Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viileä kesä uhkaa perhoslajeja – osalla lajeista meneillään katovuosi

Viime vuosien lämpimät kesät ovat saaneet monet perhoslajit leviämään Baltiasta Suomeen

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Näin kyhäät perhosbaarin
Näin kyhäät perhosbaarin
Miltei tuhat perhoslajia kotipuutarhastaan löytänyt Olavi Niemi jakaa aloittelijalle niksit perhosten houkutteluun. Toimitus: Iisakki Härmä, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Viileänä jatkuva kesä saattaa karsia Suomessa havaittavia perhoslajeja, varoittavat suomalaiset perhosharrastajat ja -tutkijat.

"Jos kesä jatkuu näin kylmänä, se todennäköisesti vaikuttaa siihen, että eteläinen lajisto tulee kärsimään hyvinkin voimakkaasti. Otetaan iso askel taaksepäin", sanoo toiminnanjohtaja Jari Kaitila Suomen Perhostutkijain Seurasta.

Jukka Gröndahl HS
Vihtiläinen perhosharrastaja Olavi Niemi on tänä kesänä havainnoinut puutarhastaan useita yöperhoslajeja, kuten poppelikiitäjän. Niemi pelkää, että monille päiväperhosille on koittamassa katovuosi.
Vihtiläinen perhosharrastaja Olavi Niemi on tänä kesänä havainnoinut puutarhastaan useita yöperhoslajeja, kuten poppelikiitäjän. Niemi pelkää, että monille päiväperhosille on koittamassa katovuosi.

Myös Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijan Juha Pöyryn mukaan kylmä kesä voi ainakin jarruttaa lajien leviämistä.

"Monen lajin lisääntyminen voi mennä pieleen, kun aurinkoa on vähän ja ei pysty lentämään kunnolla", Pöyry sanoo.

Edellisen kerran kylmä kesä verotti perhoslajeja Suomesta vuonna 1987, eikä sen jälkeen ole koettu yhtä kylmiä kesiä.

Keskimäärin lämpimät kesät ovat mahdollistaneet monien lajien leviämisen Baltiasta eteläiseen Suomeen ja idässä aina Joensuun korkeudelle saakka.

"Suomen perhoslajisto 20 vuotta sitten oli hyvin erilainen kuin mitä se on tänä päivänä. Tämän päivän Etelä-Suomi muistuttaa paljon enemmän 90-luvun alun Latviaa kuin 90-luvun alun Suomea", Kaitila vertaa.

Poppelikiitäjä
Poppelikiitäjä

Kuvaava esimerkki on pikkuhäiveperhonen. Siitä oli 1930-luvulla vain yksi havainto Karjalan kannakselta, ja 30-luvun lämpimän jakson jälkeen laji hävisi myös Virosta ja Latviasta.

"Vuonna 2000 se tavattiin ensimmäisen kerran Suomesta, ja viime vuosina lajia on nähty myös Joensuussa. Parissakymmenessä vuodessa laji on levinnyt useita satoja kilometrejä."

Tänä kesänä havainnot pikkuhäiveperhosista, kuten myös muista päiväperhosista, ovat jääneet toistaiseksi vähiin.

"Nekin harvat ovat ilmestyneet pari viikkoa myöhässä", kertoo satoja lajeja Vihdissä valokuvannut Olavi Niemi.

Maltsayökkönen
Maltsayökkönen

Huolta herättää se, että viileän kesäkuun jälkeen kylmä ja sateinen säätyyppi näyttäisi jatkuvan myös heinäkuussa. Yksittäisiä hellepäiviäkin on ollut, mutta lyhyet lämpöjaksot eivät vielä takaa lisääntymisen onnistumista. Niemen mukaan perhosharrastajien piirissä on herättänyt ärtymystä tienvarsien niitto alkukesästä, kun perhosten toukat ovat muutenkin ahtaalla.

"Tämä on miltei täysi katovuosi, ainakin osalle lajeista"

Pöyryn mukaan yksi kylmä kesä ei vielä pysty hävittämään lajeja, jos ne ovat saaneet Suomesta jalansijan. Ongelmaa tosin pahentaa se, että myös viime vuoden kesäkuu oli kylmä.

Nuoliyökkönen
Nuoliyökkönen

"Viime vuosikymmenen lopulla oli osittain sama tilanne kuin nyt. Kolmen peräkkäisen lämpimän kesän jälkeen kesät 2008 ja 2009 olivat aika surkeita. Siinä kävi niin, että se jarrutti lajien leviämistä, ja osa tuli hieman alaspäin", Pöyry sanoo.

Suurimmassa vaarassa ovat hänen mukaansa sellaiset perhoslajit kuten harjusinisiipi, jotka ovat uhanalaisia elinympäristönsä harvinaisuuden vuoksi. Nämä lajit ovat saattaneet sinnitellä viime vuodet lämpimien kesien ansiosta, mutta nyt niiden tilanne pahenee entisestään.

"Lopputulema tiedetään kokonaan vasta ensi kesänä, kun nähdään, mitä maastosta silloin löytyy", Pöyry toteaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat