Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoftista irtisanottujen tueksi esitetään useita keinoja

Sipilä: Yksi idea on muuttaa työttömyyspäiväraha starttirahaksi

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Ministerit Juha Sipilä (kesk) ja Jari Lindström (ps) saapuivat Salon kaupungintalolle maanantaina.
Ministerit Juha Sipilä (kesk) ja Jari Lindström (ps) saapuivat Salon kaupungintalolle maanantaina. Kuva: Sami Kilpiö

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapasivat maanantaina kriisitunnelmissa elävän Salon asukkaita. Sipilän mukaan tapaaminen Microsoftin henkilöstön ja johdon kanssa sujui hyvin.

"Oli todella mielenkiintoinen keskustelu. Niin kuin arvelin, kun mennään insinööriporukkaan, niin tulee luovia ideoita paljon siitä, mitä tässä pitää tehdä. Niitä juuri lähdimme täältä hakemaan", Sipilä sanoi tullessaan illansuussa kaupungintalolle.

Tästä on kyse

 Microsoft vähentää Suomesta 2 300 työpaikkaa ja lakkauttaa Salon tutkimus- ja tuotekehitysyksikön, joka työllistää 1 000 henkeä.

 Hallitus on luvannut tukitoimia, joita rahoitettaisiin syksyn lisäbudjetilla. Avustusta haetaan myös EU:n globalisaatiorahastolta.

 Juha Sipilä (kesk), Juha Lindström (ps) ja Petteri Orpo (kok) tapasivat eilen Salossa Microsoftin henkilöstöä ja johtoa.

Sipilän mukaan yksi idea on, että työttömyyspäiväraha muutettaisiin starttirahaksi. Lindströmin mielestä siinä saattaa olla verotuksellisia ongelmia, mutta asiaa pitää tutkia.

Microsoft ilmoitti viime keskiviikkona, että yhtiö aikoo vähentää Suomessa 2 300 työpaikkaa. Päätös iskee etenkin Saloon, koska yhtiö aikoo sulkea Salossa toimivan tutkimus- ja tuotekehitysyksikön, joka työllistää 1 000 henkeä.

Päätös merkitsee loppua Salossa 1980-luvun puolivälissä alkaneelle menestystarinalle matkapuhelimissa.

Hallitus ilmoitti viime viikolla, että se varautuu antamaan eduskunnalle syyskuussa lisäbudjetin muutostilanteen tukitoimiin.

Lisäksi Suomi aikoo hakea Euroopan globalisaatiorahastolta noin 10 miljoonaa euroa Microsoftilta irtisanottavien auttamiseksi.

Sipilän mukaan ministerikolmikko kuuli käytännön ongelmia esimerkiksi yritysten perustamisesta. Tiedotusvälineet eivät päässeet tapaamiseen edes kuvaamaan. Tiukka linjaus oli tullut Microsoftin puolelta.

Kaupungintalolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Sipilä kiitteli edelleen sitä, että Microsoftin henkilöstön tapaamisen päällimmäisin anti oli ideoiden ja innovaatioiden määrä. Hän havaitsi, että hankalassa tilanteessa oli jopa toivon näkymää löytymässä.

Lindströmin mukaan matka Saloon oli hyvä ja hyödyllinen, koska näin saatiin keskustella kasvokkain paikallisten kanssa.

Rakennemuutostoimien kärjiksi on Lindströmin mukaan harkittu useita keinoja. Tarkoitus on esimerkiksi edistää uusien yritysten syntyä ja olemassa olevien yritysten digitalisointia sekä ict-osaajien palkkaamista niihin.

Lindström painotti, että hallitus pyrkii myös auttamaan uusien yritysten asettumista Microsoft-paikkakunnille Saloon, Tampereelle ja Espooseen.

Yrittämisen esteiden poistosta tulee myöhemmin erillinen konkreettinen ehdotus, hän kertoi.

Lisäbudjetin suuruudesta ei ole vielä keskusteltu, ministerit vakuuttelivat.

Varsinais-Suomen oma ministeri, sisäministeri Orpo, muistutti, että Salon irtisanomiset koskettavat koko Varsinais-Suomea.

Orpo vakuutti, että hallitus on nyt erittäin vakavasti liikkeellä.

Vaikka ministerit tapasivat microsoftilaisia ja kaupungin johtoa suljettujen ovien takana, kaupunkilaisilla vierailu oli hyvin tiedossa.

"Kaikki tärkeät ihmiset tänne ovat nyt tulossa", rautatieaseman kahvilassa istunut Inga Laakso tiesi. "On ihan positiivista, että ovat meistä kiinnostuneita", asemalla kahvilaa pyörittävä Anneli Friberg sanoi.

Saloon ei ole nykyään enää niin paljon tulijoita kuin ennen. Ja tulevaisuudessa tulijat vain vähenevät.

"Kyllä se on niin, että täältä lähdetään junalla joko Helsinkiin päin tai Turkuun töihin. Monet tekevät junassa läppärillä töitä", Friberg tuumaa.

Aseman seinällä olevassa vanhassa taulussa lukee "Salo – Varsinais-Suomen vilja-aitta". Friberg arvelee, että maanviljelijä on edelleen hyvin yleinen ammatti Salossa. "Tämä on myös maanviljelyskaupunki."

Kuljettajan tehtävistä eläkkeelle jäänyt Hannu Rannikko luottaa telakkateollisuuden nousuun Turussa.

"Se voisi tuoda tänne enemmän alihankintatöitä, vaikka onhan täällä nyt kyllä surkea tilanne."

Kahvilan eläkeläisseurueessa istuneen Jaakko Harjun poika oli 11 vuotta Nokialla. "Sai sitten kultaisen kädenpuristuksen."

Salon toria ei suotta kehuta maan parhaimmistoon kuuluvaksi. Microsoftin työntekijöitä sieltä ei maanantaina kyselemällä löytynyt, vaikka torikahviloiden pöydät olivat miltei kaikki varattuja.

Rengasalalla työskentelevällä Jukka Toivosella ja parturi-kampaamoyrittäjällä Sari Rannikolla riittää vielä töitä. Lapset Miki, 3, ja Aku, 1, Rannikko hyörivät ympärillä.

Ministerivierailulta he eivät odottaneet mitään mullistavaa, mutta rahaa Salo heidän mielestään tarvitsee.

"Toivoisi tietysti jotakin sellaista, mitä oli Nokia aikoinaan", Sari Rannikko sanoi.

Torilla piipahtaneella myyntiedustaja Mikko Lindholmilla on myös töitä. Hänen mukaansa Saloon on tullut jo paljon pieniä yrityksiä. "Sellaisia tarvitaan paljon lisää."

Lohjalaiset Helena Berghäll ja Lars Lönnqvist lomailevat koiriensa Kiron ja Hymyn kanssa mökillään Salossa.

He toivovat salolaisille rohkeutta yrittää ja kehuvat kaupungin sijaintia sekä kompaktia kokoa.

Salon kaupungin henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti yhtyy kehuihin.

Hänenkin mielestään Salolla on paljon sellaisia etuja, jotka voisivat houkuttaa yrittäjiä: erinomainen sijainti ja yhteydet, osaavaa työvoimaa sekä hyviä työtiloja.

"Kyllä se vain niin on, että meillä on onnistumisen edellytykset."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat