Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Elämä on pelkkää kituuttamista"

Kirsi Ylinen ei pystyisi maksamaan lääkkeistään enempää

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Kirsi Ylinen joutuu käyttämään insuliinia ja useita muita lääkkeitä päivittäin. Tulevat säästöt lääkekorvauksista huolestuttavat häntä.
Kirsi Ylinen joutuu käyttämään insuliinia ja useita muita lääkkeitä päivittäin. Tulevat säästöt lääkekorvauksista huolestuttavat häntä. Kuva: Reijo Hietanen

Säästöt lääkekorvauksista tuntuvat kovimmin pienituloisten ja paljon sairastavien ihmisten elämässä. Yksi heistä on tamperelainen Kirsi Ylinen, 46, joka on sairastanut ykköstyypin diabetesta 35 vuotta. Diabetes on aiheuttanut hänelle muitakin kroonisia sairauksia, eikä hän ole kahdeksaan vuoteen kyennyt käymään töissä.

"Usein ei jää senttiäkään ruokaan, muihin laskuihin tai vammais- ja Kela-taksimatkoihin. Ilman syöpäsairaan äitini almuja pakastimesta olisin kuollut nälkään jo ajat sitten", Ylinen sanoo.

Ylinen elää Kelan kuntoutustuella, jota hän saa 578 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän saa asumistukea noin 450 euroa kuukaudessa noin 700 euron vuokraansa. Sairaala-, poliklinikka- ja lääkemenot vaihtelevat kuukausittain.

"Elämä on pelkkää kituuttamista", hän sanoo.

Ensi vuonna voimaan tuleva 45 euron alkuomavastuu lääkekuluihin tuntuu Ylisestä korkealta, vaikka hän saisikin summan takaisin myöhemmin maksukaton täyttyessä.

"Se vastaa viikon ruokamenoja."

Lääkekorvausten, sairaala- ja poliklinikkamaksujen sekä matkakulujen vuotuiset maksukatot täyttyvät hänellä usein vasta loppuvuonna.

"Lääkekulujen maksukatto 612 euroa on hillittömän korkea."

Ylinen on koulutukseltaan teatteripukusuunnittelija, lavastaja, maskeeraaja sekä sisustus- ja korusuunnittelija.

"Omasta mielestäni voisin tehdä ainakin osa-aikatyötä, mutta lääkärit ja Kela ovat viimeiset kahdeksan vuotta tyrmänneet toiveeni työkokeilusta."

Rahaa työnteosta hänelle ei jäisi käteen yhtään enempää.

"Tulot vähennettäisiin asumistuesta. Jos tienaan yli 700 euroa kuukaudessa, menetän tuet kokonaan", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat