Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankikarkurin sytyttämä metsäpalo pelasti uhanalaisen perhoslajin

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Harva tulee ajatelleeksi, että maan tasalle palaneissa metsissä viihtyvät eläinlajit ovat Suomessa vähintään yhtä uhanalaisia kuin vanhojen metsien lajit, toteaa Jari Kaitila Suomen Perhostutkijain Seurasta.

Vielä 1800-luvulla metsiä oli poltettu pelloiksi, mikä auttoi lajien selviämistä hiekkapohjaisissa ja auringon polttamissa elinympäristöissä.

Kaskeamisen lopettamisen jälkeen seuraava isku oli 1900-luvun myötä tehostunut palontorjunta. Salamat sytyttävät edelleen metsäpaloja, mutta ihminen sammuttaa ne heti.

Paahteiset elinympäristöt ovat metsittymisen myötä miltei hävinneet luonnosta. Niillä kasvaa kangasajuruoho, joka on uhanalaisten perhoslajien kuten muurahaissinisiiven ja harjusinisiiven toukkien ravintokasvi.

Monien uhanalaisten perhoslajien lähes ainoiksi suojasatamiksi ovat jääneet lentokentät ja armeijan ampuma-alueet, joilla kranaattituli pitää huolta siitä, että metsä ei kasva.

Kaitilan mukaan Suomessa on erityisesi harjualueilla kymmenkunta lentokenttää, jotka ovat merkittäviä uhanalaisten perhoslajien esiintymiskeskittymiä.

"Esimerkiksi Lappeenrannan lentokentällä on yli 30 uhanalaista lajia, ja Joensuun lentokentällä on lähes yhtä paljon."

Harjusinisiivellä on Suomessa nykyään vain yksi esiintymä, joka on armeijan ampuma-alue Säkylässä. Kaitilan mukaan on tapahtunut kaksi onnekasta sattumaa, joiden ansiosta laji vielä sinnittelee. Toinen oli se, että Puolustusvoimat päätti 1960-luvun alussa perustaa ampuma-alueen juuri Säkylään.

Sitä edeltänyt sattuma tapahtui 7. heinäkuuta 1947. Eräs vankikarkuri piileskeli virkavaltaa tuolloin vielä metsäisellä Säkylänharjulla. Nälkäinen mies päätti sytyttää nuotion paistaakseen ruoaksi keräämiään linnunmunia. Siitä lähti leviämään metsäpalo, joka Satakunnan Kansan uutisen (SK 8.7.1947) mukaan tuhosi 2 300 hehtaaria metsää.

"Mies oli ehkä siihen aikaan suuri rikollinen, mutta jälkeenpäin hänet olisi pitänyt palkita mitalilla", Kaitila kiittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat