Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksinäisimpiä ovat nuoret aikuiset

24-vuotias Kirsi kokee, että usein yksinäisyyttä pidetään nuoren aikuisen omana syynä

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Kirsi on huomannut jääneensä kaveri- ja opiskelijapiirien ulkopuolelle. Yksinäisyys on hänelle iso ongelma.
Kirsi on huomannut jääneensä kaveri- ja opiskelijapiirien ulkopuolelle. Yksinäisyys on hänelle iso ongelma. Kuva: Katarina Sällylä HS

Suomalaisista yksinäisimpiä ovat 18–24-vuotiaat nuoret, kertoo tuore tutkimustulos. Yksinäisyyteen myös liittyy usein oheisongelmia, kuten masennusta ja itsetuhoisia ajatuksia.

24-vuotias Kirsi on yksi Suomen yksinäisistä nuorista aikuisista. Hän havahtui yksinäisyyteensä vähän aikaa sitten.

Poiminta

Yksinäisyyttä halutaan vähentää

Rayn eli raha-automaattiyhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista yksinäisimpiä ovat nuoret aikuiset. Tutkimukseen vastasi tuhat suomalaista. Heistä 11 prosenttia oli ollut viimeisen vuoden aikana yksinäinen usein tai jatkuvasti. Tutkimuksen mukaan suomalaisilla on keskimäärin 18 ystävää, mutta neljällä prosentilla suomalaisista ei ole yhtään ystävää.

Suuri osa suomalaisista on havainnut yksinäisyyttä myös ympärillään ja lähipiirissään. Yli puolet tutkimukseen vastanneista kertoi, että he ovat valmiita toimimaan yksinäisyyden vähentämiseksi ainakin omassa lähipiirissään. Erityisesti nuoret ovat halukkaita toimimaan myös esimerkiksi järjestöjen vapaaehtoistyössä.

Rayn tavoitteena on herättää keskustelua yksinäisyydestä ja herättää ihmiset sekä järjestöt toimimaan yksinäisyyden vähentämiseksi.

"Parin vuoden sisällä olen havahtunut siihen, että olen jäänyt kaveripiirin ulkopuolelle."

Kirsin yksinäisyyteen kietoutuu myös ero, sillä pitkään jatkunut parisuhde päättyi hiljattain. Siksi elämässä on läsnä paljon tummia sävyjä ja surutyö erosta on vielä kesken.

"Huomasin olevani totaalisen yksin, kun poikaystäväkään ei halunnut olla kanssani."

Eron jälkeen Kirsi haki itselleen apua, ja hänellä todettiin vaikea masennus. Pitkälle edenneet yliopisto-opinnot ovat toistaiseksi tauolla. Vuorossa on nyt terapia, ja syksyllä Kirsi aloittaa myös masennuksesta kärsivien vertaistukiryhmässä. Toisinaan hänen päivänsä kuluvat vain nukkuessa.

"Eron jälkeen minulla oli myös itsetuhoisia ajatuksia. Tuntui siltä, etten ole olemassa ketään varten."

Ei Kirsi aina ole yksinäinen ollut. Vielä yläkouluiässä hänellä oli paljon ystäviä. Vähitellen yksinäisyys kuitenkin valtasi yhä suurempaa alaa Kirsin elämästä. Opiskelu vei paljon aikaa, eikä opiskelijoiden sosiaalisesta elämästä oikein löytynyt Kirsin kokoista paikkaa.

"Veikkaan, että osasyy yksinäisyyteni on se, etten juuri käytä alkoholia. Siitä se opiskelijaelämän ulkopuolelle jääminen alkoi. Olen miettinyt, pitäisikö minun olla toisenlainen ja käyttää esimerkiksi enemmän alkoholia."

Kirsin mielestä vanhuksien yksinäisyys tiedostetaan ja ymmärretään paremmin kuin nuorten yksinäisyys. Yksinäiset nuoret saavat helposti ikävältä tuntuvan leiman.

"Ajatellaan, että yksinäisyys on nuoren omaa syytä."

Siksi Kirsi kokee, että yksinäisyydestä on vaikea puhua. Sekin tuntuu pahalta kurjalta, jos ulkopuoliset tuuppivat yksinäistä väkisin eteenpäin. Läheiset saattavat vaatia olemaan sosiaalinen, hakeutumaan toisten ihmisten pariin, menemään, tekemään, toimimaan.

"Silloin tuntuu siltä, etten saa olla oma itseni enkä tule hyväksytyksi."

Kirsi on lievittänyt yksinäisyyttään, eron jälkeisiä surutuntemuksiaan ja masennusoireitaan hakemalla keskusteluapua sosiaalialan järjestö Helsinki Missiosta.

Kirsi haaveilee siitä, että pystyisi saattamaan opintonsa loppuun myöhemmin. Hän haluaisi myös hankkia koiran. Yksi unelma on kuitenkin ylitse muiden.

"Haluaisin elämänkumppanin. Haluaisin elämääni ihmisen, joka välittäisi minusta ja haluaisi olla kanssani."

 

Haastateltavan nimi on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat