Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kymmenes yrittäjä ei vietä lomaa – lihakauppias antaa kesälomat alaisilleen

Joka kymmenes yrittäjä ei vietä lainkaan lomaa. Lihakauppias Anna Härö tekee töitä, koska on sesonki.

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Anna Häröllä on lihakauppa Helsingin vanhassa kauppahallissa. Kesälomaa hän ei pidä. "Jos tulee tunne, etten jaksa, voin sopia työntekijöiden kanssa, että lähden viikoksi Kanarialle."
Anna Häröllä on lihakauppa Helsingin vanhassa kauppahallissa. Kesälomaa hän ei pidä. "Jos tulee tunne, etten jaksa, voin sopia työntekijöiden kanssa, että lähden viikoksi Kanarialle." Kuva: Ville Männikkö

Yrittäjä ei lomaile, kuuluu sanonta. Se pitää monen kohdalla kutinsa.

Joka kymmenes yrittäjä ei pidä lainkaan kesälomaa. Monilla muilla loma jää usein lyhyeksi. Yrittäjien keskimääräinen kesäloma kestää kaksi viikkoa, selviää Suomen yrittäjien kyselystä.

Tausta

Työntekijän on pidettävä lomansa

Työntekijän on pidettävä lomansa, vaikkei kokisi sitä tarvitsevansa. Loman aikana työnantaja ei saa teettää töitä eikä lomaa korvata rahana, ellei työsuhde pääty.

Lomasta on pidettävä yhdessä jaksossa vähintään kaksi viikkoa. Siitä ei saa poiketa edes sopimuksin. Kaksi viikkoa ylittävät lomapäivät voi pitää yksittäisinä päivinä vuoden mittaan tai siirtää ne seuraavaan lomakauteen.

Osan ansaitusta lomasta voi siirtää säästövapaaseen, jolloin lomaa voi ottaa vuosienkin päästä. Joissakin työehtosopimuksissa on määräyksiä siitä, monelleko vuodelle säästövapaita saa kasata eli milloin lomat on viimeistään pidettävä.

Irrallisia lomapäiviä pidettäessä jokaista viittä lomapäivää kohden menee yksi lauantai, eli viides irtolomapäivä kuluttaa myös yhden ylimääräisen lauantain. Osassa työehtosopimuksia on kuitenkin sovittu, että viikkoon sisältyy viisi lomapäivää. Tällöin lauantaita ei tarvitse huomioida.

Lähde: työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tarja Kröger.

Helsingin vanhan kauppahallin lihakauppias Anna Härö ei ehdi pitää kesällä yhtään lomaa.

"En ehdi enkä halua lomailla. Nyt on kaupankäynnin kannalta kaikkein kivoin aika. Olisi sääli olla lomalla, kun ihmisiä on paljon liikkeellä ja kauppa käy", Härö sanoo.

Kesä on lihakaupassa vuoden kiireisintä aikaa joulun, pääsiäisen ja syksyn riistakauden ohella.

"Ihmiset grillaavat, ja heillä on muutenkin enemmän aikaa kokkailla. Kesällä ei pihistellä vaan panostetaan ruokaan. Turistit tulevat puolestaan ostamaan tuliaisia."

Kuusipäiväistä työviikkoa tekevä Härö lataa akkujaan päivän silloin, toisen tällöin.

"Joskus otan maanantain vapaaksi, mutta koska olen lauantait töissä, sitä ei voi vielä sanoa varsinaiseksi lomaksi. Ja vaikka olisin maanantain poissa, teen joka tapauksessa tilaukset ja soittelen tänne, että miten menee", Härö kertoo.

Hän työllistää viisi työntekijää ja antaa lomailumahdollisuuden mieluummin heille kuin itselleen. Kesähelteillä töissä ei harmita oikeastaan muu kuin lämpötila.

"Jos tulee tunne, etten jaksa, voin sopia työntekijöiden kanssa, että lähden viikoksi Kanarialle. Toistaiseksi sellaiselle ei ole ollut tarvetta. Tieto siitä, että voin tehdä niin, helpottaa."

Professori ei pysähdy heinäkuussa

Helsingin yliopiston empiirisen kasvatustieteen professori Markku Niemivirta ahertaa lähes koko kesän.

Professori Markku Niemivirta kirjoittaa ja käy konfrensseissa.
Professori Markku Niemivirta kirjoittaa ja käy konfrensseissa.

Hän yrittää pitää lyhyen loman ja löytää yksittäisiä lomapäiviä, mutta vapaallakin hänen on vaikea irrottautua työstä täysin. Työasiat pyörivät jatkuvasti mielessä.

"Tämä on kuormittavaa duunia. Koko ajan riittää tekemistä ja paineita siitä, että pitää saada tulosta aikaiseksi. Jos otan romaanin käteen, mieleen tulee nopeasti ajatus, että voisin yhtä hyvin lukea jotain työhön liittyvää", Niemivirta sanoo.

Hänen mukaansa lomailemattomuudessa ei ole kyse pelkästä ahkeruudesta vaan myös velvollisuuksista, jotka on hoidettava.

"Suomi tuppaa pysähtymään heinäkuussa, mutta tiedemaailma ei. Se ei operoi Suomen rytmissä."

Valtiovarainministeri Alexander Stubb vitsaili taannoin, että professorit lomailevat koko kesän. Moni professori pahoitti mielensä, ja Stubb taipui pyytämään heiltä anteeksi.

"Kollega sanoi, että kesä todella on professorin parasta aikaa – mutta ei loman takia vaan siksi, että silloin voi keskittyä itse tutkimukseen", Niemivirta sanoo.

Professorin kesätyöt eroavat muusta vuodesta. Silloin ei ole opetusta eikä aikaa vievää hallintotyötä. Kesä kuluu konferensseissa, kirjoittaessa, tohtorikoulutettavien ohjaamisessa ja tutkimusaineiston purkamisessa.

Professorikin kaipaa kuitenkin hetkiä, jolloin pääsee irti suorittamisen paineista.

"Mutta se ei edellytä sitä, että minun pitäisi olla monta viikkoa putkeen lomalla. Siihen saattaa riittää päivä tai kaksi jotain innostavaa tekemistä tai silkkaa lepoa."

Verovirkailija lomailee päivän kerrallaan

Verohallinnon viestintäsuunnittelija Annamaija Hakama on keksinyt oman tapansa pitää lomaa.

Ville Männikkö
Annamaija Hakama tekee nelipäiväistä työviikkoa.
Annamaija Hakama tekee nelipäiväistä työviikkoa.

Hän on pilkkonut lomansa pitkin vuotta ja tekee käytännössä nelipäiväistä työviikkoa. Kyse ei siis ole perinteisestä lyhennetystä työajasta.

"Toistaiseksi lomat ovat riittäneet hyvin vapaapäivien viettoon", Hakama sanoo.

Koska Hakama ei etukäteen tiennyt, mikä olisi paras viikonpäivä olla pois töistä, hän päätti testata kaikkia vaihtoehtoja.

"Ensin otin lomaksi viisi maanantaita, sitten viisi tiistaita, viisi keskiviikkoa ja viisi torstaita. Perjantaihin en ole vielä päässyt. Ehkä mukavin päivä tähän mennessä on ollut maanantai. Mutta ei tiistai eikä keskiviikkokaan ole huono. Kaikki ovat erinomaisia päiviä!"

Hakama kutsuu vapaitaan "mummupäiviksi". Silloin hän tekee "kaikkea kivaa" äitinsä, lastensa ja lastenlastensa kanssa, neljän sukupolven voimin.

Neljän päivän työviikko tuntuu Hakaman mielestä elämänhallinnalta ja kiireettömältä downshiftaamiselta. Hän jaksaa nyt paremmin ja kokee, ettei hänen enää oikeastaan edes tarvitsisi jäädä varsinaiselle lomalle.

Idea lomien pilkkomisesta syntyi kiireisinä kuukausina, jolloin tuntui, että kaikki kaatuu töissä päälle.

"Tajusin, että minulla on yksi päivä, jolloin ei ole yhtään palaveria. Otin sen vapaaksi. Sen jälkeen ymmärsin, että pystyn määräämään itse elämästäni ja sanomaan, milloin tarvitsen vapaapäivän", Hakama kertoo.

"Kun lastenlapset tulivat, aika ei riittänyt omaan elämään, lastenlasten elämään ja työelämään. Totesin, että työelämä joustaa helpoiten."

Ainakaan toistaiseksi töitä ei ole kasautunut liikaa neljälle päivälle. "Ja jos teen ylimääräisiä tunteja selvitäkseni hommista, voin pitää vapaata hiljaisempina aikoina. Kokonaisuus toimii hyvin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat