Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilkka Salmi palaa suojelupoliisin päälliköksi

EU:n siviilitiedostelun johtaja haluaa kehittää Supon tiedusteluvaltuuksia

Kotimaa
 
Juha Roininen
"Poliittinen johto määrittelee tarkasti, millaiset valtuudet Supo ja puolustusvoimat saavat tiedusteluun ulkomailla", Ilkka Salmi sanoo.
"Poliittinen johto määrittelee tarkasti, millaiset valtuudet Supo ja puolustusvoimat saavat tiedusteluun ulkomailla", Ilkka Salmi sanoo. Kuva: Juha Roininen

Euroopan unionin siviilitiedustelun johtaja Ilkka Salmi palaa suojelupoliisin päälliköksi Helsingin Ratakadulle ensi vuoden alussa. Hänen virkasuhteensa Brysselissä loppuu vuoden viimeisenä päivänä.

EU:n ulkosuhteiden määrittelemä ehdoton enimmäismäärä yhdessä tehtävässä tulee Salmella täyteen, eikä hän ole kiinnostunut muista EU:n huippuviroista.

Kuka

Ilkka Salmi

 Turkulainen Ilkka Salmi (kok) on koulutukseltaan varatuomari.

 Salmi aloitti Supon ylitarkastajana vastavakoiluyksikössä 2002, kun pesti sisäministeri Ville Itälän (kok) erityisavustajana päättyi.

 Hän nousi poikkeuksellisen nopeasti eli vajaassa viidessä vuodessa keskeiseen tehtävään suojelupoliisin esikuntayksikön päälliköksi.

 Vuonna 2007 hänet nimitettiin koko Supon johtoon.

 Keväällä 2011 hän aloitti nelivuotiskauden EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen Intcenin johdossa.

Salmi on jo nyt työskennellyt poikkeuksellisen pitkän ajan eli keväästä 2011 EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen Intcenin johdossa Brysselissä, ja puolen vuoden pidennys on poikkeuksellista. Salmen paluun myötä suojelupoliisia väliaikaisesti johtavan Antti Pelttarin kausi Supossa päättyy.

Reilussa neljässä vuodessa Salmi ehti tutustua käytännössä kaikkiin Euroopan unionin turvallisuus- ja tiedusteluviranomaisiin ja maailman suurimpiin tiedustelupalveluihin.

"Toivottavasti näistä kontakteista on hyötyä Suomen turvallisuuspoliisissa Supossa. Jos poliitikot niin päättävät, niin uuden siviilitiedustelun rakentaminenkin on tämän kokemuksen jälkeen aiempaa helpompaa", Salmi sanoo.

Salmen paluu osuu hetkeen, jolloin Suomen turvallisuusviranomaisten rakenteet ja toimivaltuudet ovat myllerryksessä. Suojelupoliisi siirtyy poliisihallituksen alta suoraan sisäministeriön alaisuuteen, ja viranomaisille ehdotetaan uusia tiedonhankintavaltuuksia.

"Aluksi pitää keskittyä rakentamaan suoraan sisäministeriön alla toimivaa Supoa. Siihen kuuluu se, että yhteistyö muun poliisin kanssa jatkuu edelleen hyvänä", Salmi sanoo.

Alkuvuodesta mietintönsä julkistanut tiedonhankintalakityöryhmä esittää, että Suomi ottaa historiallisen suuren askeleen turvallisuuspolitiikassaan ja sallii suojelupoliisille ja Puolustusvoimille täysimittaisen ihmisten ja tietoteknisen vakoilun ulkomailla. Vakoilu on toimintaa, joka voi rikkoa kohdemaan lakeja, ja se pyritään salaamaan kohdemaan viranomaisilta.

Työryhmä esitti viranomaisille myös täysimittaista rajat ylittävän tietoliikenteen tiedusteluoikeutta.

Uuden hallituksen ohjelma myötäilee työryhmän ehdotuksia ja esittää säädösperustaa ulkomaantiedustelulle ja tietoliikennetiedustelulle.

Ilkka Salmi tulkitsee, että tämä tarkoittaa käytännössä niin sanottua tiedustelulakia, mikä on hänestä tarpeen. Hän ehdotti jo pari vuotta sitten, että poliisimuotoinen Supo muutetaan siviilitiedusteluksi, mitä Suomen poliittinen johto vielä tuolloin piti mahdottomana ajatuksena.

"Tiedusteluvaltuuksista pitää nyt käydä perusteellinen keskustelu. Sitten on poliittisen johdon asia päättää, millaiset valtuudet ulkomaantiedusteluun Suomen viranomaiset saavat", Salmi sanoo.

Jos suojelupoliisi saa lisää tiedusteluvaltuuksia, voi se luopua poliisin esitutkintaoikeuksista. Mahdollisella uudella siviilitiedusteluviranomaisella niitä ei voisikaan olla, sillä esitutkintaa voi tehdä vain poliisi.

Välivaiheessa saatetaankin päätyä malliin, jossa suojelupoliisi keskittyy uusilla toimivaltuuksilla tiedusteluun. Terroristisia rikoksia ja vakoilua koskevat esitutkinnat hoitaisi keskusrikospoliisi Supon sivustatuella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat