Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmakehän optiset ilmiöt värittävät kesätaivasta

Ilmakehän optisissa ilmiöissä valo taittuu ja heijastuu jääkiteistä tai vesipisaroista. HS esittelee niistä kolme.

Kotimaa
 
Mikko Peussa
Mikko Peussa
Halot voivat ottaa renkaan, kaaren tai pilarin muodon. Kuva Turun Mikaelinkirkon tornia ympäröivästä valoilmiöstä on peräisin toukokuulta.
Halot voivat ottaa renkaan, kaaren tai pilarin muodon. Kuva Turun Mikaelinkirkon tornia ympäröivästä valoilmiöstä on peräisin toukokuulta. Kuva: Mikko Peussa

1. Valaisevat yöpilvet
Valaisevat yöpilvet voivat olla hätkähdyttävä näky myöhäiskesän tummalla yötaivaalla. Harsomaiset kirkasta tai sinertävää valoa hohtavat pilvet syntyvät, kun poikkeuksellisen korkealle ilmakehään, noin 80 kilometrin korkeuteen, muodostuu jääkiteistä pilviä, jotka heijastavat horisontin takana olevan auringon valoa. Valaisevia yöpilviä nähdään juuri kesällä, sillä silloin ilmakehän lämpötila on tarpeeksi kylmä jääkiteiden syntymiselle.

Valaisevia yöpilviä voi bongata kesän aikana kaikkialla Suomessa. Varsinainen havaintokausi alkaa Etelä-Suomessa kesäkuun lopulla, kun pohjoisessa pilvihavaintoja joudutaan odottamaan yleensä heinäkuun loppupuolelle. Paras aika valaisevien yöpilvien bongaamiseen ulottuu koko maassa heinäkuun lopusta elokuun alkuun.

Neljä vinkkiä

Ohjeita optisten ilmiöiden bongaukseen:

 Käytä aurinkolaseja, kun bongaat haloja.

 Jos et ole varma, onko kyse haloilmiöstä, peitä aurinko toisella kädellä. Jos kaukana auringon ympärillä näkyy hohtava rengas, on kyse todennäköisesti halosta.

 Valaisevat yöpilvet erottuvat kesätaivaalta parhaiten kello 23–3. Yön mittaan pilvet siirtyvät kohti pohjoistaivasta.

 Jos olet epävarma siitä, ovatko taivaalla näkyvät pilvet valaisevia yöpilviä, laita silmille polaroivat aurinkolasit ja kääntele päätäsi sivulle ja ylös. Valaisevien yöpilvien pitäisi kadota näkyvistä.

Lähde: Juha Ojanperä, Ursan ilmakehän optisten ilmiöiden jaosto

Valaisevien yöpilvien yhteydessä puhutaan usein negatiivisesta yöpilvihavainnosta. Käsitteellä viitataan tilanteeseen, jossa valaisevia yöpilviä ei näy, vaikka ilmassa olisi edellytykset niiden näkymiselle.

2. Halot

Haloilmiöt ovat yleensä Auringon, joskus myös Kuun ja jopa katuvalojen ympärille toisinaan muodostuvia valoilmiöitä, jotka syntyvät valon heijastuessa ja taittuessa ilman jääkiteissä. Ilmiö ei ole harvinainen, vaikka niin joskus luullaan. Halot ovat itse asiassa yleisimpiä taivaalla näkyviä valoilmiöitä. Erilaisia halomuotoja tunnetaan yli 70. Suurin osa muodoista on kuitenkin hyvin harvinaisia.

Yleisin halomuoto on 22 asteen rengas, jonka reunat hohtavat sateenkaaren väreissä. Toinen yleinen halomuoto on sivuaurinko, jossa auringon vieressä voi erottaa hohtavat kaarenpätkät. Jääkiteiden muodosta ja sijainnista riippuen halot voivat ottaa renkaiden ja kaarten lisäksi pilarimaisia muotoja. Eri muotoja voi näkyä taivaalla samanaikaisesti.

Parhaiten halot erottuvat taivaalta keväisin ja syksyisin, mutta valoilmiöitä on helppo bongata myös aurinkoiselta kesätaivaalta.

3. Sateenkaaret
Sateenkaaret ovat kesäisellä taivaalla tuttu näky. Eri väreissä hohtava kaari syntyy auringonvalon heijastuessa vesipisaroista ja näkyy taivaalla vastapäätä aurinkoa.

Sateenkaaria syntyy yhden sijasta lähes aina kaksi: pääkaari ja toinen, pääsateenkaaren yläpuolelle muodostuva himmeämpi kaari. Pääkaaressa värit kulkevat tutussa järjestyksessä. Ylimpänä on punainen, sitten keltainen ja vihreä ja alimpana sininen. Kakkossateenkaaressa värien järjestys on päinvastainen. Mitä suurempia sadepisarat ovat, sitä voimakkaampi sateenkaaren värityksestä tulee.

Sateenkaari ei sijoitu taivaalla yhteen paikkaan vaan on sidottu katsojan sijaintiin. Toisin sanoen sillä ei ole yhtä alku- tai loppukohtaa. Tästä johtuen jokainen näkee kaaren hieman eri kohdassa. Sateenkaarta on turha lähestyä, sillä se loittonee katsojan liikkeen mukana.

Parhaat hetket sateenkaaren havaitsemiseen sijoittuvat kesään, sateen jälkeisiin iltapäiviin ja iltoihin.

 

Lähteet: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, tiedottaja Anne Liljeström, ilmakehän optisten ilmiöiden jaoston vetäjä Juha Ojanperä

Mikko Peussa
Kemiönsaaressa kesän alussa kuvattu sivuaurinko on yksi yleisimmistä halomuodoista. Suurin osa yli 70 halomuodosta on erittäin harvinaisia.
Kemiönsaaressa kesän alussa kuvattu sivuaurinko on yksi yleisimmistä halomuodoista. Suurin osa yli 70 halomuodosta on erittäin harvinaisia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat