Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ei viherpiipertämistä, vaan vakava asia" – elinkeinoelämä heräsi hiilikuplaan

Yhä useampi talousvaikuttaja on vakuuttunut, että valtaosa kivihiilestä, öljystä ja kaasusta joudutaan jättämään maahan. Se tarkoittaa aivan uudenlaista maailmantaloutta, joka saattaa koittaa jo joulukuussa.

Kotimaa
 

Elinkeinoelämä valmistautuu täysin uusilla säännöillä toimivaan maailmantalouteen. Outotecin toimitusjohtaja ja Climate Leadership Council -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pertti Korhonen varoittaa, että ilmastonmuutokseen on puututtava viimeistään nyt.

"Maailmassa kaiken energiaan liittyvän pitää mennä uusiksi. Tämä ei ole viherpiipertämistä, vaan kysymys on valtavan vakavasta asiasta."

Kolme madonlukua

Ilmastonmuutoksen madonluvut

1. Fossiiliset energiamuodot keräävät yli nelinkertaisesti enemmän tukirahoja kuin niiden uusiutuvat kilpailijat. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n arvion mukaan vuonna 2013 fossiilinen energia kahmaisi noin 410 miljardin euron edestä julkisen sektorin tukia. Jokaista ilmakehään pääsevää hiilidioksiditonnia tuetaan maailmassa suunnilleen 14 eurolla, vaikka päästöt aiheuttavat kustannuksia.

2. Energiasektorin investointitarve on 40 000 miljardia euroa vuosina 2015–2030. Investoinnit lukitsevat energiantuotannon tiettyihin raameihin vuosikymmeniksi. Aurinkosähkö on todennäköisesti jo ensi vuonna keskimäärin yhtä halpaa kuin hiilellä tuotettu sähkö – ilman tukia. Investoinnit fossiilisiin jatkuvat silti.

3. Saasteiden aiheuttamat sairaudet ja ennenaikaiset kuolemat maksoivat Euroopalle 1 600 miljardia dollaria vuonna 2010, noin kymmenyksen alueen bruttokansantuotteesta.

Lähteet: IEA, Deutsche Bank, New Climate Economy ja WHO.

Hiiliriski painoi kaikkien suursijoittajien mieltä, kun Aktia-pankin johtava neuvonantaja Timo Tyrväinen vieraili toukokuussa Pariisissa Climate Finance Day -tapahtumassa. Jopa luottoluokitusyhtiö Standard & Poor'sin edustaja pohti ääneen, miten ilmastonmuutos pitäisi huomioida yritysten luokituksissa.

"Puheenvuoroissa nousi esiin huoli siitä, että monien yritysten toimiva johto toimii omistajien pitkäaikaisia intressejä vastaan lobbaamalla hiilen puolesta ja investoimalla fossiilisiin."

Samaan ilmiöön on törmännyt Nesteen uusiutuvien tuotteiden johtaja Kaisa Hietala.

"Kun olin puhumassa Lontoossa sijoittajille, joulukuun YK:n ilmastokokous tuntui kiinnostavan kaikkia. He halusivat tietää, mitä tarkoittaa, jos päästöille tulee hinta, ja miten maailma jatkaa kulkuaan kokouksen jälkeen. Hiilijalanjäljestä on tullut sijoitusperuste."

Neste on yksi maailman parhaiten ilmastonmuutokseen valmistautuneista öljy-yhtiöistä. Se on tehnyt biopolttoaineesta erittäin kannattavan liiketoiminnan vajaassa vuosikymmenessä. Uusiutuvissa polttoaineissa Neste on maailman suurin toimija.

"Kompensoimme jo osaltamme hiilijalanjälkeämme uusiutuvien polttoaineiden tuotannolla. Emme ole hiilineutraali, mutta olemme käyneet keskusteluja siitä, mitä se meiltä vaatisi", Hietala sanoo.

Neste rakentaa jo sivupolkuja liikenteen ulkopuolelle. Voi hyvinkin olla, että tulevaisuuden Nesteellä on enemmän tekemistä kemianteollisuuden kuin autoilun kanssa. Bioöljyillä on kirkas tulevaisuus raakaöljyn korvaajana esimerkiksi muoveissa, maaleissa ja painomusteissa.

Sitran johtava asiantuntija Tiina Kähö uskoo, että energiavallankumoukselle ei ole vaihtoehtoa.

"Fossiilisten polttoaineiden peli on pelattu. Sijoittajat siirtävät jo rahojaan pois kivihiilestä. Sijoittajien päätöksistä lähtee ketju yrityksiin ja niiden tuotteisiin. Unileverin ja L'Oréalin tapaisilla globaalella suuryrityksillä on niin kovia ympäristötavoitteita, että ne heijastuvat koko alihankkijaketjuun."

Ilmarinen allekirjoitti kesäkuussa ensimmäisenä suomalaisena eläkeyhtiönä Montréal Pledge -hiilivalan, joka velvoittaa yhtiön mittaamaan listattujen osakesijoitusten hiilijalanjäljen vuosittain. Valan on tarkoitus sitouttaa yli 3 000 miljardin dollarin arvosta sijoitusvarallisuutta hiilijalanjäljen raportointiin ennen joulukuun ilmastokokousta.

"Voimme vaikuttaa yrityksiin käymällä aktiivista dialogia toimintatapojen muuttamiseksi. Sijoittajat voivat myös karttaa kollektiivisesti korkean hiiliriskin yrityksiä, mikä vaikuttaa negatiivisesti yritysten markkina-arvoihin", toteaa Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

Jopa 80 prosenttia kartoitetuista fossiilisten polttoaineiden varannoista pitää jättää käyttämättä, laskevat Carbon Tracker -ajatushautomo ja Potsdamin ilmastoinstituutti.

"Kyse on yksinkertaisesta matematiikasta: Paljonko ilmakehässä on jo hiilidioksidia ja paljonko sinne mahtuu lisää ilman, että ilmasto lämpenee yli kaksi astetta? Tätä hiilibudjettia verrataan siihen, paljonko fossiilisia varantoja tiedetään olevan. Valtaosa joudutaan jättämään maahan", Tyrväinen selittää.

Ilmastotieteilijät vetävät vaarallisen lämpenemisen rajan 1,5–2 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Ilmasto on jo lämmennyt hieman alle asteen. YK:n tavoite on pitää lämpeneminen kurissa alle kahdessa asteessa.

"Onko fossiilisia varantoja omistavien energiayhtiöiden osakekursseissa huomioitu, että suurin osa niiden omaisuusmassasta voi olla nollan arvoista?", Tyrväinen heittää.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi viime syksynä julkaistussa tutkimuksessa, että 20 suurimman saastuttajamaan kannattaisi oman etunsa vuoksi ottaa käyttöön hieman yli 50 euron hiilidioksidivero tonnilta. Ilmastoekonomisti Nicholas Stern ehdottaa 30–90 euron hintaa, joka kasvaisi lähes kolminkertaiseksi kahdessa vuosikymmenessä. EU:n päästökaupassa hinta matelee seitsemässä eurossa.

Shell ja viisi muuta öljyjättiä kirjoittivat YK:lle kesäkuun alussa avoimen kirjeen, jossa ne vaativat päästöille globaalia hinnoittelujärjestelmää. Riittävä hintataso ohjaisi investointeja uusiin teknologioihin. Yhteiset säännöt palauttaisivat reilun kilpailun vääristyneille energiamarkkinoille.

Outotecin Korhonen on vakuuttunut, että päästöille mätkäistään ennen pitkää kunnon hintalappu.

"Uskon, että se tulee. Esimerkiksi Norjan eläkerahasto, Nordea ja Rockefeller Brothers Fund vetävät jo rahojaan hiilestä. Saasteissa on iso riski."

Kaivosalalle ja metallinjalostukseen teknologiaa tekevästä Outotecistä ei tule ensimmäisenä mieleen ympäristön pelastaminen.

"Moderni yhteiskunta ei toimi ilman metalleja. Me yritämme vastata siihen kysymykseen, miten metallien tarve tyydytetään kestävällä tavalla. Mitä enemmän asiakkaamme kiinnittävät huomiota energiankulutukseen ja päästöihin, sitä enemmän meille syntyy tilaisuuksia myydä ratkaisujamme", Korhonen selittää.

Nesteen Hietala muistuttaa, että nykyhetken talous on rakennettu fossiilisten polttoaineiden varaan. Jokainen Google-haku ja älypuhelimen lataus vie sähköä. Jokaisen kenkäparin ja maitotölkin tuottaminen tuprauttaa hiilidioksidia ilmakehään. Päästöjen hinnoittelu tosiasiallisten tuhojen mukaan tekisi melkein kaikesta, jopa ruoasta, nykyistä kalliimpaa.

"Fossiiliset polttoaineet olisi jo korvattu uusiutuvilla, jos uusiutuvat eivät olisi se kalliimpi vaihtoehto. Jos päästöt hinnoitellaan uudelleen, se muuttaa pelin täysin."

 

 

Jutussa on hyödynnetty Gernot Wagnerin ja Martin L. Weitzmanin kirjaa Climate Shock: The Economic Consequences of a Hotter Planet sekä William Nordhausin kirjaa The Climate Casino: Risk, Uncertainty, and Economics for a Warming World.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat