Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyys ravistelee Suomea – moni kunta jakaa Salon kohtalon

Microsoftin irtisanomisista kärsivä Salo ei ole Suomessa yksin. Monella paikkakunnalla työttömiä on jo noin viidennes työvoimasta. Yksi niistä on pohjoiskarjalainen Juuka.

Kotimaa
 
Timo Hartikainen
Pirjo Lehikoinen ja Merja Turunen tekevät tuettua työtä Juuan työttömien yhdistyksen kierrätyskeskuksessa ja viihtyvät hyvin.
Pirjo Lehikoinen ja Merja Turunen tekevät tuettua työtä Juuan työttömien yhdistyksen kierrätyskeskuksessa ja viihtyvät hyvin.

Juuan kunta sijaitsee Pohjois-Karjalassa Kuutostien varressa matkalla Joensuusta Kajaaniin. Se on tunnettu kahdesta asiasta: kauniista saaristostaan ja vuolukiviteollisuudestaan.

Saaristo voi hyvin, mutta kiviteollisuudella on viime aikoina ollut vaikeaa. Vielä muutama vuosi sitten se työllisti kunnan noin 5 000 asukkaasta 700, mutta nyt lukumäärä on kunnanjohtaja Pekka Pietiäisen mukaan laskenut noin 300:aan.

Samalla Juuka on romahtanut yhdeksi Suomen surullisimmista työttömyyspaikkakunnista. Työvoimasta viidesosa on vailla töitä. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) toukokuun tilastoissa Juuan työttömyysaste oli maan yhdeksänneksi korkein.

Tausta

Työttömyys näkyy jo Helsingin seudun verotuloissa

Suomen pahimpiin työttömyyskuntiin verrattuna pääkaupunkiseudun tilanne näyttää melko maltilliselta.

Uudenmaan ely-keskus tilastoi toukokuussa työttömien työnhakijoiden osuudeksi Helsingissä 11,8 prosenttia, Espoossa 9,9 ja Vantaalla 11,3 prosenttia.

Suhteellisen pienet prosentit peittävät sen, että isoissa kunnissa työttömien joukot ovat suuret. Pääkaupunkiseudun kolmessa kunnassa oli toukokuussa yhteensä 65 000 työtöntä, mikä vastaa viidennestä Suomen kaikista työttömistä.

Suuri työttömien määrä ja etenkin pitkäaikaistyöttömyyden kasvu ovat alkaneet rapauttaa kuntien taloutta sisältäpäin. Sen lisäksi, että työttömyys lisää kuntien menoja, se on alkanut näkyä verotuloissa.

Varoittava esimerkki tulee Vantaalta, jossa tämän vuoden verotulotilityksiin on avautunut noin 15 miljoonan euron vaje ennusteeseen verrattuna. Aukko on syntynyt nimenomaan palkkatulojen verotuksessa.

Vantaan talousjohtaja Patrik Marjamaa sanoo, että vajeen syitä on yritetty selvittää Verohallinnon parhaimpien asiantuntijoiden kanssa. Paras arvaus on, että pitkäaikaistyöttömistä yhä useampi on pudonnut pois ansiosidonnaiselta työttömyyspäivärahalta. Tulotason pudotus heijastuu suoraan verotilityksiin.

Pääkaupunkiseudun kolmikon verotulokertymällä on suuri merkitys muulle Suomelle.

Helsinki, Espoo ja Vantaa tilittävät valtionosuusjärjestelmän verotulontasaukseen vuosittain yhteensä noin 457 miljoonaa euroa, mikä vastaa 80 prosenttia kokonaispotista. Tämä potti jaetaan talousahdinkoon ajautuneiden kuntien avuksi.

Jos pääkaupunkiseudun verotulot hyytyvät, niiden kyky avustaa muita kuntia heikkenee.

Espoon rahoitusjohtaja Reijo Tuori sanoo, että työttömyyden kasvua tuijottamalla ei vielä pysty sanomaan, miten paljon esimerkiksi Espoon noin 160 miljoonan euron rahoitusosuus voisi pienetä. Laskentakaava on monimutkainen.

"Jos jotain uskaltaa sanoa, vaikutus jäänee melko pieneksi ja näkyy vasta parin vuoden kuluttua", Tuori sanoo.

Juuka kärsii työttömyydestä pahemmin kuin useimmat muut Suomen paikkakunnat, mutta yksin se ei ole.

Runsaasta työttömyydestä kärsiviä alueita riittää ympäri Suomea, ja tilanne pahenee kuukausi kuukaudelta.

Yksi kriisikaupungeista on Salo, jonka valmiiksi vaikea tilanne pahenee, sillä ohjelmistoyhtiö Microsoft aikoo sulkea kaupungissa toimivan tutkimus- ja tuotekehitysyksikön. Yksikkö työllistää Salossa tuhat henkeä. Microsoftin irtisanomiset koskevat myös muita kaupunkeja, sillä yhtiö aikoo irtisanoa Suomessa yhteensä 2 300 työntekijäänsä.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömyys lisääntyi toukokuussa lähes jokaisen ely-keskuksen alueella. Ainoastaan Kainuussa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta väheni verrattuna edellisvuoteen, tosin vain 0,4 prosenttia.

Yhteensä toukokuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli koko maassa 330 000. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli 11,8 prosenttia, mikä on yhden prosenttiyksikön enemmän kuin vuotta aiemmin.

Toukokuun heikkoja lukuja selittää osin opiskelijoiden siirtyminen työmarkkinoille. Silti kausivaihteluista tasoitettu työttömyysaste on kohonnut vuodessa noin 8,5 prosentista hieman yli 9,5 prosenttiin.

Erityisen nopeasti työttömyys kasvaa Uudellamaalla, joka on Suomen talouden veturi. Alueella työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi enemmän kuin muualla Suomessa, 15 prosenttia.

Artikkeliin liittyvät

Vuonna 2008 kärjistynyt rahoitusmarkkinoiden kriisi ja sitä seurannut pitkä taantuma iskivät ensimmäiseksi vientiin. Siksi työttömyys lisääntyi aluksi teollisuuspaikkakunnilla. Nyt palvelualojen vaisu kehitys rumentaa työttömyyslukuja etelän suurissa kaupungeissa, kertoo TEM:n neuvotteleva virkamies Petri Syvänen.

Erityisesti Syvänen on huolissaan pitkäaikaistyöttömyyden lisääntymisestä. Paremmassa taloustilanteessa työttömyysjaksot jäävät tyypillisesti lyhyemmiksi.

Työllisyystilanne on ollut vaikein Itä- ja Pohjois-Suomessa – myös hyvinä aikoina. Vaikka taantuman aikana työttömien määrä kasvaa heikoilla alueilla suhteessa vähemmän, erot eri alueiden välillä ovat Suomessa perinteisesti suuret. Syväsen mukaan Keski-Suomi on nyt pudonnut Itä- ja Pohjois-Suomen kastiin. Toukokuussa työttömien työnhakijoiden osuus oli Keski-Suomessa 16,3 prosenttia.

Taloustieteen professori Hannu Tervo Jyväskylän yliopistosta muistuttaa, että alueelliset erot ovat suomalainen ja eurooppalainen erityispiirre. Kotiseudulle jäädään usein, vaikka työpaikat vähentyisivät dramaattisesti. Työn perässä muuttamista hidastavat muun muassa jäykät työmarkkinat. Siksi alueellinen työttömyys on pysyvää.

Tervon mukaan on pitkälti poliittinen päätös, kannattaako työpaikkojen syntymistä runsaan työttömyyden alueille pyrkiä edistämään.

Kierrätyskeskus Kiepissä Juuassa pitkäaikaistyöttömyys on arkea. Keskusta pitää työttömien yhdistys, joka tarjoaa tuettuja työpaikkoja.

Merja Turuselle, 51, ja Pirjo Lehikoiselle, 56, tuettu työ on tärkeää. Turusen työt olivat aiemmin lastenhoitoa ja vanhustyötä. Lehikoinen puolestaan työskenteli 12 vuotta laitossiivoojana, kunnes joutui neljä vuotta sitten jättämään työnsä nivelrikon ja kulumien takia. Muita töitä ei ole ollut tarjolla.

Työttömyys ei ole lannistanut naisia. He pärjäävät taloudellisesti, koska heidän puolisonsa ovat työelämässä ja lapset ovat jo maailmalla.

Eniten voimaa tuo kuitenkin jokin, mitä mikään tukiohjelma ei voi tarjota: pohjoiskarjalainen luonto.

Syksyisin Turunen lähtee miehensä kanssa tattimetsään ja kantaa sieltä saaliin myyntiin.

"Siitä saa rahaa, liikuntaa, raitista ilmaa ja voi välillä pysähtyä kuuntelemaan linnunlaulua."

Juha Roppola HS
Minna Pölkki HS
Juuka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat