Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäkolmio ja punainen kuu hallitsevat kesäyötä

Tähdenlentoja näkyy eniten elokuussa, kun Maa lipuu Perseidien meteoriparveen

Kotimaa
 

Kesätaivas on Suomessa öisinkin vaalea, ja taivaalta on mahdollista erottaa vain kaikkein kirkkaimmat tähdet ja planeetat. Tyypillinen tähtihavainto on niin sanottu kesäkolmio. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeströmin mukaan kyseessä ei ole tähdistö vaan kolmen tähdistön kirkkaimpien tähtien, Lyyran Vegan, Joutsenen Denebin ja Kotkan Altairin, muodostama kolmion mallinen kuvio.

"Kesäkolmio näkyy puolenyön aikaan idän suunnalla. Sen voi yleensä havaita, vaikka muuta ei taivaalla sillä hetkellä näkyisikään."

Tarkkaavainen havainnoitsija voi bongata kesäiseltä yötaivaalta Saturnuksen, Venuksen ja Jupiterin. Planeetat näkyvät kuitenkin niin lähellä horisonttia, että niitä voi olla hankala nähdä. Hyvä paikka planeettojen havaitsemiseen löytyy Liljeströmin mukaan esimerkiksi järven rannasta, mistä näkee hyvin horisonttiin asti.

Kuu nousee kesäisin korkealle päivätaivaalle, ja se on helpompi havaita kuin talvisin, jolloin kapeat kuunsirpit roikkuvat matalalla. Yöaikaan Kuu laskeutuu lähelle horisonttia ja saattaa etenkin täydenkuun öinä näyttää kokonsa puolesta näyttää tavallistakin suuremmalta.

"Näky johtuu optisesta harhasta, eikä sillä ole mitään tekemistä kuun todellisen koon kanssa", Liljeström muistuttaa.

Kesäinen Kuu on usein väritykseltään punertava, mikä johtuu sen matalasta sijainnista. Kuun roikkuessa lähellä horisonttia ilmakehä taivuttaa sen väristä pois sinertäviä sävyjä ja saa Kuun punastumaan. Punaisuutta aiheuttavat myös ilman epäpuhtaudet kuten pöly ja savu.

Heinäkuussa täysikuu nähdään poikkeuksellisesti kaksi kertaa. Ensimmäinen täysikuu näkyi heti kuun alussa ja seuraava nähdään kuun lopussa 30.8. Elokuussa 28.8. hohtaa vuoden ensimmäinen "superkuu". Ilmiöstä puhutaan silloin, kun Kuu on täysi ja hetkellisesti lähimpänä Maata. Kaiken kaikkiaan tänä vuonna taivaalla nähdään kolme "superkuuta", joista seuraavat loistavat 28.9. ja 27.10.

Kesän lopussa taivaalle tuijottelijat saavat jokavuotiseen tapaan nauttia Perseidien meteoriparven katselusta. Tähdenlentoja alkaa näkyä jo heinäkuun lopussa, mutta paras sesonki on 10.–13. elokuuta. Katsetta ei tarvitse kohdistaa mihinkään tiettyyn suuntaan, sillä tähdenlentoja nähdään ympäri taivasta.

"Eniten tähdenlentoja nähdään aamuyöstä, mutta ei niin myöhään tarvitse valvoa, jotta onnistuisi sellaisen näkemään. Riittää että taivas on pimeä. Tähdenlennon näkee sitä todennäköisemmin, mitä pidempään taivasta jaksaa tarkkailla", Liljeström neuvoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat