Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorotteluvapaalle jäävien määrä kasvoi Uudellamaalla

Te-keskuksen johtaja Jarmo Ukkonen: Kasvu on ollut huikeaa

Kotimaa
 

Vuorotteluvapaalle jäävien määrä on kasvanut alkuvuonna Uudellamaalla huomattavasti verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

"Vaikka vuorotteluvapaaehdot ovat kiristyneet, meillä vuorotteluvapaalle jäävien määrä on kasvanut huikeasti", sanoo Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen.

Artikkeliin liittyvät

Ukkosen mukaan tammi-toukokuun aikana vuorotteluvapaasijaisina oli Uudellamaalla keskimäärin 1 400 ihmistä kuukausittain, kun vastaavana aikana vuonna 2014 sijaisia oli siitä noin puolet.

Tämän vuoden tammi-toukokuussa vuorotteluvapaan on aloittanut Uudellamaalla yhteensä lähes 900 ihmistä, kun viime vuonna vastaavana aikana vuorotteluvapaalle jäi vajaat 400 ihmistä.

"Ilmeisesti työpaineet ovat kasvaneet ja halu koulutukseen ja myös huilaamiseen ovat lisääntyneet. Uudellamaalla työttömien määrä on kasvanut aika reippaasti, joten meillä ei ole mitään pulmaa löytää vuorotteluvapaasijaisia", Ukkonen sanoo.

Hän tähdentää, että uusissa ehdoissa nuorten mahdollisuudet päästä sijaisiksi ovat kasvaneet.

Uudellamaalla on vajaat 90 000 työtöntä. Heidän lisäkseen noin 32 000 ihmistä on erilaisten aktivointitoimien piirissä, eli palkkatuella ja koulutuksessa sekä vuorotteluvapaasijaisina. Vuorotteluvapaasijaisten osuus on vain murto-osa, mutta Ukkosen mielestä järjestelmää kannattaisi jatkaa.

"Se on yksi toimiva työkalu muiden joukossa, vaikka luvut eivät olekaan suuria."

Vapaaehdot kiristyivät viime syyskuun alussa. Lakimuutokset eivät koskeneet sijaista eivätkä vuorotteluvapaalle jäänyttä työntekijää, jos työntekijä teki sopimuksen vuorotteluvapaasta ennen muutosten voimaantuloa ja aloitti vapaan vuoden 2014 loppuun mennessä.

Kiristysten arvioitiin vähentävän vuorotteluvapaahakemusten määrää reippaasti.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa JHL:ssä arvioitiin loppukeväällä, että JHL:n jäsenten piirissä hakemusten määrä olisi laskussa. JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen vaati vuorotteluvapaan ehtojen kiristämisen perumista. Hän muistutti, että vuorotteluvapaa on työntekijöille merkittävä mahdollisuus vaikuttaa jaksamiseen ja työuran jatkamiseen.

Asara-Laaksonen painotti, että joukkotyöttömyyden aikoina on syytä muistaa, että yhtä vuorotteluvapaalla olevaa kohden työllistyy aina yksi työtön.

Maan uusi hallitus puolestaan ilmoitti hallitusohjelmassaan toukokuussa, että ehtoja aiotaan kiristää entisestään. Ehtoja tiukennetaan muuttamalla vuorotteluvapaa syyperusteiseksi eli mahdollisesti vuorotteluvapaalle pääsisi vain erityisen syyn, esimerkiksi lähiomaisen hoidon takia. On myös mahdollista, että työhistoriaehtoa muutetaan.

Hallitus uhkaa lopettaa koko vuorotteluvapaajärjestelmän, jos hallitus ja työmarkkinajärjestöt eivät pääse sopuun yhteiskuntasopimuksesta, josta neuvotellaan loppukesällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat