Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin jäivät hallituksen kärkihankkeet?

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Sipilä ehti kuin ehtikin eilen maanantaina Saloon tapaamaan Microsoftin johtoa ja työntekijöitä jätti-irtisanomisten jälkeen – tosin kaksi tuntia myöhässä. Sipilä singahti Saloon suoraan Brysselistä, missä eurohuippuryhmä venyi yli 17-tuntiseksi ja kesti läpi yön.

Tapaus kuvaa hallituksen alkutaivalta muutenkin. Kotimaan asioiden sijaan hallitus on ehtinyt linjaamaan lähinnä EU-asioita.

Vai oletteko hetkeen kuulleet hallituksen kotimaisista saavutuksista?

Vielä keväällä Juha Spilää (kesk) kiiteltiin, kun hän kasasi hallituksen suoraviivaisesti ja ripeästi. Ministerimäärä väheni, hallitusohjelma laadittiin ilman julkista riitelyä, leikkauslista syntyi ja salkut jaettiin. Oli insinöörityyli, prosessikaavio ja fläppitaulut. Hallitus oli koossa ja luottamus kasassa.

Vain kärkihankkeet jäivät uupumaan, vaikka jopa rahat niihin ehdittiin varata. Kärkihankkeet oli tarkoitus takoa valmiiksi hallituksen avokonttorissa kesäkuussa.

Kesäkuu tuli ja meni, mutta missä ovat kärkihankkeet?

Niistä ei ole kuulunut mitään. Hallitus käväisi avokonttorissaan lopulta vain muutaman kerran, eikä kärkihankkeista saatu valmista.

Virkamiehet ovat toki tehneet omaa valmisteluaan, mutta kokemukset vaikka budjetin laatimisesta ja tehtävien karsimisesta osoittavat, että virkakoneistosta tulee omanlaistaan tavaraa – joka voi olla ihan muuta kuin Sipilän toivomat tai hallitusohjelman mukaiset kärkihankkeet. Siksi poliittinen ohjaus on elintärkeää.

Jostain syystä poliittinen ohjaus jäi uupumaan tai liian heikoksi. Lipsuiko ministerien ohjaus-ote kiireiden vai kokemattomuuden takia? Luultavasti Sipilälle tuli yllätyksenä ministeriöiden arki ja työmäärä. Alkuperäinen aikataulu oli epärealistinen, ja sitä jouduttiin venyttämään.

Tilannetta ei ole helpottanut Kreikka. Se on jyrännyt kaiken alleen ja syönyt Sipilän ajan. Sipilä, Stubb ja Soini eivät ole ehtineet yhteisen pöydän äären, kun Sipilä pääministerinä, Timo Soini (ps) ulkoministerinä ja Alexander Stubb (kok) valtiovarainministerinä ovat kaikki olleet omilla maata kiertävillä radoillaan Brysselissä, Luxemburgissa, Bryssselissä, Bildenberg-kokouksessa, Tallinnassa, taas Brysselissä, Tukholmassa, jälleen Brysselissä ja vielä kerran Brysselissä. . . Ehkä hallituksen avokonttori olisi pitänyt perustaa Brysseliin.

Voi myös kysyä, onko avustajia ja valtiosihteereitä vähennetty jo liikaa. Ennen valtiosihteerit toimivat varaministereinä ja huolehtivat myös poliittisesta ohjauksesta. Nyt järjestelmä on käytännössä purettu. Ministereillä on apunaan vähemmän käsipareja, joille delegoida politiikantekoa silloin, kun isänmaan sijaan kutsuvat Kreikka ja Bryssel. Samalla kun avustajakunta on kutistunut, iso osa siitä on kokematonta oppositiokausien jäljiltä.

Hallitus ei ole ohjelmansa laatimisen jälkeen juuri tehnyt uusia linjauksia, vaikka esimerkiksi työttömyysmäärärahat ovat loppu. Hallitus on puhunut yrittäjyydestä ja sen tukemisesta, mutta Uudellamaalla starttirahoja ei enää voida myöntää.

Kärkihankkeiden deadline on siirretty valtion budjetin laatimisen yhteyteen syyskuulle. Budjettiriihen yhteyteen on lykätty myös päätös Suomen pakolaiskiintiön koosta.

Onko siis niin, että toukokuun jälkeen seuraavia isoja päätöksiä saadaan vasta syyskuussa? Tilanne vaikuttaakin olevan se, että muu hallitus lomailee, kun kärki hoitaa Kreikkaa.

Kärkihankkeiden myöhästyminen kesäkuulta syyskuulle ei vielä maata kaada. Mutta Sipilältä odotetaan näyttöjä myös kotimaassa.

Piia Elonen HS
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja
talouden uutistuottaja.
piia.elonen@hs.fi, Twitter: piiaelonen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat