Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakointi ja kahvinjuonti saattavat suojata Parkinsonin taudilta

Kotimaa
 

Tupakointi ja kahvinjuonti saattavat pienentää riskiä saada Parkinsonin tauti. Pitkään jatkunut tupakointi pienentää Parkinsonin taudin riskiä noin 36–50 prosenttia ja kahvin nauttiminen noin 33 prosenttia, mutta ilmiön taustamekanismit eivät ole selvillä.

Tiedot käyvät ilmi HYKS:n ja Helsingin yliopiston tutkijoiden katsausartikkelista, jossa on tarkasteltu aiheeseen liittyviä viimeisimpiä tutkimuksia. Kirjallisuuden läpikäynti antoi viitteitä, että edellä mainitut tekijät ovat yhteydessä suoliston bakteerikannan koostumukseen. Tällä on puolestaan ilmeisesti yhteys muun muassa suoliston limakalvoesteen toiminnan tehostumiseen ja tulehdusta hillitsevään vaikutukseen paksusuolen limakalvolla.

Selvitettäväksi jää, onko näiden samanaikaisesti tapahtuvien muutosten ja Parkinsonin taudin välillä syy-yhteys.

"Suoliston mikroeliöstön mahdollinen käänteisvaikutus tupakointitaipumukseen ja tämän merkitys Parkinsonin kannalta muodostavat kiintoisan tutkimusalueen tulevaisuudessa", sanoo tutkimuksen johtajana toimiva lääketieteen tohtori Filip Scheperjans HYKS Neurologiasta Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Viime vuosina Parkinsonin taudin tutkimus on keskittynyt muun muassa suolistoon liittyvään patologiaan, patofysiologiaan ja oireisiin. Jopa 80 prosenttia Parkinson-potilaista kärsii ruoansulatuselimistön toimintahäiriöistä, erityisesti ummetuksesta. Tuntemattomasta syystä johtuva ummetus on yksi taudin voimakkaimmista riskitekijöistä.

Tiedetään myös, että eri mikroeliöiden esiintymisrunsaus Parkinson-potilaiden suolistossa poikkeaa normaalista esimerkiksi siten, että Prevotellaceae-bakteerien määrä on tavallista vähäisempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat