Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkkeistä joutuu kohta maksamaan enemmän – hallitus säästää lääkekorvauksista

Lääkkeiden käytön järkeistäminen voisi olla yksi tapa leikata kuluja

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Kirsi Ylinen joutuu käyttämään insuliinia ja useita muita lääkkeitä päivittäin. Tulevat säästöt lääkekorvauksista huolestuttavat häntä.
Kirsi Ylinen joutuu käyttämään insuliinia ja useita muita lääkkeitä päivittäin. Tulevat säästöt lääkekorvauksista huolestuttavat häntä. Kuva: Reijo Hietanen

Hallitus aikoo säästää lääkekorvauksista 150 miljoonaa euroa. Hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen pitäisi toteutua 2017, mutta sen kohdentumisesta ei ole vielä tietoa.

Summa vastaa reilua kymmentä prosenttia vuotuisista lääkekorvausmenoista, jotka olivat viime vuonna 1,4 miljardia euroa.

Fakta

Lääkkeiden kolme korvausluokkaa

 Tänä vuonna reseptilääkkeiden vuotuinen maksukatto on 612,62 euroa. Sen ylittävistä lääkekuluista asiakas maksaa 1,50 euroa jokaisesta ostetusta lääkkeestä.

 Ensi vuoden alussa tulee käyttöön reseptilääkkeiden 45 euron alkuomavastuu. Lääkemenoista alkaa saada korvauksia vasta, kun vuotuiset kulut ylittävät tämän summan.

 Lääkkeissä on kolme korvausluokkaa.

 Peruskorvattavien lääkkeiden hinnasta korvataan 35 prosenttia. Ensi vuonna peruskorvaus nousee 40 prosenttiin. Tällaisia ovat esimerkiksi antibiootit, närästyslääkkeet ja allergialääkkeet.

 Alempi erityiskorvaus tarkoittaa, että lääkkeen hinnasta korvataan asiakkaalle 65 prosenttia. Tällaisia ovat esimerkiksi verenpaine- ja astmalääkkeet.

 Ylempi erityiskorvaus tarkoittaa, että asiakas maksaa kolmen euron lääkekohtaisen omavastuun ja lääkkeen loppuhinta korvataan kokonaan. Tällaisia ovat esimerkiksi diabeteksen ja erilaisten syöpätautien lääkkeet.

"Summa on tosi iso. Jo edellisen hallituksen tekemät hieman pienemmät säästöt olivat vaikeita toteuttaa", sanoo Kelan tutkija Katri Aaltonen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä asiaa ei ole vielä käsitelty.

"Laajahkoa kokonaisuutta tässä taas leivotaan. Onneksi siihen on aikaa", sanoo vakuutusosaston osastopäällikkö Outi Antila.

Kelan tutkimusosasto on alustavasti arvioinut, miten säästö vaikuttaisi, jos se kohdentuisi kokonaan lääkekulujen alkuomavastuuseen. Ensi vuoden alusta tulee jo voimaan 45 euron alkuomavastuu, eli sen alle jäävistä vuotuisista lääkemenoista ei saa senttiäkään Kela-korvausta.

"Alkuomavastuu nousisi kahteen sataan euroon, jos koko säästösumma kohdennettaisiin siihen", Katri Aaltonen kertoo.

Antilan mielestä ei ole realistista, että säästö tehtäisiin näin.

Edellinen Jyrki Kataisen (kok) hallitus teki jo 113 miljoonan euron säästöt lääkekorvauksiin 2013. Silloin laskettiin peruskorvausprosenttia 42:sta 35:een sekä alempaa erityiskorvausprosenttia 72:sta 65:een.

Artikkeliin liittyvät

Sen jälkeen Kataisen hallitus päätti vielä 26 miljoonan euron säästöistä, jotka tuovat ensi vuoden alussa 45 euron alkuomavastuun. Samalla peruskorvausprosentti nousee 40:een.

Lääkekorvauksista valtio maksaa noin 45 prosenttia ja palkansaajilta kerätään loput sairausvakuutusmaksussa. Valtio maksoi aiemmin puolet, mutta palkansaajien osuus nousi, kun Kataisen hallitus kohdisti säästöt vain valtion osuuteen.

Sekä Aaltonen että Antila toivovat, että säästöjä haettaisiin nyt lääkkeiden käytön järkeistämisestä.

"Esimerkiksi vanhuksilla on paljon päällekkäisiä, vastakkaisia ja jopa turhia lääkkeitä. Jos lääkitystä tarkistettaisiin riittävän usein, potilas voisi paremmin ja rahaakin säästyisi", Antila sanoo.

Järkevä lääkkeiden käyttö on myös kirjattu hallitusohjelman tavoitteeksi.

Katri Aaltosen mukaan yksi vaihtoehto voisi olla uudenlainen järjestelmä, joka vaikuttaisi ennen kaikkea lääkäreiden tapoihin määrätä lääkkeitä.

"Lääkäreitä voisi paremmin ohjata valitsemaan aina kustannustehokkaita ja vaikuttavia lääkkeitä", Aaltonen sanoo.

Ruotsissa esimerkiksi Tukholman alueella lääkkeiden määräämistä ohjataan Kloka listan -nimisellä järjestelmällä, joka antaa lääkäreille suosituksia.

Ruotsissa myös potilaan alkuomavastuu on korkeampi kuin Suomessa, mutta samalla vuotuinen maksukatto on alempana. Maksukatto auttaa paljon lääkkeitä käyttäviä ihmisiä.

Ruotsin järjestelmä on kuitenkin monin tavoin erilainen kuin Suomessa, koska siellä jokaisella maakunnalla on oma lääkebudjettinsa.

"Suomessakin järjestelmä voi muuttua, kun sote-uudistus etenee ja jos lääkekorvaukset siirtyvät jossain muodossa tulevien sote-alueiden vastuulle", Aaltonen sanoo.

Potilasjärjestöt sekä Eläkkeensaajien keskusliitto ovat jo olleet huolissaan tulevien säästöjen vaikutuksista paljon lääkkeitä käyttäviin pienituloisiin.

Joissakin maissa lääkekorvaukset ovat tulosidonnaisia. Outi Antilan mukaan sellainen olisi Suomessa mahdotonta valtavan hallinnollisen byrokratian vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat