Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Husin Painonhallintatalon on tarkoitus saada entistä useampi lihava hoitoon

Husin lanseeraama Painonhallintataloverkkopalvelu avautuu vuodenvaihteessa

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Perinteinen lihavuushoito perustuu henkilökohtaisiin tapaamisiin. Kuvassa fysioterapeutti kuntouttaa ylipainoista miestä.
Perinteinen lihavuushoito perustuu henkilökohtaisiin tapaamisiin. Kuvassa fysioterapeutti kuntouttaa ylipainoista miestä. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on rakentamassa Painonhallintatalo-nimellä kulkevaa verkkopalvelua, jonka avulla on tarkoitus saada aiempaa suurempi määrä potilaita lihavuuden hoidon piiriin.

Painonhallintatalolla tavoitellaan kustannustehokkuutta. Yksilön kohdalla systeemin tehokkuudesta ei ole vielä tietoa, kertoo Husin lihavuuskeskuksen ylilääkäri ja Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.

Fakta

Lihavuus Suomessa

 Noin joka viides aikuinen Suomessa on lihava (painoindeksi vähintään 30).

 Yli puolet aikuisista on vähintään ylipainoisia (painoindeksi vähintään 25).

 Suomalaismiesten paino on noussut 1970-luvulta alkaen ja naisten 1980-luvulta.

 Paino nousee tavallisesti iän myötä ja saavuttaa huippunsa eläkeikään mennessä.

 Pääkaupunkiseudulla asuvat ja koulutetuimmat ovat Suomessa hoikimpia.

 Suomalaiset ovat lihavuudessa Pohjoismaiden kärjessä ja eurooppalaisittain keskitasoa.

 On arvioitu, että 1,4–7 prosenttia Suomen terveysmenoista johtuu lihavuudesta.

 Vuonna 2011 lihavuudesta ja siihen liittyvistä sairauksista arvioitiin koituvan 330 miljoonan euron kokonaiskustannukset.

 

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

"Todennäköisesti henkilökohtaisen ohjauksen saaminen on kilomääräisesti katsottuna tehokkaampaa kuin netin välityksellä annettava ohjaus. Emme vielä tiedä, missä tapauksissa verkkopalvelu peittoaa henkilökohtaiset tapaamiset", Pietiläinen sanoo.

Ensisijainen tavoite on auttaa ihmisiä, joilla ylipaino on ollut pitkäaikainen ongelma, sanoo Husin tietohallinnossa työskentelevä kehittämispäällikkö Sirpa Arvonen.

Nyt yksi hoitaja pystyy Pietiläisen mukaan kohtaamaan noin kuudesta kahdeksaan potilasta päivässä. Verkkopalvelussa hoitajan on sunniteltu pystyvän olemaan yhteydessä kymmeniin potilaisiin päivittäin.

Pietiläisen mukaan Husin alueella on 180 000 lihavaa työikäistä, ja heistä Hus ehtii tavata vuosittain nykyään noin pari tuhatta.

"Resurssit eivät riitä kasvokkaiseen kohtaamiseen kaikkien kanssa. Menisi sata vuotta tavata kaikki ihmiset kertaalleen", Pietiläinen sanoo.

Painonhallintataloon voi joko saada lähetteen terveyskeskuksen tai työterveydenhuollon kautta tai kirjautua itse, jolloin potilas itse maksaa palvelusta.

Painonhallintatalossa potilas voi kartoittaa omaa tilannettaan ja asettaa tavoitteita terveelliselle laihtumistavalle.

"Harjoitukset ovat toivottavasti mukaansatempaavia ja paljon hauskempia kuin Husin sairaalana voisi kuvitella järjestävän", Pietiläinen sanoo.

Ajatus on saada potilaat muuttamaan arkielämäänsä siten, että painon saa kuriin pysyvästi. Jos jollakulla ei tapahdu toivottavaa kehitystä, valmentaja pääsee kannustamaan näitä ihmisiä erityisesti.

Nyt Husin lihavuushoito perustuu henkilökohtaisiin tapaamisiin ja ryhmätapaamisiin. Niitä molempia on tarkoitus siirtää osittain Painonhallintataloon. Palveluun ohjataan Husin mukaan erityisesti potilaita, jotka ovat siihen itse halukkaita.

Järjestelmä on koneälyinen, mutta potilaita neuvovat myös sairaanhoitajat ja ravitsemusterapeutit. Lääkäri on käytettävissä tarvittaessa. Lisäksi esimerkiksi diabeetikoiden omalääkäriä pidetään ajan tasalla potilaan tilanteesta.

Pietiläisen mukaan esimerkiksi lihavuusleikatuille järjestelmä madaltaa kynnystä lähestyä terveydenhuollon ammattilaisia lihavuusleikkauksen jälkeen ilmenevissä mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Painonhallintatalon on tarkoitus avautua vuodenvaihteessa. Sen kustannukset ovat ensivaiheessa Arvosen mukaan noin 100 000 euroa.

Husilla on jo kokemusta sähköisistä omahoito-ohjelmista ja erikoisairaanhoidon palveluista. Mielenterveystalo on saanut hyvää palautetta käyttäjiltä, Arvonen sanoo. Sinne saa nykyään lähetteitä myös muista sairaanhoitopiireistä. Vastaavia virtuaalisairaalapalveluita kehitetään Husissa nyt myös muille potilasryhmille, kuten kipupotilaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat