Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesälomien lykkääminen saa kannatusta – siirto vaatisi muutoksia

Työpaikkojen lomakierto ja perusopetusasetus ovat kuitenkin muutoksen tiellä

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Turkulaiset Nina, Ada, Helmi ja Ari Tulonen viettivät lomapäivää Helsingissä perjantaina. Perhe oli lauantaina lähdössä matkalle Etelä-Ranskaan auringonpaisteen toivossa.
Turkulaiset Nina, Ada, Helmi ja Ari Tulonen viettivät lomapäivää Helsingissä perjantaina. Perhe oli lauantaina lähdössä matkalle Etelä-Ranskaan auringonpaisteen toivossa. Kuva: Rio Gandara HS

Maanantaina moni juhannuksena lomille jäänyt kesälomailija palaa takaisin töihin. Viileä alkukesä on kuitenkin herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö kesälomia lykätä kohti syyskesää. Toimittaja Teija Sutinen totesi kolumnissaan (HS 8.7.2015), että koulujen ja työpaikkojen lomakausista päättäessä pitäisi ottaa huomioon, että elokuu on vielä sydänkesää.

Lomakauden viivästäminen saa kannatusta kansalaisilta.

"Kannatan, että lomakausi ja koulujen kesälomat painottuisivat enemmän kohti syksyä, vaikka lapset eivät välttämättä ajatuksesta pitäisikään. Kesä alkaa Suomessa myöhemmin, joten voisimme aivan hyvin mukautua eurooppalaiseen rytmiin, jossa lomat painottuvat elokuulle", sanoo turkulainen Nina Tulonen.

Hän ja puoliso Ari Tulonen aloittivat lomansa kaksi viikkoa sitten. Tuloset saivat itse päättää lomiensa ajankohdan, mutta kotimaan säihin tyytymisen sijaan he matkustavat lastensa Ada n ja Helmin kanssa auringon perässä Etelä-Ranskaan.

Loman siirtäminen saa eduskunnassa kannatusta ainakin Jaana Pelkoselta (kok), joka nosti asian esille tiedotteessaan.

Lomakauden muutoksen pitäisi alkaa kouluista, koska lasten aikataulut määräävät myös vanhempien lomatahdin. Koulun kesälomien myöhentäminen vaatisi muutosta perusopetusasetukseen, jonka mukaan lukuvuoden koulutyö päätetään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä, eli touko–kesäkuun vaihteessa.

Syksyllä kahdeksannen luokan aloittava Helmi Tulonen ei kaihda ajatusta siitä, että kesäloma alkaisi pari viikkoa myöhemmin ja jatkuisi elokuun loppuun.

"Se vaatisi totuttelua, mutta mielestäni niin olisi parempi tehdä, koska vanhempienkin lomat ovat vasta heinäkuussa. Ihan hyvin voisin itsekin lomailla vasta silloin", hän toteaa.

Opetusministeriössä koulujen työaikoja on viimeksi tarkasteltu selvityksessä kymmenen vuotta sitten. Selvityksen mukaan kevätlukukauden myöhentäminen ei ratkaisisi lasten ja vanhempien kesälomien yhteensovittamisongelmia, sillä koulujen lomakausi olisi yhtä pitkä kuin nykyisin.

Kesäloman aloittaminen myöhemmin vaatisi myös uudelleenjärjestelyjä koulujen yhteisvalintaan, ja entuudestaan raskas kevätlukukausi pidentyisi.

Opetusneuvos Hanna Kietäväinen-Sirén ei ota kantaa loma-aikojen mahdolliseen siirtämiseen.

"Nykyisessä tilanteessa loma-aikojen siirto olisi vaikutuksiltaan laaja ja monitahoinen prosessi", toteaa opetusneuvos.

Työntekijä voi lain mukaan pitää kesälomansa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Eri asia on, pystyykö työnantaja vastaamaan työntekijän toiveeseen loman ajankohdasta. Osalla työpaikoista on myös käytössä lomakierto, jolloin loman ajankohtaan on itse vaikea vaikuttaa.

Pankissa työskentelevän Ulla Salomaan kohdalle lomakierrossa osui kalsea kesäkuu, vaikka mieluiten hän olisi lomaillut vasta heinä–elokuussa.

"Kansainvälisessä pankissa joudumme miettimään lomia muiden pohjoismaiden kannalta. Samalla tavalla Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa halutaan lomailla heinäkuussa".

Rio Gandara / HS
Ulla Salomaa kannattaa kesälomien lykkäämistä.
Ulla Salomaa kannattaa kesälomien lykkäämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat