Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Asuntojen hintojen romahdus vaarana koko Suomessa

Asiantuntijat: Asuntojen hintojen romahdus vaarana koko Suomessa – jopa Helsingissä

Kotimaa
 

Suomalaisten asuntojen omistaminen on monessa mielessä riskialtis sijoitus, asuntoalan asiantuntijat arvioivat Suomi-Areenan keskustelutilaisuudessa tiistaina.

Suomalaisista 68 prosenttia asuu omistusasunnoissa, ja yli 70 prosenttia suomalaisten varallisuudesta on asunnoissa. Nyt asuntovarallisuutta uhkaa kuitenkin kolme asiaa: suomalaiset makuuttavat rahojaan näissä asunnoissa, ne sijaitsevat väärissä paikoissa ja niitä uhkaa valtava korjausvelka.

Tästä lähtökohdasta lähti tiistaina Suomi-Areenan Pääomat seinissä vai päin seiniä: mitä Suomessa kannattaa enää omistaa -keskustelu Porissa.

Suomen vuokranantajat ryn toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva kertoi yhdistyksen maanantaina julkistamasta selvityksestä, jossa selvitettiin mitkä paikkakunnat olivat asuntosijoittajan kannalta houkuttelevimpia seuraavan viiden vuoden aikana.

Sijoitusasuntokaupunkeina houkuttelevimpia viiden vuoden tähtäimellä ovat erityisesti Vaasa, Jyväskylä ja Lahti. Huonoimmat näkymät ovat sen sijaan Joensuussa, Kouvolassa ja Kotkassa, Koro-Kanerva kertoi. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan tarkoita, ettei huonoiksi arvioituihin kaupunkeihin kannattaisi sijoittaa.

"Täytyy vain tiedostaa riskit, mitä kyseiseen markkinaan kuuluu", Koro-Kanerva sanoi.

Kaikki keskusteluun osallistujat olivat sitä mieltä, että suomalaisten kannattaisi hajauttaa omistuksiaan enemmän pois asuntovarallisuudesta.

Suomen Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri huomautti, että sadan vuoden aikana pörssiosakkeet ovat tuottaneet asuntovarallisuutta paremmin.

Helsingin kauppakorkeakoulun dosentti, tutkimusprofessori Mika Pantzar muistutti että menneet pörssituotot eivät ole tae tulevasta kehityksestä.

"En usko tarinaa siitä, että pörssi enää tuottaisi. Ainakin varoisin pörssisijoitusta", Pantzar sanoi.

Hän ennusti pörssiosakkeille "hirveää romahdusta", joskin kertoi itsekin olevansa silti pörssisijoittaja.

Viestintäyrittäjä Jouko Marttila puolestaan varoitti kuulijoita sijoittamasta varoja asuntoihin. Esimerkkinä hän käytti Porin lähistöllä myynnissä olevaa taloa, jonka rakentaminen oli maksanut 400 000 euroa, mutta joka ei nyt näyttänyt menevän kaupaksi edes 200 000 eurolla.

Lähi-Tapiolan järjestämän tilaisuuden juontaja, Helsingin Sanomien toimittaja Jaakko Lyytinen puolestaan kertoi tuoreesta arviosta, jonka mukaan Suomessa oli peräti miljoona asuntoa väärillä paikoilla.

"Niissä markkina-arvo ei enää vastaa koettua käyttöarvoa."

Marttilan mukaan myös Helsinkiin sijoittaminen on 15–20 vuoden aikajänteellä hyvin vaarallista. Perusteluna oli se, että Helsingissä on nyt 30 000 tyhjillään olevaa asuntoa ja se, että vanhenevan väestön kuollessa asuntoja vapautuu koko ajan lisää.

Kesäkuun alussa otsikoihin nousi tapaus, jossa Pohjois-Savon Nilsiässä pankit eivät suostuneet antamaan lainaa remonttia varten.

Kuudesta pankista kolme ei antanut edes tarjousta lainasta. Kolmen muunkin pankin ehdot olivat tiukat, ja lainaa olisi herunut enintään puolet remontin hinnasta.

Lähi-Tapiolan kiinteistösijoitusjohtajaKim Särs suositteli asunnonostajille sitä, että tunneratkaisun lisäksi miettisi ostohetkellä sitä, kuka ostaa asunnon edelleen, kun luopumisen aika tulee.

Vaikka asuntojen arvon laskeminen eri seuduilla nähtiin sijoittajan kannalta riskinä, Pantzar ennusti suuremman kuplan olevan syntymässä liikerakentamisessa.

"Siellä on suurempi kupla tulossa sähköisen kaupan kasvaessa."

Korjaus 15.7.2015: Korjattu, että Jouko Marttila puhui keskustelussa 30 000 tyhjillään olevasta helsinkiläisasunnosta, ei myymättömästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat