Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moottoripyörien ja mopojen pärinä aiheuttaa poliisille joka kesä valitusryöpyn

Sivullisen on lähes mahdoton puuttua meluun

Kotimaa
 
Tero Sivula Lehtikuva
Moottoripyörien meteli työllistää poliisia kesällä. Moottoripyöriä Helsingin Kaivopuistossa toukokuussa.
Moottoripyörien meteli työllistää poliisia kesällä. Moottoripyöriä Helsingin Kaivopuistossa toukokuussa. Kuva: Tero Sivula Lehtikuva

Moottoripyörien ja mopojen pärinä häiritsee kesäaikaan monen suomalaisen yöunia.

Poliisille tulevista liikenteeseen kohdistuvista valituksista suurin osa koskee kesäisin juuri mopojen ja moottoripyörien aiheuttamaa meteliä, kertoo ylikonstaapeli Risto Maksimainen Itä-Uudenmaan poliisista.

Erityisesti ajajien kokoontumiset lähiöissä ja asuinalueilla häiritsevät alueen asukkaita. Suurin osa ajoneuvoista täyttää sallitut vaatimukset, mutta joukkoon mahtuu myös päristelijöitä, jotka ovat tuunanneet pakoputkista varsinaisia meluputkia.

Sallitut melurajat ylittäviä moottoripyöriä jää poliisin haaviin yleensä normaalin liikenteenvalvonnan yhteydessä.

Maksimaisen mukaan liki puolet pysäytetyistä pyöristä ajaa määräysten vastaisilla meluputkilla.

Helsingin poliisilaitoksen komisarion Jari Levanojan mukaan kyse on moottoripyörien kohdalla yksittäistapauksista. Levanojan mukaan kovameluisesta pyörästä löytyy yleensä muutakin korjattavaa kuin pakoputki.

"Pyörissä näkyy usein luvattomia rakennemuutoksia, kuten etuhaarukan ja runkorakenteiden muuntelua. Melu on vain yksi vika muiden joukossa."

Maksimaisen mukaan myös rekisterikilpien kiinnityksessä esiintyy usein puutteita.

Suomessa moottoripyörillä ei ole määräaikaiskatsastuspakkoa, sillä uudet pyörät hyväksytään liikenteeseen tyyppihyväksyntämenettelyn kautta. Suurinta osaa moottoripyöristä ei siis katsasteta koko elinkaaren aikana, kertoo Liikennekelpoisuusyksikön päällikkö Otto Lahti Trafista.

Määräaikaista katsastuspakkoa ei moottoripyörien osalta ole haluttu ottaa käyttöön, sillä nykyisten arvioiden mukaan kustannukset olisivat hyötyihin nähden turhan korkeat. Jos pyörät katsastettaisiin joka toinen vuosi, katsastuskertoja kertyisi Lahden mukaan vuodessa noin sata tuhatta.

"Trafissa meteliin voidaan käytännössä puuttua valistuksen avulla", hän kertoo.

Sivullisen mahdollisuudet puuttua meteliin ovat käytännössä melko olemattomat, sillä metelistä aiheutuva haittaa voi olla hankala todistaa ja valitukset johtavat toimiin harvoin. Jos päristelijä sattuu olemaan oma naapuri, Levanoja kehottaa ensisijaisesti keskustelemaan asiasta tämän kanssa.

Meluvalvonta on Levanojan mukaan poliisillekin kimuranttia hommaa. Jos poliisin haaviin jää meluputkilla varustettu pyörä, poliisi voi sakottaa ja määrätä pyörän katsastettavaksi.

Maksimainen uskoo, että määräaikaiskatsastusvelvollisuus olisi yksi mahdollisuus puuttua rajoja rikkovaan pärinään.

"Olisi parempi, jos katsastuskonttorit valvoisivat asiaa. Aika iso osa ajajista jättäisi hankkimatta laittomia osia, jos ajoneuvoilla olisi katsastusvelvollisuus", Maksimainen arvelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat