Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trombi on myrskybongarin unelma

Kotimaa
 
Mikko Peussa
Paras aika bongata näyttäviä yösalamoja on heinä-elokuussa. Kuvan salamat on ikuistettu viime elokuussa Paimiossa.
Paras aika bongata näyttäviä yösalamoja on heinä-elokuussa. Kuvan salamat on ikuistettu viime elokuussa Paimiossa. Kuva: Mikko Peussa

Myrskybongaus on laji sään ääri-ilmiöistä kiinnostuneille, kertoo Janne Kommonen Ursan myrskybongausjaostosta. Käytännössä myrskybongaus on sitä, että etsitään ja havainnoidaan poikkeuksellisia sääilmiöitä: ukkosia, syöksyvirtauksia, salamointia ja trombeja. Innokkaimmat bongarit saattavat jopa lähteä myrskyjen perään.

Kommonen arvelee myrskyharrastajia olevan Suomessa muutamia tuhansia. Hän kuvailee harrastusta visuaalispainotteiseksi, sillä siinä liikutaan hienojen ilmiöiden äärellä.

Kesä on myrskybongareiden parasta aikaa. Sesonki jatkuu aina syyskuulle saakka.

"Omalta pihalta tai kesämökiltä voi seurata esimerkiksi järven ylittävää ukkosta, sateita ja vyörypilviä", Kommonen kertoo.

Vyörypilveksi kutsutaan ukkospilven eteen toisinaan muodostuvaa seinämää, joka enteilee usein kovaa sadekuuroa, joskus jopa rakeita.

Ukkosbongarin ykköstoive on Kommosen mukaan trombin näkeminen. Trombit eli rajut, paikalliset ja kestoltaan lyhytaikaiset pyörretuulet ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Niitä havaitaan vuodessa Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin vain 14.

Sään ääri-ilmiöiden bongaamiseen liittyy aina riskejä, etenkin jos niitä lähtee seuraamaan. Kommonen kehottaakin seuraamaan ilmiöitä mieluummin edeltä ja etäältä, jolloin niiden visuaalinen luonne tulee paremmin esiin.

Paras tapa jäljittää myrskyt ja potentiaaliset ukkoskuurot on myrskyennusteiden seuraaminen netistä. Bongaustilanteessa tärkeintä on ajoitus.

"Suurin osa bongauksista menee pieleen, mutta sitten kun se onnistuu, ovat näkymät komeat", Kommonen kertoo.

Crista Wiklund
Trombeja havaitaan Suomessa vuosittain alle parikymmentä. Olipa kyse trombista tai myrskystä, paras paikka seurata ilmiötä on edeltä ja etäältä.
Trombeja havaitaan Suomessa vuosittain alle parikymmentä. Olipa kyse trombista tai myrskystä, paras paikka seurata ilmiötä on edeltä ja etäältä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat