Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmyys karkottaa lapsia uimakouluista

Ruokolahden uimakouluihin tuli puolet vähemmän lapsia kuin viime kesänä

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Tuula Penttinen odotti turhaan lapsia uimakouluun Ruokolahden Oritlammella maanantaina.
Tuula Penttinen odotti turhaan lapsia uimakouluun Ruokolahden Oritlammella maanantaina. Kuva: Johannes Wiehn

Kello on 10.30 maanantaina Ruokolahden kunnan Oritlammella Etelä-Karjalassa. Ilman lämpötila on noin 12 astetta, ja sataa tihuuttaa. Lammen vesi tuntuu käteen hyisen kylmältä.

Lammen rannalla uimaopettaja Tuula Penttinen odottaa turhaan, että edes yksi lapsi tulisi opiskelemaan uimisen saloja.

Kello 11.45 Ruokolahden Vaittilassa Saimaan rannalla ilman lämpötila ei ole noussut, mutta sade sen sijaan on yltynyt. Penttinen odottaa jälleen turhaan uimakoululaisia.

Seuraavaan etappiin, Ruokolahden kirkon vieressä sijaitsevaan Pappilanrantaan, tulee sentään viisi urheaa lasta.

Kun mukaan lasketaan aamun ensimmäiseen uimakouluun Pohjalankilan kylässä sateesta ja kylmästä huolimatta tulleet kahdeksan lasta, osallistujia on yhteensä 13.

Kylmyys on verottanut roimasti osallistujamäärää. Viime vuonna Ruokolahden kunnan järjestämiin uimakouluihin eri puolilla kuntaa tuli kaksinkertainen määrä lapsia: 26.

Pohjalankilassa kahdeksasta lapsesta vain kuusi uskaltautui Penttisen mukaan lopulta veteen, ja kuudesta urhoollisesta vain kaksi hytisi uimakoulun loppuun asti. "Uimakoulu piti lyhentää 20 minuuttiin, kun sen piti kestää 45 minuuttia", sanoo Penttinen.

Hänellä on lyhythihainen ja -lahkeinen märkäpuku, joka ei kuitenkaan estä kylmettymisen tunnetta. "Olisi pitänyt ottaa pitkälahkeinen ja -hihainen märkäpuku. Kurkku tuli jo kipeäksi", Penttinen sanoo.

Uimaopettaja harmittelee vesien kylmyyttä, sillä uimaopetus luonnonvesissä olisi toista kuin uimahallissa. "Se on vapaampaa kuin uimahallissa, ja rannassa voi käyttää luontoa hyväksi", Penttinen sanoo.

Jos lapset uskaltautuvatkin kylmään veteen, kylmyys rajoittaa opettamista. "Kelluminen edellyttää rentoutta, koska muuten painuu kuin kivi pohjaan. Kylmässä vedessä rentoutuminen ei onnistu", Penttinen sanoo.

Myös selkäuinnin opetteleminen on hankalaa, sillä korvien ja pään pistäminen veteen saavat nopeasti pään kivistämään. Harvalla uimarannalla on saunaa, jossa lapset voisivat välillä lämmitellä.

Uimavedet ovat nyt poikkeuksellisen kylmiä. Ero keskimääräiseen lämpötilaan on 2–4 astetta. "Ehkä kerran 20 vuodessa havaintopaikkojemme vedet ovat näin vilpoisia", sanoo johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Usein kesän lämpimimmät järvivedet mitataan vasta heinäkuun 20. päivän ja elokuun 10. päivän välillä. Vesien lämpötilan reipas nousu on kuitenkin epävarmaa. "Yöt alkavat kuitenkin pidentyä aika vauhtia", huomauttaa Kuusisto.

Outi Salovaara HS
Ruokolahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat