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verta ei mene hukkaan – infektioita löytyi viime vuonna 14 luovuttajalta

Hepatiitti C on yleisin luovuttajien verestä löytyvä infektio

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Piia Savela luovutti perjantaina verta Sanomatalossa, ja hoitaja Heini Autio auttoi. Savela on luovuttanut verta 38 kertaa.
Piia Savela luovutti perjantaina verta Sanomatalossa, ja hoitaja Heini Autio auttoi. Savela on luovuttanut verta 38 kertaa. Kuva: Laura Mendelin HS

Lähes kaikki Suomessa luovutettava veri päätyy käyttöön. Esimerkiksi 93 prosenttia luovutetun kokoveren punasoluista käytetään verensiirroissa potilaille. Yleisin syy sille, että luovutettua verta ei voida hyödyntää potilaskäytössä, liittyy luovutustapahtumaan. Veri on voinut esimerkiksi ehtiä alkaa hyytyä jo luovuttamisen aikana hitaan virtaamisen takia.

Suomessa luovutetaan verta noin 220 000 kertaa vuodessa. Viime vuonna 14 tapauksessa luovutetussa veressä todettiin jokin infektio.

Fakta

Veren luovuttamiselle on joitakin esteitä

 Krooninen sairaus, kesken olevat sairauden tutkimukset, leikkaus tai jotkin lääkitykset. Flunssa tai muu infektio.

 Tatuointi, lävistys,akupunktio tai uusi seksikumppani neljän kuukauden sisällä. Miesten välinen seksi vuoden sisällä.

 Matkailu esimerkiksi malaria-alueella.

 Raskaus, synnytys tai imetys.

Lähde: SPR:n Veripalvelu

Yleisin infektio on C-hepatiitti. Niitä on löytynyt 4–15 kertaa luovutetusta verestä viiden viime vuoden sisällä, kertoo SPR:n Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén.

Hiv:tä löytyi viime vuonna kaksi kertaa. Hepatiitti B:tä löydettiin kolmelta luovuttajalta ja syfilistä viideltä luovuttajalta.

Jos luovutetusta verestä löydetään infektio, valmiste hävitetään. Luovuttajalle ilmoitetaan löydöksestä, testataan Veripalvelussa uudelleen ja ohjataan sitten lääkärin hoitoon.

Veri testataan vielä luovuttamisen jälkeen infektioiden varalta useilla eri testeillä.

Veripalvelu haastattelee kaikki luovuttajaehdokkaat. Näyttää siltä, että menetelmä toimii. Ihmiset ilmeisesti kertovat ennen luovuttajaksi ryhtymistä totuuden sairauksistaan ja elämäntavoistaan.

"Ei näytä siltä, että meitä käytettäisiin testipaikkana", Castrén sanoo.

Noin 2 100 ihmisellä verenluovuttamisen esti se, että heillä oli ollut uusi seksikumppani viimeisen neljän kuukauden aikana. Verta ei voi silloin luovuttaa, koska seksiteitse on mahdollista saada myös veren välityksellä leviäviä tartuntoja, kuten hiv, hepatiitti tai syfilis. Rajoitus koskee myös suojattua seksiä.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Sanomatalon veripalvelutoimiston esimies Jukka Herttuala sanoo, että rajoitus tulee monelle yllätyksenä. Samoin esimerkiksi lävistyksen hankkimista ei välttämättä osata mieltää esteeksi verenluovutukselle.

Sanomatalon verenluovutuspisteessä käy viikoittain noin 500 ihmistä, joista noin 10 prosenttia käännytetään pois. Ylivoimaisesti yleisin este verenluovutukselle on liian alhainen hemoglobiini. Vuonna 2014 luovutukseen tarjoutuneista noin 2,9 prosentilla eli noin 7 200 henkilöllä oli liian matala hemoglobiini veren luovuttamiseen. Toiseksi yleisin syy, 4 700 ihmisellä, oli krooninen sairaus tai sen tutkiminen. Kolmas syy, 2 130 ihmisellä, oli lävistyksen tai tatuoinnin hankkiminen tai muu viimeaikainen tilanne, jossa olisi voinut altistua veriteitse tarttuville taudeille.

Verenluovutukseen sopivuuden kriteerit vaihtelevat hiukan maittain. Esimerkiksi Yhdysvalloissa syövän, sepelvaltimotaudin tai sydänkohtauksen sairastanut ihminen voi luovuttaa verta, mutta Suomessa ja muualla Euroopassa ei. Syynä on luovuttajan oma hyvinvointi.

"Uskon, että liberaalimpia käytäntöjä noudattavien maiden tilastoja analysoimalla päädytään lieventämään kriteerejä myös Euroopassa. Meillä on joissain asioissa ehkä jopa ylimääräistä turvamarginaalia", Castrén sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat