Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulituhoja edellisvuosia enemmän

Vahingontorjuntatehtävät kaksinkertaistuivat alkuvuonna

Kotimaa
 
Satakunnan pelastuslaitos
Rakennusten ja teiden päälle kaatuneiden puiden raivaus on tyypillinen kovan tuulen aiheuttama vahingontorjuntatehtävä.
Rakennusten ja teiden päälle kaatuneiden puiden raivaus on tyypillinen kovan tuulen aiheuttama vahingontorjuntatehtävä. Kuva: Satakunnan pelastuslaitos

Kovien tuulten aiheuttamat vahingontorjuntatehtävät ovat tänä vuonna työllistäneet pelastuslaitosta selvästi edellisvuosia enemmän.

Tammi-kesäkuussa 2015 tehtäviä oli 5 579, kun samalla ajanjaksolla niitä oli viime vuonna vain 2 618 ja vuosina 2011–2013 keskimäärin kolmetuhatta.

Vahingontorjunta on tarkoittanut yleisimmin raivaustehtävää: kaatuneiden puiden siirtämistä teiltä ja rakennusten päältä.

"Tuulet johtuvat siitä, että meillä on ollut matalapainevoittoista koko kevät ja kesä. Sanotaan, että Suomi on matalapaineiden hautausmaa", sanoo HS:n meteorologi Anniina Törmä ja viittaa Atlantilta Skandinavian yli saapuviin matalapaineisiin, jotka menettävät puhtinsa Suomen yllä.

Kesäkuussa vahingontorjuntatehtävien määrä yli kaksinkertaistui 1 261 tehtävään vuodentakaiseen verrattuna. Alkukuusta Orvokki-myrsky puhalteli puita nurin etenkin Itä-Suomessa.

Pahimmillaan 22 000 Pohjois-Karjalan sähkön asiakasta oli ilman sähköä.

Tehtäväkirjoon lukeutuivat kaatuneiden puiden ohella karanneet veneet ja kellareihin noussut vesi.

"Orvokki aiheutti meille sata tehtävää", kertoo valmiussuunnittelija Ville Leinonen Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksesta.

"Resurssit kyllä kestävät tällaiset piikit. Mikäli on tehtäviä odotettavissa, lisäämme paloasemilla henkilöstöresursseja."

Tehtäviä oli huomattavan paljon myös huhti-toukokuussa. Esimerkiksi 22. huhtikuuta Suomeen puhaltaneet länsituulet jopa kymmenkertaistivat vahingontorjuntatehtävät Lounais-Suomessa.

Toukokuussa Lyyli-myrsky kuormitti etenkin Jokilaaksojen pelastuslaitosta Pohjois-Pohjanmaalla, jonka kuluvan vuoden 295 tehtävästä tilastoitiin tuolloin 217.

Heinäkuussa vahingontorjuntatehtävien ennakoidaan vähenevän, vaikka kuukausi on tilastollisesti vahingontorjunnan suurinta sesonkia.

"Nyt ollut suotuisa kesä siinä mielessä, että ei ole maastopaloja juuri ollut. Jos tällaisena jatkuu, tulee aika rauhallinen heinäkuu", Leinonen uumoilee.

Viime kesänä peräti neljännes vuoden tehtävistä sijoittui heinäkuulle. Monet tehtävistä olivat maastopaloja.

Myös Suomen palopäällystöliitto muistutti heinäkuun korostumisesta vahingontorjuntatilastossa. Liitto kehottaa etenkin haja-asutusalueiden asukkaita varaamaan koteihin ja mökeille muun muassa muonaa ja vara-akkuja myrskyjen varalta.

Viime vuosien vakavimman vahingontorjuntasuman aiheutti Tapaninpäivän myrsky vuonna 2011. Kolmen päivän aikana pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto Prontoon kirjattiin 8700 vahingontorjuntatehtävää eli enemmän, kuin monena vuonna yhteensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat