Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alasammutun matkustajakone Kalevan mysteeristä uutta tietoa – "täällä oli nostoalus viikon, perään räjäytettiin syvyyspommeja"

Silminnäkijä kertoo 1940-luvulla alasammutun lentokoneen putoamispaikan lähellä: "Täällä oli nostoalus viikon"

Kotimaa
 
Kalevan viimeinen lento
Kalevan viimeinen lento
14.6.1940 AERO OY:n Junkers 52-matkustajakone Kaleva lähti normaalille reittilennolle Tallinnasta kohti Helsinkiä, mutta ei koskaan päässyt määränpäähänsä. Video: Jouni Vartio ja Virtuaalilentäjät ry.

Virolainen eläkeläiskippari Oskar Klasberg, 67, uskoo nähneensä aluksen, jolla Neuvostoliitto hävitti jäljet suomalaisen matkustajakoneen Kalevan hylystä. Neuvostoliitto pudotti matkustajakoneen rauhan aikana 14. kesäkuuta 1940.

Lentoyhtiö Aeron matkustajakone Kaleva lähti normaalille reittilennolleen Tallinnasta Helsinkiin, kun kaksi neuvostoliittolaista pommikonetta ampui sen alas Kerin saaren lähellä Suomenlahdella, Pranglin lähistöllä. Yhdeksän ihmistä kuoli. Koneessa oli diplomaatteja ja siviilejä.

Tausta

Baltia oli jo saarrossa, kun lento lähti

Lentoyhtiö Aeron matkustajakone Kaleva (Junkers Ju-52) lähti normaalille reittilennolleen Tallinnasta Helsinkiin 14. kesäkuuta 1940, kun kaksi neuvostoliittolaista pommikonetta ampui sen alas lähellä Kerin saarta Suomenlahdella.

Kone upposi mereen. Tapaus sattui siis rauhan aikana, talvisodan jälkeisenä kesänä. Pari päivää tapauksen jälkeen puna-armeija miehitti koko Baltian.

Sensuuri Suomessa salasi asian heti, koska se oli toipuvassa ja Neuvostoliiton uhkaamassa maassa varsinkin ulkopoliittisesti arka asia. Syy ampumiselle on yhä epäselvä.

Yksi teoria on, että Neuvostoliitto halusi diplomaattipostin koneesta, mutta sen se olisi halutessaan saanut helpomminkin. Neuvostoliitto oli kuitenkin tuolloin määrännyt Viron ja muun Baltian saartoon, jonka tarkoitus oli pitää alueen sisällä kaikki laivat ja lentokoneet.

Putoamispaikalla virolaiset kalastusalukset keräsivät pinnalle jäänyttä tavaraa. Myöhemmin paikalle tulleen neuvostoliittolaisen sukellusveneen miehistö otti ne virolaisilta.

HS haastatteli kesäkuussa (HS 14. 6. 2015) turman 75-vuotispäivän muistoksi kahta turmassa kuolleiden omaista, jotka yhä pohtivat, mitä lennolla tapahtui. Syy ampumiselle on epäselvä.

Yksi teoria on, että koneessa oli jotain arvokasta, minkä Neuvostoliitto halusi, esimerkiksi diplomaattiposti. Teorian mukaan neuvostoliittolaiset olisivat nostaneet hylyn putoamisen jälkeen.

Eläkeläiskippari Klasberg tähyilee Pranglin satamasta merelle. Horisontissa kangastuu Jumindan niemi Viron mantereella. Katselija kurkottaa kauemmas, kevääseen 1952 tai 1953, kun Kalevan alas ampumisesta oli kulunut kymmenisen vuotta.

"Olin ehkä neljä- tai viisivuotias, kun täällä oli nostoalus", Klasberg sanoo Pranglin satamassa.

Nykyisen reittilaivan sataman paikalla oli kalojen osto- ja myyntipiste, jossa Klasberg kävi isänsä kanssa.

Erikoinen laiva teki vaikutuksen pieneen poikaan, vähän pelottikin.

"Se oli alta tyhjä, holvimaisesti, samaan tapaan kuin katamaraani. Valo näkyi läpi. Ylhäällä olivat vinssit, nostokurjet ja muut laitteet", Klasberg kuvailee.

Päivisin oli hiljaista eikä mikään liikkunut, mutta öisin alkoi meteli ja kolina. Alus oli Pranglin edustalla viikon. Klasbergin isä arveli, että se oli nostanut joko sukellusvenettä tai lentokonetta.

Kun työ oli tehty, paikalla räjäytettiin kolme syvyyspommia.

"Jälkien peittämiseksi", Klasberg arvelee. Ainainen jälkien peittely kuului Klasbergin mielestä neuvostojärjestelmän olemukseen.

Seuraavana syksynä Klasbergin isän ja siskon miehen turskapyydyksiin jäi samalta paikalta ikkunatiivisteitä.

Kalevan putoamispaikka jää Pranglista Suomeen päin, Kerin saaren taakse.

"Siellä on avomeri. Hylky piti tuoda saarten suojiin tutkittavaksi", uskoo Klasberg.

Neuvostoaikana Pranglin saaren asukkaat eivät puhuneet Kalevan putoamisesta, paitsi omien kesken. Klasberg alkoi yhdistellä havaintojaan 1990-luvulla, kun hän näki Suomen televisiosta dokumentin Kalevan katoamisesta.

Marko Mumm
Oskar Klasberg viittoo kohti paikkaa Pranglin saaren luona, minne outo alus ankkuroitui viikoksi 1950-luvun alussa. Hän epäilee, että alus tutki ja tuhosi vuonna 1940 pudonneen Kalevan hylyn.
Oskar Klasberg viittoo kohti paikkaa Pranglin saaren luona, minne outo alus ankkuroitui viikoksi 1950-luvun alussa. Hän epäilee, että alus tutki ja tuhosi vuonna 1940 pudonneen Kalevan hylyn.

"Oskar Klasbergin kertomus kuulostaa todennäköiseltä", sanoo Viron merimuseon syvänmeren arkeologi Vello Mäss.

Mäss osallistui Kalevan etsintöihin kuuden vuoden ajan vuodesta 1999 alkaen tutkimusalus Maren kapteenina. Hän on vakuuttunut, että hylky on nostettu.

Klasbergin kuvaus laivasta sopii Neuvostoliiton Kommuna-alukseen, sanoo Mäss. Kommuna soveltuu sukellusveneiden nostamiseen.

Mässillä on kuva, jossa Kommuna näkyy neuvostoarmeijan laivaston taustalla heinäkuussa 1940 Tallinnanlahdella. Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tämän vuoden toukokuussa, että laivaston vanhin alus Kommuna harjoittelee nyt Mustallamerellä.

Klasberg ei muista nähneensä laivan nimeä, mutta Kommunan värit, harmaa ja ruosteenruskea, vastaavat hänen muistikuviaan nostoaluksesta.

Pranglilla kierros vanhempien asukkaiden luona ei vahvista eikä kumoa Klasbergin havaintoja. He muistavat muita asioita.

Valdur Eha, 88, muistaa olleensa rannalla korjaamassa verkkoja, kun Kaleva putosi. Kone oli lentänyt matalalla. Merellä olleet kalastajat kertoivat myöhemmin, että veden pinnalla oli kellunut keuhkon osia ja dollareita. Nostoalusta Eha ei muista.

Valdur Eha näyttää turskapyydyksiä, joilla miehet kalastivat Kalevan uppoamisaikoihin. Eha näki Kalevan viimeisen lennon sekä sen putoamisen olleessaan selvittämässä pyydyksiä Pranglin rannalla.
Valdur Eha näyttää turskapyydyksiä, joilla miehet kalastivat Kalevan uppoamisaikoihin. Eha näki Kalevan viimeisen lennon sekä sen putoamisen olleessaan selvittämässä pyydyksiä Pranglin rannalla.

HS haastatteli Kalevan turmassa kuolleiden omaisia 14. 6 .2015
HS haastatteli Kalevan turmassa kuolleiden omaisia 14. 6 .2015

Neittamo
Kaleva lähtövalmiina lentokentällä.
Kaleva lähtövalmiina lentokentällä.

Kerin majakkasaarella on muistomerkki Kalevalle.
Kerin majakkasaarella on muistomerkki Kalevalle.

Kaja Kunnas
Prangli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat