Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lappi satsaa nyt maastopyöräilyyn – Ylläkseltä voi pian pyöräillä Leville kansallispuiston maisemissa

Maastopyöräilijöille on merkitty useita uusia reittejä. Pian Ylläkseltä voi polkea Leville halki kansallispuiston.

Kotimaa
 
Antti Raatikainen
Eräopas Paula Sieppi turvautui välillä taluttamiseen tutustuessaan Ylläksen ja Levin väliseen maastopyöräreittiin keskiviikkona.
Eräopas Paula Sieppi turvautui välillä taluttamiseen tutustuessaan Ylläksen ja Levin väliseen maastopyöräreittiin keskiviikkona. Kuva: Antti Raatikainen

Pitkospuita pitkin hillasuon läpi, nousu puurajan yläpuolelle tunturimaisemiin ja alas kivistä mäkeä mustikkavarvikkoon. Nyt maisemista voi nauttia aiempaa helpommin myös niin, etteivät verenhimoiset sääsket pysy perässä – maastopyörällä.

Maastopyöräilijöiden harrastusmahdollisuudet paranevat kovaa vauhtia Lapissa. Pyöräilyyn soveltuvia kesä- ja talvireittejä merkataan luontoon siinä missä vaelluspolkuja ja latuja, ja reiteistä julkaistaan karttoja.

Myös maastopyörien vuokraustoiminta on kasvanut.

Tällä viikolla avataan 60 kilometrin mittainen Ylläs–Levi-maastopyöräreitti. Vaativa reitti kulkee vaihtelevissa maastoissa, osittain Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella. Aiemmin pyöräily kansallispuistossa on ollut hyvin rajoitettua.

Uusi reitti yhdistää Levin alueen yli 100 kilometrin maastopyöräreitistön Ylläksen alueen noin 180 kilometrin pituiseen reitistöön. Harrastajat odottavat avajaisia innolla.

"Reitin avaaminen on tälle alueelle erittäin merkittävää, koska sen jälkeen tänne kannattaa tulla myös kesällä ja nimenomaan pyöräilemään", sanoo Ylläksellä toimiva pyöräilyaktiivi Kai Konki.

Paikalliset matkailuyrittäjät kehittelevät jo Ylläs–Levi-reitille erilaisia pyöräretkiä.

Ylläs–Levin pyöräilyreitti syntyi kuntien, alueen yrittäjien, Metsähallituksen ja pyöräharrastajien yhteistyönä. Taustalla on kasvanut kysyntä.

Tarkkoja tietoja maastopyöräilijöiden harrastajamääristä ei ole saatavilla, mutta lajin tiedetään yleistyneen. Siitä kertoo esimerkiksi se, että maastopyöräilytapahtumien osallistujamäärät ovat nousseet tasaisesti ympäri Suomea.

Ylläs–Levi-reitillä järjestetään ensimmäinen kilpailu jo heinäkuun lopussa. Ensimmäisenä vuonna siihen odotetaan noin 80 osallistujaa.

Maastopyöräreitit rakentuvat Suomessa pääosin olemassa oleville poluille ja metsäteille. Pyöräilijät käyttävät myös kävelijöiden vaelluspolkuja ja pitkospuita. Suomen Latu on laatinut pyöräilijöille etiketin, jonka tarkoitus on välttää konflikteja muiden ulkoilijoiden kanssa. Etiketin mukaan pyöräilijä väistää hitaampia liikkujia.

Leville ja Ylläkselle suunnitellaan ensi kaudeksi myös talvipyöräilyreittejä. Niitä on tarkoitus ajaa leveärenkaisilla niin sanotuilla paksupyörillä.

Aiemmin talvireittejä on avattu muun muassa Pyhätunturin kansallispuistoon ja Syötteelle.

Johanna Tikkanen
Kolari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat