Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten kulutus on muuttunut ympäristö­ystävällisemmäksi sääntelyn kautta

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Keravalainen Tuuli Torssonen kertoo, että hybridiautostaan huolimatta ostospäätöksissä painavat useammin hinta ja helppous kuin ympäristöystävällisyys.
Keravalainen Tuuli Torssonen kertoo, että hybridiautostaan huolimatta ostospäätöksissä painavat useammin hinta ja helppous kuin ympäristöystävällisyys. Kuva: Katarina Sällylä HS

Suomalaiset kuluttavat paikoin entistä ilmastoystävällisemmin. Se näkyy etenkin autokaupoissa.

Takavuosikymmeninä huomionhakuiset saattoivat ajaa kaupasta ulos bensasyöpön muskeliauton päästöjä miettimättä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen päästöt alkoivat kiinnostaa viranomaisten ohella myös kuluttajia, ja autoilija valitsee nyt esimerkiksi sähkö- ja polttomoottorilla kulkevan hybridin.

Näin teki myös keravalainen Tuuli Torssonen.

"Kun vertailin normia ja hybridiä, pieni kukkahattutyttö minussa heräsi", Torssonen naurahtaa. Torssosen Toyota Yaris hybridin yhdistetty kulutus on vain 3,3 litraa sadalla kilometrillä ja päästöt 75 grammaa kilometriltä. Se on vähän.

Uusien autojen päästöt ja kulutus ovat pienentyneet kolmanneksen vuosikymmenessä. Yksi virstanpylväs saavutettiin viime vuonna, kun Suomessa ensirekisteröityjen autojen keskipäästöt putosivat alle 130 gramman kilometrillä eli alle EU:n tämän vuoden tavoitteen.

Toisaalta kotitalouksien liikennepäästöt ovat viime vuosina jopa hivenen kasvaneet. Vaikka uudet autot ovat vanhoja vähäpäästöisempiä, ajoneuvojen määrä on kasvanut vuodesta 1994. Suomen autokanta on myös eurooppalaisittain vanhaa.

"Autoja on helppo tarkastella, kun ne ovat iso tuoteryhmä", sanoo kulutusyhteiskunnan muutosta tutkinut sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

"Mutta esimerkiksi kodinkoneissakin sama muutos näkyy. Energiatehokkuus on lisääntynyt ja energiamerkinnät lisänneet tietoisuutta. Asumisen eri energiaratkaisutkin ovat entistä vähäpäästöisempiä."

Päästöt syntyvät lähinnä asumisesta, liikkumisesta ja syömisestä. Vuonna 2012 yksittäisten kotitalouksien keskimääräiset kasvihuonekaasupäästöt olivat 18,6 tonnia eli kymmenyksen vähemmän kuin kuusi vuotta aiemmin.

Ympäristöystävällinen kuluttaminen ujuttautuu arkeen usein pienin askelin. Kaupasta saa vain energiansäästölamppuja, kahvinkeittimet sammuvat itsekseen, ja sähkösyöppöjä kuvaputkitelevisioita ei enää ole.

Etenkin asumisen ja energian päästöt ovat pienentyneet muun muassa uusien lämmitysmenetelmien, kuten lämpöpumppujen, yleistymisen vuoksi. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen mukaan Suomessa oli toissa vuonna jo 600 000 ympäristöstään lämpöä keräävää lämpöpumppua.

Viime vuosikymmenellä öljypannuista luopumista vauhditti varsinkin öljyn kallistuminen.

"Tässä näkyy myös määrätietoinen energiapolitiikka, jossa on haluttu suosia muitakin lämmitysmuotoja kuin öljyä. Mutta kun öljy on ollut nyt suhteellisen edullista vähän aikaa, ei taloudellinen kannuste ole samalla lailla näkyvissä kuin muutamia vuosia sitten", sanoo professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Ympäristöystävällinen kuluttaminen on lähinnä passiivista. Ostoksilla vihreyttä enemmän painavat käytännöllisyys ja säästetyt eurot, tutkijat sanovat.

"Olen 1990-luvun alusta lähtien tutkinut kulutusta, ja vaikuttaa siltä, että ilman keppiä tai porkkanaa käyttäytyminen ei juuri muutu. Uusien ekologisempien kulutusmuotojen yleistyminen vaatii julkista ohjausta tai muutoksia hinnoissa", sanoo yhteiskuntapolitiikan professori Marja Järvelä Jyväskylän yliopistosta.

Loistoesimerkkejä ovat juuri autot ja lämmitysjärjestelmät. Vuoden 2008 autoveromuutos aiheutti ennen vuodenvaihdetta suurimoottoristen katumaasturien myyntipiikin. Veron vuoksi myynti puolittui pian.

Kuvaava on myös Suomessa keväällä koettu pienehkö aurinkosähköbuumi, joka syntyi Kiinan jätti-investointien romahdutettua hinnat.

"Aurinkopaneeleita pidettiin ennen vähän pellepelottomien vempaimina. Suomalaiset kuitenkin ottavat uusia tekniikoita käyttöön, mutta se on kustannuskysymys", Järvelä kertoo.

Nyt tulevaisuutta rakentaa esimerkiksi autoja valmistava Tesla, jonka läpimurto akkujen kehittämisessä luo uskoa kattavasta sähköautomarkkinasta. Sähkökäyttöisiä kulkuneuvoja veikataan laajemminkin tulevaisuuden hyödykkeiksi.

"Sähköpyörä voisi olla seuraava tuote, jossa kehitys näkyy. Liikenteessä yleisestikin voisi saada suhteellisen nopeasti aikaan suuria päästövähennyksiä", Järvelä sanoo.

Asumisessa siirrytään EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukana kohti nollaenergiataloja.

Vaikka sääntelyn merkitys on suuri, suomalaiset ovat huolissaan ilmastosta. Huhtikuisen ilmastobarometrin vastaajista selvä enemmistö (77 prosenttia) piti ilmastonmuutosta yhtenä suurimmista globaaleista uhkista.

Huoli näkyy pienemmissä ympäristöteoissa, joiden ilmastovaikutus on usein kuitenkin vähäinen, tutkija Wilska sanoo. Esimerkiksi jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat arkipäivää ja uusiokäyttö on muodissa.

"Kuriositeetti on, että kierrätysmateriaalista tehdään nykyään lamppuja ja muita huonekaluja. Nykylasten mielestä on myös älyttömän coolia, kun vanhoista t-paidoista tehdään vaikka uusi mekko. 70-luvulla eläneille sellainen merkitsi lähinnä köyhyyttä."

Samalla kirpputorien siirtyminen verkkoon pidentää yhä useamman tavaran elinkaarta.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat