Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksyn opintotuki kannattaa hakea nyt

Kesäkuussa jätettyjen opintotukihakemusten määrä kasvoi viime vuodesta

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Hakemus opintotuesta pitää tehdä Kelaan viimeistään tällä viikolla, mikäli haluaa varmistua siitä, että tuki maksetaan normaalisti elokuun neljäntenä päivänä.

"Kun opiskelija saa tiedon opiskelupaikasta, on helppoa mennä välittömästi tekemään hakemus verkossa", ohjeistaa Kelan kehittämispäällikkö Piia Kuusisto.

Fakta

Opintotuen käsittelyajat vaihtelevat

 Kymmenessä yliopistossa ratkaisut opintotuesta tekevät opintotukilautakunnat. Käsittely kestää vuoden aikana keskimäärin 6–12 arkipäivää.

 Toisen asteen oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen sekä Helsingin yliopiston ja Taideyliopiston opiskelijoiden ratkaisut tehdään Kelassa.

 Korkeakouluopiskelijoilla käsittelyaika on keskimäärin 10–16 arkipäivää Kelan toimistosta riippuen. Toisen asteen oppilaitoksessa opiskelevilla keskiarvo on 5–20 päivää.

 Kyse on keskimääräisistä käsittelyajoista koko vuoden aikana.

 Syksyllä kannattaa varautua jopa neljän viikon käsittelyaikaan.

Jos hakijalla ei vielä ole tietoa asunnosta, kannattaa hakemus tehdä muilta osin ja lähettää asumistuen liitteet jälkikäteen.

Vielä toistaiseksi kiire koskee lähinnä toisen asteen opiskelijoita.

"Elokuussa pitää olla 18 tukeen oikeuttavaa päivää, jotta tuen voi saada. Toisen asteen opiskelijoilla ammattioppilaitoksissa se usein myös toteutuu", Kuusisto kertoo.

Kesäkuussa Kelaan saapui yhteensä 25 654 opintotukihakemusta, mikä on parituhatta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Heinäkuussa Kelaan alkaa pikkuhiljaa virrata opintotukihakemuksia myös opiskelijoilta, jotka ovat saaneet tiedon opiskelupaikasta yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.

Viime vuoden heinäkuussa hakemuksia tuli yhteensä 36 354.

Pahin hakuruuhka on elokuun alkupuolella, sillä korkeakouluissa opinnot alkavat syykuussa. Viime elokuussa hakemuksia vyöryi Kelaan yhteensä 77 122. Niistä miltei puolet koski vielä toisen asteen opintoja.

Elokuusta lokakuulle kestävän ruuhkan aikana käsittelyajat voivat pisimmillään venähtää kolmesta neljään viikkoon.

Mikäli hakemuksen tekee edellisen kuun loppupuolella, opintotuki ei välttämättä ehdi kuun alkuun, mutta se maksetaan mahdollisimman pian kuun kuluessa.

Hakemusta ei voi kuitenkaan viivytellä liian pitkälle.

"Opintotuessa ei ole takautuvaa hakuaikaa. Jos opintotukea hakee syyskuulle, hakemus pitää jättää syyskuun aikana", Kuusisto muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat