Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyys näkyy jo Helsingin seudun verotuloissa

Pitkittyessään massatyöttömyys rapauttaa pääkaupunkiseudun kykyä avustaa muuta Suomea

Kotimaa
 

Suomen pahimpiin työttömyyskuntiin verrattuna pääkaupunkiseudun tilanne näyttää melko maltilliselta.

Uudenmaan ely-keskus tilastoi toukokuussa työttömien työnhakijoiden osuudeksi Helsingissä 11,8 prosenttia, Espoossa 9,9 ja Vantaalla 11,3 prosenttia.

Suhteellisen pienet prosentit peittävät sen, että isoissa kunnissa työttömien joukot ovat suuret. Pääkaupunkiseudun kolmessa kunnassa oli toukokuussa yhteensä 65 000 työtöntä, mikä vastaa viidennestä Suomen kaikista työttömistä.

Suuri työttömien määrä ja etenkin pitkäaikaistyöttömyyden kasvu ovat alkaneet rapauttaa kuntien taloutta sisältäpäin. Sen lisäksi, että työttömyys lisää kuntien menoja, se on alkanut näkyä verotuloissa.

Varoittava esimerkki tulee Vantaalta, jossa tämän vuoden verotulotilityksiin on avautunut noin 15 miljoonan euron vaje ennusteeseen verrattuna. Aukko on syntynyt nimenomaan palkkatulojen verotuksessa.

Vantaan talousjohtaja Patrik Marjamaa sanoo, että vajeen syitä on yritetty selvittää Verohallinnon parhaimpien asiantuntijoiden kanssa. Paras arvaus on, että pitkäaikaistyöttömistä yhä useampi on pudonnut pois ansiosidonnaiselta työttömyyspäivärahalta. Tulotason pudotus heijastuu suoraan verotilityksiin.

Pääkaupunkiseudun kolmikon verotulokertymällä on suuri merkitys muulle Suomelle.

Helsinki, Espoo ja Vantaa tilittävät valtionosuusjärjestelmän verotulontasaukseen vuosittain yhteensä noin 457 miljoonaa euroa, mikä vastaa 80 prosenttia kokonaispotista. Tämä potti jaetaan talousahdinkoon ajautuneiden kuntien avuksi.

Jos pääkaupunkiseudun verotulot hyytyvät, niiden kyky avustaa muita kuntia heikkenee.

Espoon rahoitusjohtaja Reijo Tuori sanoo, että työttömyyden kasvua tuijottamalla ei vielä pysty sanomaan, miten paljon esimerkiksi Espoon noin 160 miljoonan euron rahoitusosuus voisi pienetä. Laskentakaava on monimutkainen.

"Jos jotain uskaltaa sanoa, vaikutus jäänee melko pieneksi ja näkyy vasta parin vuoden kuluttua", Tuori sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat