Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiskoja pitkin taivaalle

Suomalaisten ulkomaanmatkailu kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa. Suosikkikuukausi on heinäkuu.

Kotimaa
 
Eeva Niittyvuopio-Vihervirta, Olli Vihervirta ja kymmenvuotias Sunna-tytär palasivat kesälomalta Kosin saarelta. Sunnaa kiusanneen korvatulehduksen paransi matkalla tohtori Peridis.
Eeva Niittyvuopio-Vihervirta, Olli Vihervirta ja kymmenvuotias Sunna-tytär palasivat kesälomalta Kosin saarelta. Sunnaa kiusanneen korvatulehduksen paransi matkalla tohtori Peridis.
 Rengasmatka. Kesämatka Suomeen ja suomalaisuuteen junalla ja bussilla. Sarja ilmestyy heinäkuussa torstaisin ja sunnuntaisin. Osa 1/6.

Kesäkuu 2015 ei ollut hääppöinen kuukausi.

Vettä piisasi, lämpöä ei. Kreikka pomppi otsikosta toiseen. Suomen uusi hallitus sai selitellä, miksi osalta otettiin ja osa sai vain kutsun talkoisiin.

Ei ihme, jos tekee mieli hypätä pois, vaihtaa maisemaa.

Poiminta

Kuuden tarinan sarja

Kesäsarja kertoo kuusi tarinaa.

Jokainen osa käsittelee yhtä teemaa yhdellä paikkakunnalla. Mitä Suomi on? Miten se on muuttunut? Mistä Suomi elää ja miten viettää vapaa-aikaansa?

HS:n verkkosivuilla jokaisesta osasta julkaistaan laajempi kokonaisuus, johon sisältyy HS-arkiston kokoama katsaus kuhunkin teemaan. Arkistokuvista ja vanhoista lehtiartikkeleista koostuvat paketit ovat koonneet HS-arkiston Jarkko Rahkonen, Anne-Kaisa Hyttinen, Pasi Oikarinen ja Kaija Pannula.

 

Laajempi artikkeli on luettavissa verkossa osoitteesa HS.fi.

Se on nyt helpompaa kuin koskaan. Sen tajuaa, kun sveitsiläisvalmisteinen Flirt-lähijuna kurvaa Vantaankosken aseman jälkeen vastakasattuja raiteita pitkin kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

Kehärata liittää Helsingin lentokenttäänsä ja antaa Suomelle perikansallisessa Itä–Länsi-ottelussa taas yhden länsipisteen. Bussiyhteys maan ykköslentoasemalle on Itä-Eurooppaa, raideyhteys länttä.

Ei suomalainen toki enää väitettyjä mongolijuuriaan mähki. Mutta jonkinlaista suurkaupungin tuntua raideyhteys lentokentälle antaa.

Flirt kiitää uusien asemien kautta: Vehkala, Kivistö, Aviapolis. Jokaisen niistä ympärillä on kaivantoja, kasoittain lohkottua kiveä ja kaivurit puremassa maaperää. Tänään takamaata, huomenna uusi Vantaa.

Kehärata on paitsi lentokenttälinkki myös iso kuminauha, joka liittää kahden radan varteen jacksonpollockmaisesti syntynyttä Vantaata yhteen. Radanvarteen muuttaa tuhansia ja tuhansia ihmisiä puolen tunnin päähän Helsingin ydinkeskustasta.

Junan ikkunasta näkee, miten Helsingin, Espoon ja Vantaan rajat ovat pelkkä keinotekoinen muoviviiva maastossa, paperiraja vailla merkitystä konttorien ulkopuolella. Malminkartano ja Myyrmäki ovat samaa jatkumoa, vaikka välissä on paperiraja.

Suomella on 1,1 miljoonan asukkaan pääkaupunki, jonka kaupunginosia Espoo, Vantaa ja Kauniainen ovat.

Kivistön jälkeen juna nousee ratakuilusta keskelle peltomaisemaa, kunnes sukeltaa kokonaan maan alle ja saapuu Aviapoliksen asemalle. Se on varmaotteinen, selkeä ja moderni, kuin Suomi pienoiskoossa.

Väki nousee junasta ja vaeltaa uteliaasti pälyillen kohti kentälle vievää heiluribussia.

Suomen lyhyestä kesästä on riimitelty runsaasti. Klassinen esimerkki Eino Leinolta:

Soita somer, helkä hiekka,
laula laine huoleton,
ilakoitse impi nuori –
lyhyt Suomen suvi on.
Kesää odotetaan ensin koko syksy, talvi ja kevät. Kun se koittaa ja loma alkaa, lähdetään Kreikkaan tai Espanjaan.

Miksi?

Lentokentän lähtöaulassa parveilee Lapin-matkaajia maastotakeissaan, pariskuntia muotivaatteissaan matkalla Eurooppaan ja vanhempaa väkeä käyttömukavissa perusvarusteissaan, joista ei voi päätellä määränpäätä.

Mikä ajaa Suomesta keskellä lyhyttä, ohikiitävää kesää?

"Pääsee kunnolla arjesta irti, kun lähtee pitemmälle Eurooppaan. Kaikki arkirutiinit unohtuvat", sanovat 11 päiväksi Barcelonaan lähdössä olevat siskokset Reetta ja Annukka Nurmi.

"Eikä me olla kateellisia täällä oleville kavereille, vaikka lämpöä tulisi Suomeenkin. Se ei ole meiltä pois."

Pelkkää aurinkoa ovat myös Kosilta palaavat Eeva Niittyvuopio-Vihervirta, Olli Vihervirta ja Sunna Vihervirta, 10.

"Ollaan Utsjoelta, joten aurinkoa täytyy hakea muualta. Joka kesä on käyty ulkomaanlomalla. Nyt oltiin kaksi viikkoa Kosilla, ja yhden kerran meni pieni pilvenhattara ylitse."

"Viime kesänä juhannusaattona Kiilopäällä satoi lunta. Muuten kesä oli kyllä ihan hyvä."

Tänä kesänä Utsjoella jäätiin kesäkuussa alle 10 asteen keskilämpötilaan. Ehkä kysymystä pitääkin vaihtaa: miksi riskeerata kesä jäämällä vain Suomeen?

Heinäkuu on kesäkuun ohella Helsinki-Vantaan vilkkain kuukausi. Heinäkuisin kenttää käyttää jo 1,5 miljoonaa matkustajaa eli 50 000 ihmistä päivässä.

Ympärillä käykin suihkina.

Suomalaisten ulkomaanmatkailu kaksinkertaistui vuoden 2004 kolmesta miljoonasta matkasta vuoden 2014 lähes kuuteen miljoonaan matkaan, tietää Tilastokeskus. Suosikkikuukausi on tietenkin heinäkuu.

Heinäkuussa tehdään miljoona ulkomaan ja miljoonan kotimaan lomamatkaa, lähes tarkalleen yhtä paljon kumpiakin.

Ulkomaille on ainakin isoimmista kaupungeista sekä helpompi että halvempi matkustaa kuin kotimaahan kohteisiin, huomauttaa matkailuprofessori ja sosiologi Antti Honkanen Itä-Suomen yliopistosta.

Ylipäätään sana matkustaminen on Honkasen mukaan alkanut viime vuosina tarkoittaa juuri ulkomaille lähtöä. Festariviikonloppua Joensuussa, päiväkeikkaa Yyteriin tai visiittiä mummolassa Hankasalmella ei enää lasketa matkustamiseksi. Ne ovat vain ajanviettoa.

Honkanen itse ei halua matkustaa ulkomaille heinä-elokuussa, koska "heinäkuussa on täynnä Helsinki-Vantaa ja elokuussa Eurooppa". Hän suosii muita kuukausia. Mutta kaikki eivät voi, ja lomien pitäminen juhannuksesta eteenpäin on yhä Suomen kansan suosikki.

Siksi mennään heinäkuussa.

Jätän lomalentäjät, palaan kehäradalle ja otan toisen Flirtin Tikkurilaan. Sekin on juuri luonut nahkansa, edustaa uuden Vantaan keskusta. Valtava kauppa- ja matkakeskus Dixi on ahminut raiteet sisäänsä. Kaareva asemahalli muistuttaa lentokenttäterminaalia.

Junani Tikkurilasta itään lähtee kello 11.28. Matka jatkuu kuntaan, johon tungeksitaan kesällä raiteita ja maanteitä pitkin lähes joka puolelta Suomea.

Leif Rosas
Annukka ja Reetta Nurmi (oik) karkasivat melkein kahdeksi viikoksi Barcelonaan. Viime vuonna kesäloma kului Lissabonissa. Kotimaassa siskosten ohjelmassa on ainakin Tammerfest, Pori Jazz ja Flow. Talvella Annukka on lähdössä Balille.
Annukka ja Reetta Nurmi (oik) karkasivat melkein kahdeksi viikoksi Barcelonaan. Viime vuonna kesäloma kului Lissabonissa. Kotimaassa siskosten ohjelmassa on ainakin Tammerfest, Pori Jazz ja Flow. Talvella Annukka on lähdössä Balille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat