Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käännä katse kesätaivaalle

Kesä on ukkosten, halojen ja valaisevien yöpilvien aikaa. Ilmakehän optisia ilmiöitä kuvannut pitkäaikainen Ursan jäsen ja luontoharrastaja Mikko Peussa kehottaa tutustumaan ilmiöihin etukäteen. Mitä paremmin ilmiön tuntee, sitä helpompaa sen bongaaminen ja kuvaaminen on.

Anni Heikkilä HS

Kesäinen taivas on täynnä katseltavaa – jos vain osaa suunnata katseensa oikein.

Päivisin taivasta koristavat toisinaan auringon ympärillä hehkuvat halot ja sateenkaaret. Kirkkaalla yötaivaalla voi puolestaan nähdä valoisia yöpilviä ja ukkosen sattuessa komeita salamia.

Pitkäaikainen Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan jäsen, turkulainen Mikko Peussa kertoo olleensa luonnon harrastaja koko ikänsä. Yksi osa harrastusta on valokuvaus. Peussa kertoo keskittyneensä viime vuosina erityisesti ilmakehän ilmiöiden kuvaamiseen.

"Näyttävyys on se, mikä niissä kiehtoo. Mitä paremmin ilmiöt tuntee, sitä helpompi niitä on kuvata. Esimerkiksi halomuotoja on niin monia, että pitää tietää, mistä niitä etsii."

Ilmiöiden tuntemisen lisäksi pitää osata ennakoida. Peussa kehottaakin salamoinnin ja ukkosen katselusta ja kuvaamisesta kiinnostuneita seuraamaan ukkostutkia, joiden avulla voi suunnistaa rintamamien eteen parhaille katselupaikoille. Juuri nyt Peussa neuvoo etsimään taivaalta valaisevia yöpilviä.

"Taivaalla tapahtuu aina jotain, ja jokaiselle vuodenajalle on omat juttunsa. Kesällä niitä ovat ukkoset, halot ja yöpilvet. Myöhemmin, kun tähtitaivas alkaa näkyä, kannattaa tähytä meteoriparvia."

Peussan ja muiden harrastajien kuvia ja havaintoja voi tarkastella Ursan havaintojärjestelmästä Taivaanvahdista. Järjestelmän tietokantaan kerätään havaintoja tähtitieteellisistä ja ilmakehän ilmiöistä, ja oman havainnon voi jättää kuka tahansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat